Ketojenik Diyet Listesi Nedir? Ketosis Modu Nasıl Anlaşılır?

Ketojenik Diyet Listesi Nedir ? Ketosis Moduna Geçildiği Nasıl Anlaşılır?

Ketojenik diyet listesi ilk çıktığı dönemlerde hastaların beslenmesinde uygulanmaktayken son günlerde kilo vermek için popüler bir beslenme diyeti halini almıştır.

YouTube video

Kilolarından kurtulmak isteyenlerin ketojenik bir diyet uyguladığına rastlanılmaktadır. Diyet türünde karbonhidrat miktarı çok düşük tutulurken yağ miktarı fazladır. Bu diyet türünde protein alımı da orta düzeyde devam etmektedir.

Ketojenik Diyet Listesi

Diyet hakkında pek çok çalışma literatürde yer almaktadır. Diyetin kilo vermek için kullanılmasının yanı sıra aynı zamanda bazı hastalıklara ilişkin semptomları azalttığı da görülmektedir. Diyetin belirli bir süre boyunca uygulanması gerektiği, uzun süreli olarak yapılabilecek bir diyet olmadığı belirtilmektedir. Diyet, uzun süre uygulandığında da vücutta bazı zararlara neden olduğu ifade edilmiştir.

Ketojenik Diyet Nedir?

Ketojenik Diyet Listesi

Ketojenik diyet, hastalıkların tedavisinde kullanılan ve aynı zamanda kilo vermek için de tercih edilen bir beslenme çeşididir. Bu beslenme türünde yağ alımı artırılırken, protein ve karbonhidrat alımı azaltılmaktadır. Diyet, normal beslenme programlarında yer yasakların uygulandığı bir beslenme özelliğine sahiptir. Bu nedenle yeme türünün uzun süre boyunca devam ettirilmesi önerilmemektedir.

Ketojenik Diyet Listesi

Diyet, uzun süre devam ettirildiğinde sağlık açısından riskli bir durumlar ortaya çıkabilmektedir. Karbonhidrat alımına yol açan besinler katı kurallar kapsamında yasaktır. Ekmek, tahıl ve undan elde edilen ürünler ile şekerin tüketimi kesinlikle yasaktır. Diyetin yağ alımını sağlayan besinlerden oluştuğu görülmektedir. Bu besinler; yağ, kaymak ve mayonez tarzındaki besinlerdir.

Diyet sırasında uygulanan ketojenik diyet listesi sonucunda vücut, enerjiyi kullanmak için karaciğerde keton üretmektedir. Normal bir beslenme programında karbonhidrat tüketimi sonucunda vücutta insülin ve glukoz üretilmektedir. Glukoz kolay bir şekilde enerjiye dönüşmektedir. Vücutta karbonhidrat alımı sonrasında glukoz yer alıyorsa, vücut yağ yakmayacaktır. Çünkü enerji üretimi için birinci kaynak olarak glukoz kullanılmaktadır.

Ketojenik Diyet Listesi

Vücutta glukoz bulunuyorsa, vücutta bulunan yağ depolanır. Bu diyet programında, karbonhidrat tüketimi minimum düzeyde tutulduğu için direkt yağ yakımı gerçekleşmektedir. Ketojenik diyet sayesinde pek çok hastalıkla mücadelede olumlu sonuçlar alındığı görülmektedir. Diyet uygulandığında kan şekerinin yüksek düzeyde olması engellenmektedir. Bu da kanserle mücadelede istenilen bir durum olmaktadır.

Diyet sayesinde şeker düzeyi azaldığı için kanserli hücrelerin büyümesi önlenmektedir. Ayrıca kanserin tedavisinde uygulanan yöntemlerin de etkili bir şekilde uygulanması için kandaki şeker düzeyinin düşük olması önemlidir. Yani kemoterapi ve radyasyon yöntemlerinin daha faydalı sonuçlar sunması için diyetin önemi göz ardı edilmemelidir.

Ketojenik Diyet Listesi

Ketojenik diyet listesi uygulandığında kişinin kilo kaybının yanı sıra aynı zamanda kişinin enerji düzeyi de hızlı bir şekilde artmaktadır. Diyet uygulanırken oranlama yöntem kullanılmaktadır. Besin öğesi miktarları birbirine oranlanmaktadır. Bu oranlar, diyette uygulanan yağ oranının toplam karbonhidrat ve proteine olan oranını yansıtmaktadır. Diyet programında beş farklı oranlama kullanılmaktadır.

Bu oranlar: 1/1, 2/1, 3/1, 4/1, 5/1 şeklinde ayarlanmaktadır. 4/1 oranında yapılan diyette üstteki değer alınması gereken yağı göstermektedir. Bu oranla hazırlanan ketojenik diyetin yağ oranı en yüksek düzeydedir. Bu nedenle 4/1 oranlı diyet, vücut için uygulanması ağır bir programdır. Bu oranlardan hangisinin diyet kapsamında uygulanması gerektiği doktor ya da diyetisyen tarafından belirlenmelidir.

Ketojenik Diyet Kimler Tarafından Uygulanabilir?

Ketojenik Diyet Listesi

Ketonejenik diyet listesi kullanılarak hazırlanan diyet programı, herkesin uygulayabileceği bir program değildir. Kişinin bazı değerleri ölçülerek diyetin uygulanmasında herhangi bir sakınca olup olmadığı tespit edilmektedir. Ortaya çıkan değerler sonucunda diyetin uygulanıp uygulanmayacağı ya da uygulanacaksa hangi oranda uygulanacağı belirlenmektedir. Ağır bir diyet programı olduğu için sağlık kuruluşuna başvurmadan kesinlikle denenmemelidir. Bu nedenle sağlık kuruluşu tarafından onay verilmeyen hiçbir kişi bu diyeti uygulamamalıdır.

Ketojenik Diyet Listesi İle Diğer Diyetlerin Farkı Nereden Kaynaklanmaktadır?

Ketojenik Diyet Listesi

Ketojenik diyet listesi farkı diyetin yapısından kaynaklanmaktadır. Diyet programı sırasında karbonhidrat alımı en düşük seviyede gerçekleşmektedir. Bu nedenle vücuda alınan yağ direkt yakılmaktadır. Vücuttaki karbonhidrat düzeyi azaldığında vücut karbonhidrat ihtiyacını dış kaynaklardan elde etmeye çalışacaktır.

Karbonhidrat dış kaynaklardan elde edildiğinde vücut keton ismi verilen cisimleri açığa çıkarmaktadır. Bu cismin kanda aşırı miktarda artması çok da olumlu bir durum sayılmamaktadır. Diyet sırasında, diyeti uygulayan kişilerin kan ve idrarlarında keton düzeyi sürekli olarak kontrol altında tutulmalıdır.

Ketojenik Diyet Listesi Neler İçermektedir?

Ketojenik Diyet Listesi

Ketojenik diyet listesi hazırlanırken en çok 3/1 ve 4/1 oranları kullanılmaktadır. Vücudun protein ihtiyacı; balık, yumurta ve et çeşitlerinden sağlanmaktadır. Zengin bir protein olduğu için diyette yumurta tercihi faydalı olmaktadır. Ekmek ve diğer unlu yiyecekler diyette yer almamaktadır. Kısıtlı miktarda yer alan karbonhidratlı yiyecekler sebzeler ve yoğurt gibi süt ürünlerinden elde edilmektedir. Diyetin geriye kalan kısmı da yağlı besinlerden oluşmaktadır.

Diyet, tercihen 3 ana öğün ve 1 ara öğün olarak uygulanmalıdır. Meyve olarak muz, portakal, kavun, karpuz, elma tüketilmemelidir. Tahıllardan mısır, pirinç, buğday ve yulaf türleri yasaklı yiyecekler arasında yer almaktadır. Patates ve tatlı patates de yine diyet sırasında yenmemelidir. Şekerli yiyecekler diyet boyunca yasak listesinde yer alan besinlerdendir.

Yenmesi gereken besinler genel olarak; kaşar, krema, terayağı, beyaz peynir, fındık, ceviz, ay çekirdeği, kaju, brokoli, karnabahar, lahana, ıspanak, roka, marul, balık, biftek, kuzu, kümes hayvanları, yumurta, yaban mersini, karadut, böğürtlen, frambuazdır. Diyet süresince tüketilmesi karbonhidrat ağırlığı 20 gramı geçmemelidir.

Diyet Boyunca Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ketojenik Diyet Listesi

Diyet boyunca, önceden hazırlanan listelere sadık olmak önemlidir. Ayrıca, uyku düzeni sağlanmalıdır. Yeterli miktarda uyku almak, diyet için önemlidir. Gün içerisinde bol su tüketimine özen gösterilmelidir. Karbonhidrat, yağ ve protein için makro hedefler belirlenmeli ve bu hedeflere uygun tüketimler yapılmalıdır. Günlük protein alımına da dikkat edilmelidir.

Fazla proteinin de glukoza dönüşme durumu bulunmaktadır. Günlük alınan kalori miktarının %25’inden daha fazla miktarda protein alınmamalıdır. Günde 10 bardak su tüketimi yeterli bir düzey sayılmaktadır. Günde 30 dakika kadar bir fiziksel aktivite, diyetin etkisini artıracaktır. Vücut az bir süre sonunda ketosis moduna geçmektedir. Bu durumda yağ yakımı çok hızlı bir seviyeye ulaşmaktadır.

Ketosis Modu Nedir? Ketosis Moduna Geçildiği Nasıl Anlaşılır?

Ketojenik Diyet Listesi

Ketosis modu, diyetin uygulanması sonucunda vücudun direkt olarak yağ yakımına geçtiği modu anlatmaktadır. Ketosis moduna geçildiğinde bazı belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bu belirtiler sık bir şekilde görüldüğünde ketosis moduna geçildiği anlaşılabilir.

Ketosis modunda kişinin idrar atma ihtiyacı artmaktadır. Kişinin aynı zamanda ağız kuruluğu da artmaktadır. Kişinin ağzı aseton gibi bir kokuya sahipse bu moda geçildiği düşünülebilir. Ağız kokusu olayı kısa sürede geçmektedir. Ayrıca son olarak, kişinin acıkma düzeyi azalmaktadır. Kişinin sahip olduğu enerjide de ciddi anlamda bir artış görülmektedir.

Örnek Ketojenik Diyet Listesi Verilebilir Mi?

Ketojenik Diyet Listesi

Örnek ketojenik diyet listesi vermek mümkündür. Ancak diyete başlamadan önce bir uzmana danışmakta fayda bulunmaktadır. Örnek olarak verilen haftalık ketojenik diyet listesi şöyledir:

1.Gün:

Ketojenik Diyet Listesi

Kahvaltı; salatalık, domates, istenildiği kadar yeşillik, 10 adet zeytin, 2 kibrit kutusu büyüklüğünde peynir,

Öğle; 150 gram kadar balık ya da tavuk eti, içerisine 3 limon ve 3 yemek kaşığı kadar zeytinyağı dökülerek hazırlanan salata,

Akşam; 150 gram hindi eti, 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ile hazırlanmış salata.

2.Gün:

Ketojenik Diyet Listesi

Kahvaltıda; 5 adet ceviz, 1 kibrit kutusu büyüklüğünde peynir, 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı kullanılarak hazırlanan salata,

Öğle; 200 gram kuzu pirzola, 150 gram kırmızı renkli meyve,

Akşam; 200 gram haşlanarak hazırlanan hindi eti, yeşil salata, 100 gram kadar kabak çekirdeği.

3.Gün:

Ketojenik Diyet Listesi

Kahvaltı; 1 tane haşlanmış yumurta, 5 adet ceviz ya da 1 adet avokado, 2 parça beyaz ekmek,

Öğle; 150 gram döner eti, içerisine 1,5 yemek kaşığı kadar zeytinyağı eklenmiş salata,

Akşam; 200 gram kadar haşlanmış hindi eti, istenildiği kadar yeşil salata, 1 avuç kadar kabak çekirdeği.

4.Gün:

Ketojenik Diyet Listesi

Kahvaltı: 2 kibrit kutusu büyüklüğünde peynir, 10 tane zeytin, 5 tane ceviz, sebze salatası,

Öğle: Tereyağı eşliğinde hazırlanmış 150 gram kadar et bonfile, sınırsız salata,

Akşam: 150 gram kadar ızgara köfte, yeşil yapraklı salata.

Bu program 7 gün olacak şekilde uygulanmaktadır. Günlük program bazında uygulanan öğünlerin yerleri değiştirilmelidir. Böylece örnek program 7 gün olacak şekilde uygulanabilmektedir.

Vegan Ketojenik Diyet Nedir?

Ketojenik Diyet Listesi

Vegan ketojenik diyet ketojenik olarak uygulanan programın bitki tüketimi ağırlıklı olarak uygulanmasıdır. Bu tür ketojenik diyette hayvansal besinler alınmamaktadır. Ketojenik diyeti vejeteryanlarda uygulamak zordur. Çünkü hayvansal ürünler tüketilmediği için bu ürünlerin yerine ikame edilen ürünlerin karbonhidrat düzeyi görece yüksek olmaktadır. Bu diyet programında makro değerler şu şekilde ayarlanmalıdır: Yağ oranı %55-60, protein oranı %30-35, karbonhidrat değeri %5-10.

Epilepsi Ketojenik Diyet Listesi Nedir?

Ketojenik Diyet Listesi

Epilepsi ketojenik diyet listesi epilepsi hastalığının tedavisinde kullanılabilmektedir. Hatta epilepsi ile mücadelede ilaç tedavisinden daha etkili sonuçların, bu diyet ile alındığı söylenmektedir. Diyetin uygulanması sonucunda vücut keton üretmeye başlar. Üretilen keton vücut tarafından kullanılmaya başladıkça nöronlarda oluşan etkiler sonucunda nöbetler kontrol altına alınır.

Ramazan’da Ketojenik Diyet Listesi

Ketojenik Diyet Listesi

Ramazan’da ketojenik diyet Listesi Ramazan ayında tutulan orucun etkilerini de dikkat alan bir programdır. Bu ay boyunca vücutta sıvı kaybı yüksek olmaktadır. Bu özel diyetteki amaç da diğer diyet türleri gibi kandaki keton miktarını artırmaktır. Keton miktarı her zaman için kontrollü bir şekilde artırılmalıdır. Sahur vaktinde karbonhidrat seviyesi düşük besinler alınmalıdır.

Uzman tarafından hazırlanan makro düzeye göre protein ve yağlı besinler tüketilmelidir. Ancak belirli aralıklarla keton ölçümü yapılması gerektiği için bu programın uzman eşliğinde uygulanması gerekmektedir. Ramazan ayında yapılan ketojenik diyette, sıvı alımına özellikle dikkat etmekte fayda bulunmaktadır.

Yoruma kapalı.