Haşlanmış Patates Kaç Kalori ?
Patatesi Tüketmek İçin Geçerli Sebepler
Haşlanmış patates kaç kalori ? Kızarmış patates kaç kalori ? Bu iki soru diyet yapmak isteyen herkesin kolay kilo vermek ve hızlı kilo vermek amacı ile sorduğu ve araştırdığı iki ana konudur. Patates, içeriğindeki nişasta nedeniyle oldukça besleyici ve doyurucudur.
Peki, en sevdiğiniz yemek nedir ? İçerisinde patates bulunur mu ? Patates salatası kilo aldırır mı ? Ya da daha doğru bir soru ile patates yiyerek sağlıklı bir diyet yapılabilir mi? Patates diyeti nedir ? Nasıl yapılır ?
Etrafımızda patates sevmiyorum diyen birini hiç duydunuz mu bilmiyorum ama sanırım böyle bir kimse yok. Her haliyle sofralarımızın baş tacı olan patates, enerji kaynağı olarak tüketilen besinler arasında ilk sıralarda yer almaktadır.
Patates nişasta içeriği olarak kıymetli bir sebze olmakla birlikte doğru yöntemlerle pişirildiğinde zararından çok daha fazla yararını göreceğimiz bir besin kaynağıdır.
Bu Yazımızda Neler Var
Patatesi Tüketmek İçin Geçerli Sebepler
- İnsanların temel besinlerinden biri olan patatesin faydaları saymakla bitmez.
- Lif ve nişasta bakımından zengindir. Ayrıca ekonomik bir besin kaynağıdır.
- Patates, diyetlerinizde kullanabileceğiniz tok tutacak mükemmel bir ara öğün olabilir. Yalnız haşlanmış olarak tüketilmelidir. Mide tarafından uzun sürede sindirildiği için acıkmanızı geciktirecektir.
- Kan şekerinin birden yükselmesini engeller. Bu nedenle diyetlerde haşlanmış patates yenebilir.
- Mükemmel bir enerji kaynağıdır.
- İçeriğinde bulunan B6 vitamini sayesinde stres kontrolünü sağlar.
- Kararında tüketilmesi kaydıyla bağırsaklar için sağlıktır.
- Kalp hastalıkları riskini önler.
- Kötü kolesterolü düşürür.
- Cildimizin güzelleşmesindeki rolü büyüktür. Gözaltı morluklarına çiğ patates kapatılabilir ya da rendelenmiş patates ile yüzünüze piling yapabilirsiniz.
- Patates, Çölyak hastaları ve glütene duyarlı kimseler tarafından tüketilebilecek temel besinlerden biridir. Glüten İçermez.
- Saçınıza patates maskesi uygulayabilirsiniz. Çiğ patatesi rendeleyip, bir yumurta ilave edip ve birkaç damla limon suyu damlatarak yaptığınız maskeyi saça, özellikle saç diplerine uygulayın. 30 dakika kadar bekletilerek ılık su ile durulayın farkı göreceksiniz.
Sevabı ve Günahı ile Patates
Patates, tüketim şekline göre yararlı ya da zararlı kategorisine girer. En sağlıklı hali haşlanmış olarak yapılan şeklidir. Suda haşlama esnasında besin değerlerini korur.
En zararlı hali ise kızartılarak yapılan çeşididir. Nişastalı bir besin olduğu için kızartma esnasında epey yağ çeker ve kalori miktarının artması kaçınılmaz olur.
Patates kalori olarak düşünüldüğünde, 100 gram haşlanmış patates 77 kalori iken, 100 gram kızarmış patates 520 kaloridir. Aradaki fark bu değerlerde rahatlıkla görülebilir.
Haşlanmış Patates Besin Değerleri
Haşlanmış patates kaç kalori ve besin değerleri nelerdir? Aşağıda 100 gr temel alınarak verilmiştir.
Kalori: 77 kcal
Karbonhidrat: 17,5 gr
Lif: 2,1 gr
Protein: 2,0 gr
Yağ: 0,1 gr
A Vitamini: 2,0 IU
C Vitamini: 19,7 mg
Potasyum: 425,0 mg
Kalsiyum: 12,0 mg
Demir: 0,8 mg
Fosfor: 65,0 mg
Sodyum: 4,0 mg
Magnezyum: 23,0 mg
Doğru tüketilmesi halinde patates değerli bir besindir.
Patatesin Faydaları Herkesi Şaşırtıyor
Günümüzde sofralarımızın hemen hemen hepsinde patates içeren yemekler görmekteyiz. Durum böyle olunca patatesin faydaları var mı diye merak edilmiyor değil. Sadece ülkemizde değil dünya mutfağı yemeklerinde de yer alan patates, ayrıca kendi başına da bir yemek olabiliyor. Bunun meydana gelmesinde ki en büyük neden vücudumuza olan çok sayıda faydasıdır.
1 – Kan basıncını Düzenler
Besin değerleri bakımından potasyum zengini olan patates, kan basıncının düzenlenmesinde ve normal seviyede tutulmasına son derece etkilidir.
2 – Stresi Azaltır
B6 vitamini, hücre sağlığı için önemli vitaminlerden bir tanesidir. Hücrenin sağlığı için önemli olan bu vitamin patateste çok bulunmaktadır. Bu yüzden patatesi düzenli tüketmeniz halinde stresin oluşturabileceği sorunlarla daha iyi bir mücadele gösterebilirsiniz.
3 – İshale İyi Gelir
İshal sorunu ile karşı karşıya kalmak çoğu insanın korkulu bir rüyasıdır. Patatesin faydaları arasında bu da mı var demeyin. Zengin besin değerleriyle ishale iyi gelen patates, sindirimin daha rahat işlemesini sağlar.
4 – Patates Faydaları Arasında Kalp Rahatsızlıklarına Olumlu Etkilemesi Bulunmaktadır
Patates protein, karbonhidrat, kalsiyum ve vitaminler gibi besin değerleri açısından zengindir. Patatesin bu yönden vücudumuza katkıları da çok fazladır. Kalp hastalıkları gibi rahatsızlıkların giderilmesinde büyük rol oynayan patates, aynı zamanda kolesterol seviyesinin istenilen rakamlarda durmasına da yardımcı olur.
5 – Sindirim Sisteminin Dostudur
Sindirim sistemi bizim için önemli ve dikkat etmemiz gereken vücudumuzdaki sistemlerden biridir. Sindirmekte zorlanılan besinlerin tüketilmemesi, sağlığı için çok önemlidir. Tam bir sindirim sistemi dostu olan patates, sert bir besin olmadığından dolayı sindirilmesi kolaydır ve yormaz. Ayrıca mide sağlığı açısından da önemli olan bu besin, mide içindeki asidi dengelemeye yardımcı olur.
6 – Enerji Verir
Patatesin enerji açısından çok etkili olduğunu duymuş muydunuz? Vücut geliştirme ile ilgilenen sporcular, antrenman sırasında enerjiye ihtiyaçları vardır. Bu enerji ihtiyaçlarını gidermek için gram başına düşen enerji miktarı yüksek olan patates gibi besinleri tercih ederler.
7 – Cildin Güzelleşmesinde ve Onarılmasında Etkilidir
Patatesin cilde faydaları arasında olduğuna inanmak güç olabilir. Ama patatesin birçok konuda faydası olduğu gibi cilde de faydası vardır. Cilt üzerinde görülen kaşıntı durumları veya derinin dökülmesi gibi rahatsızlıklar günümüzde sık meydana gelmektedir. Bu konularda faydası tartışılamaz olan patatesin, ayrıca vücuttaki ağrı yapan bölgelere koyularak ağrıyı gidermesi de bir diğer özelliklerinden biridir. Ayrıca kırışıklıkları e siyah lekelerin giderilmesine de faydalı olan patates, güneş yanıklarının iyileşmesinde de etkilidir.
8 – Vücut Ağrılarını Hafifletir
Romatizma ağrıları sık ve şiddetli olması sebebiyle bazen bizlere zor anlar yaşatabilmektedir. Patatesin bu durumlar için iki tip faydası bulunmaktadır. Mineraller açısından zengin olmasından dolayı, romatizma gibi bazı vücut ağrıların giderilmesinde büyük rol oynar. Fakat bu ağrılara iyi gelmesine rağmen, patatesin düzensiz ve fazla tüketimi sonrası ters tepki yaparak ağrıların sebebi de olabilmektedir. Bu yüzden düzenli ve gereği kadar yemeye dikkat ediniz.
Folik asit deposu olan haşlanmış patates diyeti listesi ile kaç kalori patates tüketilebilir ? Ana sayfamızda bulunan yemek tarifleri bölümünden kaç porsiyon patates ile zayıflayabileceğinizi ya da hangi yemek tarifi ile diyet yaparken tok kalabileceğinizi anlayabilirsiniz.
Haşlanmış Patates Diyet Listesi Örneği
Yalnızca 3 gün uygulayarak kilo vermenizi sağlayacak patates diyeti listesi şu şekildedir;
1. Gün
Kahvaltı
- 1 tane orta boyuta sahip haşlanmış patates
- 5 çorba kaşığı ev yapımı yoğurt
Öğle Yemeği
- 1 tane orta boyuta sahip haşlanmış patates
- 5 yemek kaşığı ev yapımı yoğurt
Akşam Yemeği
- 8-9 yemek kaşığı ev yapımı yoğurt
2. Gün
Kahvaltı
- 5 yemek kaşığı ev yapımı yoğurt
Öğle Yemeği
- 4 yemek kaşığı ev yapımı yoğurt
- 1 adet orta boyuta sahip haşlanmış patates
Akşam Yemeği
- 8-9 yemek kaşığı ev yapımı yoğurt
- 1 adet orta boyuta sahip haşlanmış patates
3. Gün
Kahvaltı
- 1 adet orta boydan biraz daha büyük patates
Öğle Yemeği
- 4 yemek kaşığı ev yapımı yoğurt
- 1 adet orta boyuta sahip haşlanmış patates
Akşam Yemeği
- 5 yemek kaşığı ev yapımı yoğurt
Patates Diyeti uygulanırken diyet diyetlerde olduğu gibi su tüketimi oldukça önemlidir. Her gün en az 2 ya da 2.5 litre su tüketildiği takdirde kilo vermek çok daha kolay hale gelecektir. Ayrıca şekersiz olmak şartı ile günde 3 çay bardağı siyah çay ya da yeşil çat tüketmenizde de bir sakınca bulunmamaktadır.
Yoruma kapalı.