Genetiği Değiştirilmiş Hayvanlar Nasıl Olur ? Bu Hayvanlar Neden Üretilmektedir ?

Genetiği Değiştirilmiş Hayvanlar Nedir?

Genetiği değiştirilmiş hayvanlar ve organizmalar insan hayatı için gereken ihtiyaçları karşılamak için, insan sağlığına zararlı da olsa üretildi.  Bu noktada genetiği değiştirilmiş hayvanlar günden güne artmakta ve bilim insanlarının çalışmaları hız kesmeden devam etmektedir.

Genetiği değiştirilmiş hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, hayvanların olması gerekenden farklı görünmesine neden oldu. İnsan hayatı için daha iyi olacak bir çalışma, maalesef felakete dönüştü. Günümüzde tüketim amacıyla geliştirilen farklı genetik özellikler hayvanları karşımıza normalinden daha büyümüş ve gelişmiş, daha şişkin ve mutasyona uğramış hayvanlar çıkıyor. Genetiği değiştirilmiş hayvanlar kadar bitkilerde aynı şekilde farklı olarak üretilmektedirler.

 

Peki, genetiği ile oynanan bu hayvanların kalbi akciğeri de beden büyüklüğüyle orantılı olarak büyüyor mu? Genetiği değiştirilmiş organizmalar gerçekten ‘İnsanlık için üretiyoruz.’ cümlesi kadar masum mu?  Tüm soruların cevaplarına ve genetiği değiştirilmiş hayvanlar hakkındaki merak edilen diğer detaylar olmak üzere hepsine birlikte bakalım. 

Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar Nedir ? 

Genetiği Değiştirilmiş Hayvanlar
Genetiği Değiştirilmiş Hayvanlar

 

Günümüzde yapılan gen araştırmaları, genetiği değiştirilmiş insanlar dışında hayvan ve bitkilere yoğunlaşmıştır. Genetiği değiştirilmiş bitki ve hayvanlar besleyici özellikleri ile kuşkusuz güzel bir yere sahiptir. Hatta bazen pişirme yöntemine bağlı olarak çok lezzetli olabiliyor. Fakat yedikten sonra içimizde neler oluyor bunu kimse bilmiyor. Yenilen bitkiler açısından durum biraz daha farklı. Lezzet konusunda doğal üretilen kardeşleriyle aynı lezzete sahip olmuyor.  

Genetik mühendisleri tarafından genetiği değiştirilmiş hayvanlar üzerinde gen çaprazlaması, değiştirilmesi ve kesilmesi yöntemleri ile işlemler yapılır. Ayrıca sadece bitkilere özel genlerle değil virüs ve bakterilerden alınan genleri enjekte ederek de yapılır. Bu nedenle yediğimiz içtiğimiz her şey maalesef sağlığı tehdit ediyor. Genetiği değiştirilmiş hayvanlar özellikle tüketim konusunda çok dikkatli olunması gerekiyor. Çünkü kanser yapma riskleri çok yüksek.  

Genetiği Değiştirilmiş Bitkiler Nasıl Üretilir ? 

 

Genetik mühendisleri bitkilerden daha fazla verim elde etmek, besinleri daha lezzetli olmasını sağlamak ve kıtlığı çözmek gibi nedenler dolayısıyla genlerle oynamışlardır. Zamanla geldiğimiz noktada gözlemlenen durumlar şunlar olmuştur. Bu amaçla üretilen tohum, gübre ve ilaçların geleceği tehdit ettiği hatta yararlı olan canlıların ölümüne yol açtığı gözlemlenmiştir.  

Her yıl bitkilerin daha iyi büyümesini sağlamak için kullanılan gübre, toprağa yerleşiyor ve kullanılmadığında verimsizliğe yol açıyor. Bitkileri böceklerden korumak için kullanılan ilaçlar zamanla böcekler tarafından bağışıklık geliştiriyor ve işe yaramıyor. Daha kuvvetli zehirli ilaçlar üretiliyor. Kullanılan tohumlardan daha büyük meyve sebzeler ortaya çıkıyor fakat gübre ve ilaçlama istiyor. 

 

Sonuç olarak genetiği değiştirilmiş hayvanlar için söylediğimiz zararların hepsi, bitkiler için de geçerlidir. Yani genetiği değiştirilmiş hayvanlar ve bitkiler de insanlar için sorun teşkil ediyor. Günümüzde kanserlerin artmasının bir sebebi olarak bu gen değişimlerini gösterebiliriz. Çoğunlukla soya, mısır ve pamuk bitkisi üzerinde gen değişikliği yapılmaktadır. Bu bitkiler evrim geçirerek, sağlığı tehdit edebilmektedir.

Genetiği Değiştirilmiş Hayvanlar Nelerdir ?

YouTube video

İlk başlarda bitkiler ile ilgili tohum ve gübre konusunda çalışmalarla başlamış genetik değiştirme işlemleri daha sonra hayvanları da kapsamıştır. Genetiği değiştirilmiş hayvanların üzerinde yapılan ilk çalışmalar maalesef kabus niteliğine sahiptir. Özellikle koyun veya inekler gibi mandıra hayvanları üzerinde yapılan gen değişikliklerinde çift bacaklı, çift kafalı olan ve bazı uzuvları olmayan hayvanlara ve daha fazlasına rastlamak mümkün. Genellikle genetik olarak değiştirilmiş hayvanlar çok farklı bir görünüme sahip olur.

 

Genetiği değiştirilmiş organizmalar ile hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarla ortaya çıkanları inceleyelim: 

  • 4 ayaklı bir tavuk 
  • 2 suratlı bir buzağı 
  • Tek boynuza sahip bir inek 
  • Üç gözlü dünyaya gelen balık 
  • 2 bacaklı bir kuzu 
  • 2 başlı bir yılan 

 

  • 2 suratı bir kafada taşıyan bir kedi 
  • 2 başa sahip bir kaplumbağa 
  • 5 ayağı olan bir inek 
  • 2 ayaklı bir domuz 
  • 4 ayaklı doğan bir ördek 

Yukarıdaki örneklerde yer alan genetiği değiştirilmiş hayvanlar çoğunlukla dünyaya benzeri bir şekilde geliyor. Çağımızdaki bilim insanlarının herhangi bir hayvan üzerinde uyguladıkları gen düzenleme işlemleri, normalden daha fazla gelişmiş hayvanlar ortaya çıkarmaktadır.

Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar 

Genetiği Değiştirilmiş Hayvanlar

 

Kısaca GDO olarak bilinen bilim, canlılar üzerinde gen transferi yapmaya yarar. Gen mühendisleri deneme yanılma yoluyla çaprazlama ve değiştirme yaparak ortaya yeni organizmalar çıkarmaktadır. İlk önce insanların sağlığı ve geleceği için yapılan bu bilim artık merak edilen her şey üzerinde yapılıyor. Genetiği değiştirilmiş hayvanların refahı düşünüldüğünde şu örnekle daha iyi anlaşılacaktır.

YouTube video

Bir tavuk üzerinde fazla et almak için genleriyle oynama yapılıyor. Sonrasında tavuk hem hızlı büyüyor hem de et olarak çok verimli oluyor. Fakat et açısından fazla verim alınan tavuğun kalbi ile karaciğeri geniyle oynanmadığı ilk halindeki gibi kalıyor. Bu yüzden kalbi ve ciğerleri o kilo ve büyüklüğe dayanamıyor tam 50 yıl yaşamış yaşlı tavuk gibi hissediyor. Genetiği değiştirilmiş hayvanlar netice olarak uzun yaşayamıyor yorgun düşüp ölüyor. 

Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar Nasıl Yapılır ? 

 

Genetik mühendisliğinde önemli olan genlerin özelliğidir. Genler arasında bir uyum yakalanabildiği an bu işlemler doğru bir şekilde gerçekleştirilir. Özellikle Avrupa’da kesin olarak kullanılan yöntemler vardır. Bu yöntemlerin amacı bazen aynı canlılar üzerinden yapılıyorken bazen de farklı canlılardan alınan genlerle yapılıyor. 

 

Kullanılan yöntemler nelerdir: 

 

Bu yöntemler ile genler arasında çalışmalar yapılır. İnsanlar için açlığı ve kıtlığı çözme amacı ile yapılıyor. Bu bilim dalı geçmişte de yapılmıştır. Fakat kötü sonuçlar ortaya çıkmıştır. Günümüzde gittikçe geçmişteki kötü sonuçlara doğru gidiliyor. Genetiği değiştirilmiş hayvanlar geleceğimiz olmalı sonumuz değil. 

Genetiği Değiştirilmiş  Köpekler – Genetiği Değiştirilmiş Hayvanlar

 

Bir başka gen değiştirme işlemi de köpekler üzerinde uygulanmıştır. Köpeklerin polisler için faydalı olabileceği veya av alanında kullanılması için bu çalışmalara başlanılmıştır. Özellikle köpeklerin kaslarını artırmak için kullanılan bu yöntemde, bu konuda başarıya ulaşılmıştır. 

 

Kullanılan yöntemin adı CRISPR-Cas9 olarak biliniyor. Bu yöntem ile genler mutasyona uğratılıyor. Köpeklerin genlerinden bir tanesi silinerek kas hücrelerinin daha fazla olmasını sağlıyor. Böylelikle genetiği değiştirilmiş hayvanlar arasında yer alan köpeklerin daha atik olacağına inanılıyor. İlk olarak tazılar üzerinde uygulanmıştır. Genetiği değiştirilmiş hayvanlar listesindeki köpeklerin, hastalıklı olarak üretme amacı güttüklerini belirten gen mühendisleri, bu amaçlarına ulaşmaktadır.

 

Bu sayede sağlıklı köpekler üzerinde çalışmalar yerine hastalıklı köpekler üzerinde deney gerçekleştirecekler. Tüm bu konu hakkında daha geniş bilgi almak için geleceğin gıdaları ve hayvanları nasıl olacak ? Genetiği değiştirilmiş genetiği değiştirilmiş hayvanlar tasarlanıyor, başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. İyi okumalar😊

Genetiği değiştirilmiş hayvanlar arasında yer alan bir diğer tür ise sivrisineklerdir. Genetiği değiştirilmiş sivrisinek türlerinin, ekosisteme zarar vereceği ve ilaçlara karşı direnç sağlayabileceği endişesi vardır. Ancak geliştirilen bu türün uzmanlar tarafından zararsız olduğu ve insanları ısırma çağına gelmeden ölecekleri belirtiliyor.

Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar Biyoloji 

Genetiği Değiştirilmiş Hayvanlar

 

Bilim olarak biyoloji alanına giren GDO çalışmalarına, 20. yüzyıl’da başlanmıştır. Bitkileri iyileştirme amacıyla çıkılan bu yolda güzel çalışmalar yapılmıştır. Suni gübrelerle zehirli ilaçlarla kontrollü bir tarım hedeflenmiştir. Fakat unutulan bir yer var; o da günümüzde neredeyse her besinin bu yolla üretilmesidir.

 

Bu besinler insanlar tarafından tüketilecek sadece göz doygunluğu olsun diye yüksek bitki hasatlarının olması önemli değil, sağlıklı olması önemlidir. Genetiği değiştirilmiş hayvanlar biyoloji açısından çığır açan bir buluş olsa da insan sağlığı için güzel bir çalışma olmamıştır.

 

Çünkü doğru kullanım olsaydı, kesinlikle şimdiye kadar insanlar bunu fark ederdi ve bu alan çok büyük gelişme gösterirdi. Ancak şuan baktığımız zaman insanların daha çok kanser olmasına, hastalanmasına ve hayatında geri dönüşü olmayacak sorunları meydana getirmektedir. 

 

Kısacası gen aktarımı ile elde edilen ya da hücrelerin genetik yapısı ile oynanmasıyla elde edilen genetiği değiştirilmiş hayvanlar, yeni bir tür olarak karşımıza çıkmakta ve normalinden farklılıklar göstermektedir. Bunun yanı sıra özellikle genetiği değiştirilmiş hayvanlar hayvanlar, çok kısa sürelerde yaşamlarını devam ettirememekte ve ölmektedir.

Yoruma kapalı.