Kinoa Zayıflatır Mı?

Geçmişi 6000 yıl öncesine dayanan kinoa Güney Amerika’daki And Dağları’nda yetişmektedir. Besin değerinin keşfedilmesi ile 2013 yılının “kinoa yılı” ilan edilmesi ile ülkemizde sıkça kullanılır hale gelmiştir. Görünüş olarak buğdaya benzeyen kinoa tüm besinler içinde en yüksek protein değerlerine sahip bir yiyecektir. Ispanakgiller familyasından olan bu otsu bitkinin içindeki küçük tohumları yenilmektedir. İnsan vücudunun üretemediği 9 aminoasit grubunun tamamını üretebilen kinoa oldukça besleyici bir besindir. Son yıllarda diyet listelerinde yerini alan kinoa düşük kalorilidir.

Kinoanın Kalori ve Besin Değerleri
100 gram Pişmemiş Kinoa 366 Kalori
100 gram Pişmiş Kinoa 124 Kalori

Diyet yapanların kilo almamak için kinoayı pişirerek yemeklerde ya da salatalarda tüketilmesi önerilir. 100 gr pişmiş kinoanın %76’sı su olduğu için sindirimi kolay hafifi bir yiyecektir. A, B, C, D, K ve E vitaminleri, demir, çinko, kalsiyum, magnezyum, fosfor mineralleri ile yüksek oranda lif içerir. Kolesterol içermeyen pişmiş 100 gr kinoada 22 gr karbonhidrat, 3 gr lif, 5 gr protein, 2 gr yağ, 2 gr demir, 5 mg A vitamini ve 18 mg kalsiyum vardır.

Kinoa Nasıl Zayıflatır?
Sadece haşlayarak bile tüketilebilen lezzetli ve yapılışı pratik olan kinoa günlük enerji ihtiyacınızın tamamını karşılayabilir. Vejetaryen kişilerin alması gereken vitaminleri karşılayabilen kinoa yağ yakıcı özelliğe sahiptir. Bel, basen, kalça, göbek ve bacak bölgelerinde toplanan yağları eritme gücüne sahiptir. Hayvansal proteinleri tüketmek istemeyen kişilerin protein ihtiyacını karşılar. Hücreleri onaran antioksidan içeren bu besinde kolesterol yoktur. Kinoa kötü kolesterolü yükseltmez, iyi kolesterolü ise besler.

Kinoanın içerdiği protein ve kalsiyumlar metabolizmanın düzenli çalışmasına yardımcı olur. Böylece kilo vermek daha da kolaylaşır. Diyet yaparken düzenli tüketilen kinoa kilo aldırmadığı gibi vücudunuz için gerekli olan besinleri karşılar. Diyet programı boyunca düzenli olarak her gün bir kase kinoa tüketilmesi vücuttaki ödemin atılmasını sağlar. Sindirim sistemini düzenler ve hazımsızlık problemlerini ortadan kaldırır. Yüksek tansiyona iyi gelen bu besin sadece diyet yaparken değil sağlıklı yaşam için her yaş grubundan kişi tarafından rahatlıkla tüketilebilir.

Kinoa Nasıl Tüketilir?
Kilo verdikten sonra yeniden kilo almanızı önleyen ve kilo kontrolünü en iyi şekilde sağlayan bu besin yemeklerde, çorba ya da salatalarda kullanılabilir. Oldukça hafif ve kendine has bir tadı olan kinoa lifli bir besin olduğu için sizi uzun süre tok tutacaktır. İnsülin direncini sağlaması nedeniyle tatlı krizlerini önleyen kinoa iştahınızı kontrol altında tutar. Diyet yaparken şeker ve yağ kullanmadan kinoa ile kek, kurabiye, pasta yapılabilir. Brokoli, karnabahar, kabak, patlıcan, domates, biber ve pancar gibi tüm sebzelerle lezzet olarak uyum sağladığından istediğiniz gibi salatasını yapabilirsiniz. Kinoanın pilavını ya da köftesini yaparak da tüketebilirsiniz. Ancak aşırı tüketim zaman içinde kilo almanıza yol açabileceğinden günde tüketeceğiniz miktar bir porsiyonu geçmemelidir.

Yoruma kapalı.