İdeal boy kilo endeksi nasıl olmalı ? sorusunu, sağlıklı olmak/sağlıklı kalmak isteyen her birey merak etmektedir.Vücuttaki tahmini yağ oranını ifade eden beden kitle indeksi veya diğer adıyla vücut kitle indeksi, kişinin vücut ağırlığının boyuna göre normal olup olmadığını belirlemede kullanılan bir yöntemdir.
Anatomik yapı, genetik olarak aileden gelse de, kalıtsal olarak aktarılan kimi özellikleri değiştirmek veya en azından olumsuz etkisini kırmak mümkün olabilir. Bu genler, kimi insanlar da hızlı kilo almaya sebep olabilir. Beslenme programı eğer buna göre oluşturulursa, yani sağlıklı beslenme programları uygulanırsa hızlı kilo alımının önüne geçilebilir veya kilolar kontrol altında alınabilir.
Vücut kitle endeksi üzerinde sadece genlerin etkisinden söz etmek doğru olmaz. Çünkü insan gelişiminde kalıtım ve çevre birlikte etkilidir. Bu nedenle genlerin olumsuz etkisini spor, düzenli beslenme programları, uygulanan diyetlerle ortadan kaldırmak mümkündür.
Bu Yazımızda Neler Var
Vücut Kitle İndeksi Nasıl Hesaplanır ?
Vücut kitle indeksi, vücut ağırlığının kilo cinsinden boy uzunluğunun metre cinsinden karesine bölünmesiyle elde edilir. Vücut kitle endeksi üzerinde kalıtım da belirleyicidir. Fiziksel görüntümüzü, yani fenotipimizi aileden gelen genler belirler. Uzun boylu genlere sahip bir ailenin genel olarak doğan çocukları da uzun boylu olur.
Ancak sadece genlerle sınırlamak yeterli ve doğru bir açıklama olmaz. Çünkü beslenme, spor, düzenli uyku, bol süt ve su tüketmek gibi çevresel faktörler de fiziksel görüntüyü belirlemekte oldukça etkilidir. Bunun dışında cinsiyetler de vücut kitle endeksi üzerinde etkilidir. Kadının fiziksel yapısı ile erkeğin fiziksel yapısı aynı değildir. Kadınlar erkeklere oranla daha yağlı ve daha sağlıklı olabiliyor.
Vücut Kitle İndeksi Yaşa Göre , İdeal Boy Kilo Endeksi Nasıl Olmalı ?
Vücut kitle indeksi yaşa göre değişmektedir. Bunu belirtmekte fayda var. Çünkü hesaplamalar 2-18 yaş aralığı ile 19-24 yaş aralıklarında yapılmaktadır. Özellikle 2-18 yaş aralığındaki bireyler için hesaplamaların bir diyetisyen veya çocuk hekimi tarafından yapılması oldukça önemlidir.
- Kadınların 20-40 yaş arasındaki ideal yağ oranı %19 ile % 26 arasındadır.
- 40 Yaş üstü kadınlarda olması gereken oran % 23 ile % 30 ile sınırlıdır.
- Erkeklerde 20-40 yaş arasındaki ideal yağ oranı % 10 ile % 20 arasındadır.
- 40 Yaş üstü erkeklerde olması gereken oran % 19 ile% 23 ile sınırlıdır.
Bu değerler herkes için genel anlamda geçerli olan oranlardır. Ancak bazı kişilerde fazla yağ gibi, eksik yağ oranı da rahatsızlıklara yol açabildiğini unutmamak gerekir. Vücutta bulunan yağ oranı, kişiden kişiye farklılık gösterir. Bazı insanlarda % 20 olması gerekirken, bazılarında da % 25 normal olabilmektedir. Bu oranın doğru olarak hesaplanabilmesi, fiziksel yapının göz önüne alınarak vücut kitle indeksini ölçülmesine bağlıdır. Bu sayede vücut için fazla yağ oranının ne kadar olduğu öğrenilebilir.
Eğer çıkan sonuç normallerin çok üzerinde ise, vücutta fazla yağ vardır. Bu fazla yağlar sadece görüntüyü etkilemekle kalmaz. Aynı zaman da kalp damar hastalıkları, sinir sistemi hastalıkları, diyabet, kolesterol, tansiyon gibi birçok hastalığa da alt yapı hazırlar.
Vücut Kitle İndeksi Kaç Olmalı ?
Vücut kitle endeksi kaç olmalı ? sorusu sıkça sorulmaktadır. Sağlıklı bir yaşam için, ideal değerlere sahip olmak isteyen bireyler, vücut kitle indeksi aralıklarını merak etmektedir. Vücut kitle indeksi aralıkları şu şekildedir;
- 0-18,4 : Zayıf. ( Boya oranla kilonun azlığını ifade eder. İdeal değere ulaşmak için kilo alınması gerekir.)
- 18,5-24,9 : Normal. ( En ideal değerdir. Bu değeri korumak için dengeli beslenmeli, egzersizler ve spor yapmak ihmal edilmemelidir.)
- 25,0-29,9 : Fazla Kilolu. ( Kilonun boya oranla fazlalığını ifade eder. Eğer ilerde sağlık sorunları yaşanmak istenmiyorsa kilo verilmelidir.)
- 30,0-34,9 : Şişman. ( Obezliğin ilk evresidir. Var olan kilo boya oranla daha fazladır. Bir diyetisyene başvurmak, sağlıklı bir tercih olacaktır.)
- 35,0-44,9 : Şişman. ( Obezliğin ikinci evresidir. Kilo boya oranla çok fazladır. Bu kilolar çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir.)
- 45,0 ve üstü : Aşırı şişman. ( Obezliğin son evresidir. Kilo çok daha fazladır boya oranla. Çeşitli sağlık sorunlarının ortaya çıkması kuvvetlidir. Acilen kilo verilmeli.)
İdeal boy kilo endeksi nasıl olmalı ? sorusuna, yukarıda belirtilen aralıklardan görüldüğü üzre normal vücut kitle endeksi 18,5-24,9 aralığındadır.
İdeal Kilo Hesaplama Yaş Boy Kilo ? İdeal Boy Kilo Endeksi Nasıl Olmalı ?
İdeal kilo hesaplama yaş boy kilo ne olmalı ? İdeal boy kilo endeksi nasıl olmalı ? insanların ideal değerleri öğrenmesi için sorduğu sorular arasında yer almaktadır. Vücut kitle endeksi kişinin kaç kiloda olması gerektiğini gösterse de sadece vücut kitle endeksini hesaplamak ile elde dilen sonuçlar kesinlik bildirmez.
Yani sadece bu testin uygulanmasıyla kilolu ya da zayıf sonucu çıkarmak çok sağlıklı değildir. Vücut kitle endeksi hesaplama ile birlikte farklı testlerde uygulanması gerekiyor.
mrb 153 boyum şuan 58 kiloyum ve bana çok fazla geliyor buda sağlık açısından beni çok rahatsız ediyor 5 kiloda olsa hızlıca kilo atmak istiyorum teşekkürler
bu 160 boyundayım 64 kiloyum yaşım elli 4 kiloyu vermek istiyorum teşekkürler
173 boyum 65 kiloyum on kilo vermek istiyorum eski kiloma donmek istiyo
1.65 boyum var ve 63 kiloyum 6 kilo falan vermek istiyorum
19 yaşındayım 49 kiloyum 1.67 yim 4 kilo vermek istiyorum
31yaşındayım 1006kiloyum 70kilo olmak istiyorum az yemek yiyorum ama kilo aliyorum
Kalori açığına rağmen kilo alımı devam ediyorsa hormonal dengesizliğiniz ya da diyabetiniz olabilir. Benimle iletişime geçebilirsiniz.
18 Yaşındayım 62 kiloyum ve 165 boyundayım 40 kilo olmayı çok istiyorum sizce diyet yapmalı mıyım?
Diet degilde biraz kucuk degisiklikler yapmalisin …..mesela nasil beslenen birisin…?.
25 yaşındayım kilo 70 boy 1.69 bir kaç kilo vermek istiyorum ama basaramıyorum
18 yasindayim 171 boyum 51 kiloyum zayiflamak istiyorum ama olmuyor
Kilon cok normal 🙂 Zayiflamaya ihtiyacin yok.
bence zayıfsın bile cidden ben 52 kiloyum ve 1.62 filanım
Kalori açığına rağmen kilo vermeniz mümkün olmuyorsa hormonal dengesizliğiniz olabilir. Hemogram ve hormon testlerinizi inceledikten sonra kesin bir şey söyleyebilirim.
34 yasindaim 94kilo 70 kiloya dusmek istyorum. Boyum. 170
33 yaşındayım 69 kiloyum boyum 155 60 kilo olmak istiyorum sizce ne yapmalıyım teşekkürler
155 boyundayım ve 48 kiloyum 8 kilo vermek istiyorum
Bence kilo vermeye ihtiyaciniz yok cnki kilonuz normal 🙂
55 yasindayim 159 boyundayim 85 kiloyum kac kilo vermem lazim tsk-
Merhaba,ben 22 yaşındayım, boyum 176,kilom 58. bana çok fazla geliyor. 55 kilo olmak istiyorum ve bunun i.in 17 gün zamanım var,nasıl yapacağımı bilmiyorum
yiyin şişin çok güzel güzelleşirsiniz bende zayıflanıyorum diyetlik aşklara karnım tok 150 48 kiloyum biraz daha hayıflanayım yaşlı gözlere of nem len dirici kapaklarınızın gözü şişmesin
(ERKEK) 18 YAŞINDAYIM BOYUM 184 KİLOM 73 SİZCE KİLO FAZLAM VAR MI ?
Kas ve yağ oranlarınızı bilmeden kesin bir cevap veremeyiz. Ölçümlerinizi yaptırmanız gerekli.
Yağ ve kas oranlarınızı bilmeden bir şey söyleyemem. Ölçümlerinizi yaptırıp benimle iletişime geçebilirsiniz.
bence 5 kilo daha verip kendini garantiye almalısın
19 yaşındayım ve 84 kiloyum 65 kilo olmak istiyorum bi fikri olan var mi
Gerekli tetkikleri yaptırmanız doğrultusunda size yardımcı olabilirim. Benimle iletişime geçin lütfen.
Boyum 1.62, 66 kiloyum ve kilo vermeye nereden başlayacağımı bilmiyorum. Yardımcı olabilir misiniz?
benimle iletişime geçin lütfen.
Boyum 169 yaÅŸim 35 kilom 75