6 Başlıkta Oil Pulling Faydaları Nelerdir?
Oil Pulling Faydaları Arasında Neler var?
Oil pulling faydaları pek çok kişi tarafından bilinse de çok az kişinin doğru uyguladığı bir yöntemdir. Alternatif tıpta gıdalar şifa amaçlı çok fazla kullanılmaktadır. Bir takım meyve, sebze, bitki ve yağlar da gıda olarak tüketilmesinin dışında şifa amaçlı kullanılmıştır. Hala daha da bu amaçla kullanılmaya devam eden birçok bitki ve yağlar mevcuttur.
Uygulaması oldukça kolay olan oil pulling diğer adı ile yağ çekme işlemi çok eski yıllardan günümüze kadar süregelen bir şifa yöntemidir. Bu yazıda oil pulling (yağ çekme) işleminin ne işe yaradığını, faydalarını zararlarını, nasıl ve ne sıklıkta kullanıldığını öğrenebilirsiniz.
Bu Yazımızda Neler Var
Oil Pulling Nedir?
Ağızda yağ çekme yöntemi olarak kısaca adlandırılan bir işlemdir. Özellikle sabahları bir şeyler yiyip içmeden yapılması ağız temizliğini sağladığı gibi bakterilerden kurtulmayı sağlar. Sadece ağız sağlığı değil zaman içerisinde farklı oil pulling faydaları da ortaya çıkmaktadır. Ağızda yağ çekme işlemi alternetif tıp tarafından sıklıkla kullanılmakla birlikte her yaştan birey için uygundur. Alternatif bir yöntem olan ağıza yağ çekme günümüzde güzellik sektörü içerisinde sık sık önerilmektedir.
Oil Pulling Nasıl Yapılır?
Doğal yağlar kullanarak yapabileceğiniz bir işlemdir. Doğal hindistan cevizi en sık kullanılan yağların başında yer alır. Hindistan cevizi yağını ağzınıza bir çay kaşığı kadar alın. Ağızda yağ bir süre bekletilmelidir. Dilinizde ve yanak bölgenizde dolandırın. Ağız sağlığı ve diş sağlığı için değerli olan bu işlem sonrası özel olarak üretilmiş çubuklarıyla ya da sivri olmayan bir tahta, kaşık ile fazla yağı dilinizden alın. Yağ çekme yöntemi tam olarak arındırılana kadar yapıldığına emin olun ve bol su ile durulayın.
Oil Pulling ve Dil Sıyırma İşlemi
Oil pulling, en basit anlatımı ile yenilebilir bir yağı, bir müddet ağızda dolaştırıldıktan sonra ağız çalkalamaya benzer hareketler yapıp tükürme işlemidir. Oil pulling bir alternatif tıp yöntemidir. Oil pulling işleminin ülkemizdeki karşılığı yağ çekme işlemi olarak bilinmektedir.
Oil pulling faydaları yalnızca ağızda çalkalayıp tükürmenin dışında dil üzerinde biriken bakterilerin arındırılmasında da kullanılmaktadır. Oil pulling işleminden sonra özellikle dil üzerinde gezdirilip sonrasında ağızda kalan yağ tükürülür.
Dil sıyırma aparatı ile de dil temizlenerek bakteri oluşumu engellenir. Oil pulling ve dil sıyırma işlemi yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli konu ağızda biriken yağ asla yutulmamalıdır. Mutlaka tükürülmeli, hatta tükürülen yer de iyice temizlenmelidir.
Hindistan Cevizi Yağı ile Oil Pulling Faydaları
Oil pulling yöntemi uygulanırken genellikle Hindistan cevizi yağı tercih edilmektedir. Hindistan cevizi yağı dışında susam yağı, zeytin yağı gibi soğuk sıkım yağlar da tercih edilebilir. Hindistan cevizi yağı ile oil pulling faydaları ise şöyledir:
- Ağız içinde bakteri ve yara oluşumunu engeller.
- Ağız içi var olan yaraları iyileştirmeye yardımcıdır.
- Diş ve diş eti bakımı yapar.
- Diş plaklarını temizlemeye yardımcıdır
- Dişleri beyazlatmaya yarar.
- Dil üzerindeki bakterileri temizler.
Oil Pulling Zararları Nelerdir?
Oil pulling faydaları olduğu gibi, akıllara oil pulling zararları nelerdir sorusu da gelmektedir. Oil pulling işleminin var olan birtakım zararları da bilinmektedir. Bunların başında yer alan ise ağızda 15-20 dakika çalkalanan yağın yutulmasıdır. Bu yağ yutulduğu takdirde ağız içindeki tüm bakteriler mide ve bağırsağınıza iner ve istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Bir diğeri ise yağ seçimidir. Ağzınızda çalkalayacağınız yağın soğuk sıkım ve organik olduğundan emin olmanızda fayda var. Yağ çekme işlemi çocuklara uygundur bir işlem değildir. Oil pulling işlemi için akıllara birçok farklı konuyla ilgili sorular gelmektedir.
1- Oil Pulling Dolguya Zarar Verir mi?
Oil pulling işlemini özellikle de ilk kez yapacak olanlar birçok farklı konuyu merak etmektedirler. Bunlardan biri de oil pulling dolguya zarar verir mi sorusudur. Oil pulling işleminin ağız içindeki amalgam dolgulara doğrudan zarar vermese de bir etkileşim yapabilmektedir. Fakat diğer materyaldeki dolgulara bilinen bir zararı yoktur. Ancak dolgunuz kırıksa veya çok fazla yıpranmışsa diş kökünüze yağ girerse canınızı yakabilir. Bu yüzden sadece oil pulling faydaları ile yola çıkarak hareket edilmemeli, zararları da araştırılmalıdır.
2- Oil Pulling Faydaları Zayıflama İçin Kullanılır mı?
Oil pulling ekşi gibi birçok farklı sosyal medya platformlarında zayıflatıyor mu diye konuşulmaktadır. Oil pulling yapanların yorumları arasında, çörek otu yağı ile yapıldığı takdirde zayıflattığı söylenmektedir. Fakat bu durumun bilimsel olarak kanıtlanmış bir açıklaması bulunmamaktadır. Bu nedenle her ne kadar oil pulling faydaları olsa da oil pulling zayıflama konusunda yardımcı olur demek doğru olmaz.
3- Oil Pulling Gece Yapılır mı?
Sosyal medya platformlarında oil pulling faydaları ve zararları hakkında birçok farklı yorum bulmak mümkündür. Bunların dışında, oil pulling hakkında tartışılan bir diğer konu ise oil pulling gece yapılır mı, yoksa sabah mı yapılmalı sorusudur. Oil pulling işlemi için genellikle sabahları aç karnına ve en az 15-20 dakika boyunca uygulanması gerektiği yönünde bir bilgilendirme söz konusudur.
Bunun nedeni ise tüm gün boyunca ağız bakterilerinden uzak ve temizlenmiş dişler ile ferah bir his yaşamaktır. Fakat aynı ferahlığı gece boyunca yaşamak isterseniz gece yapmanızda da bir sakınca yoktur. Oil pulling işleminizi gece de yapsanız, sabah da yapsanız mutlaka en az 15 dakika kadar sürdürmelisiniz.
Oil Pulling Cilde Faydaları Nelerdir?
Oil pulling faydaları sadece ağız içi bakımında değil cildinize de fayda sağlamaktadır. Oil pulling işlemini cilt için uygulamak isterseniz cildinizin mutlaka kuru olduğundan emin olmalısınız. Çünkü ıslak ciltte yağın emilimi daha zor olacaktır. Uyguladıktan sonra 15-20 dakika boyunca masaj yaparak cildinize yedirebilir, dilerseniz sonrasında ister su ile, isterseniz de jel ya da köpük ile cildinizi yağdan temizleyebilirsiniz. Oil pulling cilde faydaları şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Cildi kir, ölü deri ve makyaj kalıntılarından arındırır
- Cildinizde ki aknelerin yok olmasında yardımcıdır
- Cildinizi nemlendirir ve yumuşatır
- Masaj yoluyla uygulamanız dahilinde kan dolaşımını artırarak cildinizin daha canlı ve pürüzsüz olmasını sağlar.
Başta kadınlar olmak üzere erkeklerin de ilerleyen yaş ile birlikte şikayet ettiği konular arasında kırışıklıklar bulunur. Sadece yaşlanma belirtisi değildir, stres ve fazla mimik kullanımı da kırışıklık oluşturmaktadır. Ancak doğal maskelerle kırışıklarla savaşabileceğinizi biliyor muydunuz? 9 Maddede Kırışıklık Giderici Maske Yapımı Tarifleri yazımıza bakarak detaylı bilgi alabilirsiniz.
Yoruma kapalı.