Oyuncak Neye Göre Seçilir?

Oyuncaklar çocukların gelişimine destekte bulunan, eğlendiren ve eğiten araçlar olarak bilinir. Amaca uygun seçilen oyuncaklar ile çocukların kavramları öğrenmesi, hayal kurması, yaratıcılığını ortaya çıkarması gibi pek çok pozitif durum mümkün olur. Her çocuğun yaşına ve ihtiyaçlarına hitap eden bir oyuncak çeşidi vardır. 6 aydan itibaren kullanılabilecek bu oyuncaklar sayesinde çocukların hem fiziksel hem de zihinsel bir gelişimine katkıda bulunulabilir. 

Birbirinden farklı tasarım, renk, özellik ve materyalde üretilen oyuncak modeli vardır. Oyuncak çeşitliliğinin fazla olması sevindirici bir durum olsa da ebeveyn seçimini zorlaştıran durumlardan da biridir. Sınırsız seçenek arasından çocuğa en uygun tasarımın ve özelliğin ne olduğu kafa karıştırır. Bununla beraber, bilinçsiz ve acele ile yapılan oyuncak seçimi genelde yanlış ürünün alınmasına sebebiyet verir. Ancak birkaç püf nokta sayesinde ideal bir oyuncak seçimi yapılabilir. 

Çocuklar En İdeal Oyuncak Seçimi

Oyuncak neye göre seçilmeli?” sorusu, ebeveynlerin sıklıkla yaptığı araştırmalar arasında bulunur. Farklı yaş gruplarına özel tasarlanan oyuncaklar ve bu oyuncakların özellikleri, seçim konusunda detaya inilmesine neden olur. Ancak yalnızca yaşa göre oyuncak seçimi yapmak da ideal seçeneği almaya olanak tanır. Buradan hareketle, yaşlara göre oyuncak seçimi şu şekilde yapılabilir:

oyuncak-neye-gore-secilir 

Yeni doğan oyuncak seçimi

Yeni doğan bebek hediyeleri seçerken çok parlak ve ışıklı tasarımlara yönelebilirsiniz. Bunun dışında ses çıkaran ve dikkatlerini çeken oyuncaklara ilgi duyduklarından seçim bu yönde olmalıdır. Hareketli, renkli ve sesli oyuncaklardan alarak onların gelişimine katkıda bulunabilirsiniz. 

0-2 Ay Bebeklere Oyuncak Seçimi

2 aylık bebekler tepki verir ve görme mesafeleri oldukça artar. Seslere karşı duyarlı olan bu bebeklere renkli, müzikli eğitici oyuncaklardan satın alabilirsiniz.  

3-5 Ay Bebeklere Oyuncak Seçimi

İlgili aralıktaki bebekler için en ideal oyuncak çıngıraktır. Hatta 4. Aydan sonra bebeklerin yumuşak, ses çıkaran ve müzikli çıngıraklara olan ilgisi artar. Bu dönemde bebekler çıngırağı ağzına götüreceğinden sivri ve sert köşeli olanlardan alınmaması önerilir. 

6 Aylık Bebeklere Oyuncak Seçimi

Oturmaya başlayan bebekler, oyuncakları ve nesneleri uzanarak almaya çalışır. O nedenle dönen parçalı oyuncaklar, farklı çaplı oyuncaklar, diş kaşıyıcıları ve sesli çıngıraklar 6. Ay için idealdir. Oyuncakları sürekli ağızlarına götürecekleri için sağlıklı ve güvenli olmasına da özen gösterilerek seçim yapılmalıdır. 

9 Aylık Bebeklere Oyuncak Seçimi

9 aylık bebeklerin oyuncakları ile zaman geçirme sürelerinde artış görülür. Bu dönemde oyuncakları birbirlerine vurma, iç içe sokma, itip- çekme ve açıp kapama gibi ardışık hareketleri içeren oyuncakları severler. O nedenle ışıklı, renkli ve eğitici kaplardan satın alınması tavsiye edilir. 

10-12 Ay Bebeklere Oyuncak Seçimi

İlgili aralıktaki bebeklerin hareketleri arttığı için yürümesini kolaylaştıracak oyuncaklardan satın alınması önerilir. İtilip çekilebilen, üst üste konulabilen oyuncaklardan satın alınması önerilir. Suda oynamayı sevdikleri için yüzebilen oyuncaklardan alınması gerekir. bunun dışında iç içe geçen ve renkli halkalar alınabilir. 

18-24 Ay Bebeklere Oyuncak Seçimi

Yürümeye, hatta koşmaya başlayan bebeklere hareketli oyuncaklardan satın alınabilir. Oyun hamurları, boya kalemleri ve kil ile yaratıcılıkları arttırılabilir. İnce motor kasları gelişen bu çocuklara oyuncak mutfak, doktor seti vb. oyuncaklar alınabilir. Şekiller üretebileceği lego ve 4-5 parçalı puzzle da tercih edilebilir. 

0-3 Yaş Bebeklere Oyuncak Seçimi

0-3 Yaş arası oyuncaklar, ses çıkaran telefon, oyuncak bilgisayar, dijital çizim defteri gibi oyuncak çeşitlerinden meydana gelmektedir. Şekilleri, cisimleri ve kelimeleri öğrenebilmelerine olanak sağlayan bu ürünler, çocukların gelişimini arttırır. Bunun dışında birleştirebileceği ve ayırabileceği tamir seti gibi oyuncaklar ilgilerini çekebilir. 

3-4 Yaş Oyuncak Seçimi

Erişkinleri taklit ederek gerçek yaşamda kullanılan eşyalara ilgi duyan çocuklara, ilgili oyuncaklardan satın alınması tavsiye edilir. Örneğin, marangoz seti, mutfak seti, doktor seti gibi oyuncaklar onların ilgisini büyük ölçüde karşılar. 6-12 parçadan oluşan yap boz çeşitlerinden de alınabilir. Öte yandan temizlik seti, doktor seti ve tamir seti motor becerilerini kazanabilmeleri ve yeteneklerinin keşfedilebilmesi için tavsiye edilir. 

5- 6 Yaş Çocuklara Oyuncak Seçimi 

5 ve 6 yaş çocukların hem gelişimini hem de öğrenmelerini arttırabilecek oyuncaklardan alınması önerilir. Bu bağlamda yap-bozlar, eşleştirme oyunları, bilmeceler, akülü arabalar, bebek arabaları, yüzen gemiler, bilim- deney setler, zeka oyuncaları ve eğitici kitaplar ilgilerini çekebilir. Bunun dışında hareket kabiliyetlerini arttıran scooter tarzı oyuncaklardan da satın alınabilir. 

Oyuncak Seçimi Nasıl Olmalı?

Oyuncak seçimi nasıl olmalı?” ebeveynlerin güvenli, ideal ve sağlıklı bir ürün almak için yanıt aradığı sorular arasında bulunur. Birbirinden farklı özelliklere, tasarımlara ve renklere sahip olan oyuncakların bilinçli bir şekilde seçilmesi mühimdir. Aksi durumda çocuğa eğlence ve faydadan çok zarar vermesi muhtemel olur. Oyuncak seçerken aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi önerilir. Bunlar: 

  • Oyuncak çocukların el becerilerini, zekasını ve aktivite oyuncakları destekleyecek şekilde olmalıdır. Bu bağlamda çocuğun yaşına ve gelişimine uygun bir oyuncak seçilmesi gerekir. 
  • Oyuncak kaliteli, sağlam ve dayanıklı yapıda olmalıdır. Hareketli ve meraklı olan çocukların kullanımına uygun kaliteyi içermelidir. 
  • Parçalara ayrılan, sivri ve sert kenarlara sahip olan oyuncaklardan uzak durulmalıdır. 
  • Çocukların gerçek hayatı keşfetmelerine olanak tanıyacak oyuncaklardan seçilmelidir. Motor seti, mutfak seti, tamir seti, doktor seti gibi daha pek çok setten alınabilir. 
  • Çocukların konuşmalarını ve hareketlerini desteklemelidir. Bununla beraber yaratıcılıklarını ortaya çıkaracak oyuncak satın alınmalıdır. 
  • Oyuncak mutlaka ilgi çekici bir tasarıma sahip olmalıdır. Çok çabuk sıkılan ve oyuncağın mantığını kavrayamayan çocuklara tasarımı şahane olan oyuncaklardan alınması tavsiye edilir. 
  • Oyuncağın eğitici özellik taşıdığından emin olunmalıdır. Dikkatlerini çeken ve ilgilerini çeken konuları içeren oyuncaklardan olması mühimdir. 

 

Yukarıdaki hususlar göz önünde bulundurularak ideal bir oyuncak seçimi yapılabilir. 

Yoruma kapalı.