İnsülin Direnci Nedir? İnsülin Direnci Hesabı Nasıl Yapılır?
İnsülin direnci günümüzde çok yaygın görülen bir hastalıktır ve insülin direnci hesabı çok sıkı bir şekilde takip edilmelidir. İnsülin direnci, vücudun insülin hormonuna tepki vermemesi ve glikozu hücre içine gönderilmesine neden olan bir hastalıktır. İnsülin direncinin birçok nedeni vardır fakat en çok görülen nedeni obezitedir. Obezite dışında genetik faktörler, az hareket, büyüme hormonları ve hamileliğin son 3-4 ayında salgınan hormonlar insülin direncine neden olabilir.
Bu Yazımızda Neler Var
İnsülin Direnci Hesabı Nedir ?
İnsülin direncinin ilk belirtisi kan şekerinin yükselmesidir. Kan şekerinin yükselmesinin belirtileri çabuk ve sık sık acıkma, sürekli tatlı yemeğe isteği, hızlı kilo alma, ellerin üşümesi, yorgunluk ya da halsizlik ve titremedir. Bunların dışında dirseklerde, diz kapaklarında, sırt, boyun ya da başka yerlerde koyulaşmada insülin direncinin çok sık görülmeyen belirtilerdir. İnsülin direnci şeker hastalığından önceki son basamaktır ve bunun engellenmesi erken tanı ile sağlanabilir. Bundan dolayı erken tanı çok önemlidir.
Bu belirtileri gösteriyorsanız ilk yapmanız gereken şey kan şekerinizi ölçmektir. Eğer kan şekeri değeriniz yüksek çıktıysa hemen bir doktora danışmalısınız. Doktorunuzun tavsiyeleri ve direktifleri üzerine tedavinize başlamalısınız.
İnsülin Direnci Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bu tedavinin ilk aşaması yeme alışkanlıklarınız değiştirmeniz ve düzenlemenizdir. Düzgün ve dengeli bir diyet programı hem insülin direncinizi hem de kan şekeriniz düşürmenizde sizlerin en büyük yardımcısıdır. Bu diyeti oluştururken şunu unutmamalısınız bu diyet kişisel bir diyettir. Başkasına uygun diyet size uygun olmayabilir. Kan şekerinizi dengede tutmak için günde 3 ana ve 3 ara olmak için 6 öğünden oluşan bir diyeti uygulamalısınız. Bu öğünleriniz arasında yaklaşık iki buçuk saat olmalıdır. Bu diyetin zayıflama amaçlı olmadığını unutmamalısınız.
İnsülin Direnci Hesabı ile İnsülin Diyeti Nasıl Yapılır?
Uygulamanız gereken diyet listesini bir uzmana danışarak hazırlamalısınız. İnsülin direnci için hazırlanan diyetlerin ortak noktaları vardır. Bu ortak nokta yememeniz gereken yiyeceklerdir. Diyetinizde beyaz ekmek, pirin pilavı, nişasta, makarna, basit şekerler, yağlı tüm yiyecekler, işlenmiş gıdalar ve kuru gıdalardır. Diyetinizde yoğun olarak tahıllı ürünleri ve baklagilleri tüketmelisiniz.
Eğer insülin direncine sahip olduğunuzu düşünüyorsanız ilk yapmanız gereken şey insülin direnci hesabı yapmalısınız. Çıkan sonuca göre bir doktora danışmalı ve gereken tedaviye başlamalısınız.
Yoruma kapalı.