Vajinal Agenezi Nedir | 0545 898 47 94 | Ücretsiz Bilgi Alın

Vajinal agenezi, kadınlarda görülen doğuştan gelen yapısal bir durumdur. Nadir görülen bir tanı olmasından dolayı birçok kişi ilk etapta ‘Vajinal agenezi nedir?’ araştırmasında bulunmaktadır. Tanı alan bireylerin yaşları itibari ile uzman hekim dahilinde tedavilerine başlanmaktadır. Günümüzde Türkiye’de 8000-10.000 kadar tanı almış birey olduğu tahmin edilmektedir. 

Tanı alan bireylerin özel bir konu olması itibari ile vajinal agenezi hakkında çekinmesi oldukça doğaldır. Fakat sağlık problemi olmasından ötürü kadın doğum doktorları tarafından pratik bir şekilde tedavi gerçekleştirilebilmektedir. Eğer siz de bu tanıyı aldıysanız ya da şüpheleriniz varsa bilgi edinebilir, izleyebileceğiniz adımları öğrenebilirsiniz. 

Vajinal Agenezi Nedir? Vajinal Agenezi Ne Demek? 

Doğuştan rahim olmaması olarak da adlandırılan bir rahatsızlıktır. Kadınlarda görülen bu rahatsızlıkta dışarıdan vajinal görüntü neredeyse aynıdır. Ancak yumurtalıklarda, rahimde ve follop tüplerde sorun olması söz konusudur. Birey doğuştan rahme sahip değildir bundan dolayı bazı işlevler gerçekleşmemektedir. 

Toplum arasında vaginal agenezi olarak bilinen rahatsızlık aynı zamanda; doğuştan rahim olmaması, MRKH ve Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser Sendromu olarak da bilinir. İsimlendirilmesinden bağımsız olarak müdahale edilmesi gerekmektedir. 

Müllerian Agenezi Nedir? Müllerian Agenezi Nedir? 

Müllerian agenezi, daha önce değinilmiş olan vaginal agenezi tanısı ile benzerlik göstermektedir. Öncelikle müllerian tanımına göz atılmalıdır; Müllerian bir kanaldır. Bu kanalda embriyolojik anlamda rahim, organlar, vajina ve fallop tüpler gelişir. Gelişimde duraklama olmasından ötürü genital organlar normal düzeyde oluşmamaktadır. 

Vajinal Agenezi Belirtileri Neler? 

Günümüzde vajinal agenezi belirtileri dışarıdan fark edilebildiği gibi bazı olaylar sonucunda da fark edilebilmektedir. Belirtilerin neredeyse çoğu tüm kadınlarda aynıdır, kişisel bir değişim söz konusu olmamaktadır. Ancak yine de düşük seviyeli farklılıklar olabileceğinden kişilerin doktor kontrolünde tanı alması uygun olacaktır. 

vajinal-agenezi-nedir-5 (2)

Genel itibari ile doğuştan rahim olmaması belirtileri şu şekildedir:

1 – Yapısal Farklılıklar 

Tamamen olmamakla birlikte yapısal olarak bazı farklılıklar söz konusu olabilmektedir. Aslında vajinal agenezi yani doğuştan rahim olmaması tamamen yok olduğu anlamına gelmez. Bireylerin kanal denilen vajinal bölüm çukur şeklinde ya da küçük dar bir yapıya sahiptir. Bundan dolayı tamamen yok olduğu söylenemez.

Diğer taraftan doğuştan rahim olmama durumunda dış genital alanın 2/3’lük kısmı neredeyse aynıdır. Yani dışarıdan bakıldığında bir fark gözlenemeyebilir. Özellikle boşaltım sistemine yardımcı olan üretra ve idrarın çıkış yolları aynıdır. Ancak bunun dışında kalan alanlarda yapısal değişim görülebilir. 

2 – Adet/Regl Dönemlerinin Gecikmesi 

Alınan tanıya bağlı olarak tipik belirtilerden birisi de adet döngüsünün gerçekleşmemesidir. Tanılama süreci de sırf bu yüzden genellikle ergenlik döneminde oluşmaktadır. Ergenliğe girmesine rağmen kızlarda adet/regl dönemi gerçekleşmez. Kanama gelmez çünkü rahim yoktur ya da fallop tüpler gelişmemiştir, yumurta oluşamadığı gibi varsa da yumurta kendisini dışarı atamıyordur.

Birçok genç kız bu dönemde regl yaşar gibi karın ağrısı çekmektedir. Ancak karın ağrısına rağmen regl tam olarak gerçekleşmemektedir. Göğüs büyümesi, kıllanma, ses değişimi gibi ergenlik belirtileri yaşanmasına rağmen gençlerde adet oluşmadığı için doktora başvurulur. Gecikmiş ergenlik şikayetinden ötürü müllerian agenezi ya da vaginal agenezi tanısı koyulabilir. 

3 – Cinsel İlişki Sorunları 

Toplum arasında en fazla şikayete neden olan unsurlardan birisi cinsel ilişki sorunları olmaktadır. Kanal olarak adlandırılan vajina bölgesinde normal şartlarda penisin ilerlememesi için sorun yoktur. Ancak çukur şeklinde kapalı olan rahimlerde ya da kısa kanallarda cinsel birliktelik tam olarak yaşanmaz. 

Klitoris olmasına ve cinsel haz yaşanmasına rağmen cinsel birlikteliğin tam olarak gerçekleşememesi sonucunda uzmana başvurulmaktadır. Yapılan incelemeler sonucunda vajinal agenezi belirtisi saptanırsa tanılama yapılacaktır. Bu durumda tedaviye başlanması gerekecektir. 

4 – Gebe Kalınamama

Genel itibari ile vajinal agenezi nedir konusunda verilen bilgilerden dolayı gebe kalamama probleminin ortaya çıkması normal karşılanır. Çünkü bireylerde:

  • Rahim gelişmemiş ya da tamamlanamamıştır.
  • Fallop tüplerde sorun yaşanmasından ötürü yumurtalık üretilemez.
  • Regl dönemi yaşanamadığı için doğurganlık ortaya çıkmaz.
  • Yumurtalık ve sperm birleşimini sağlayacak ortam tamamen yoktur. 

Tüm bunlardan ötürü gebe kalınması doğal yollarla neredeyse imkânsız hale gelecektir. Kişilerin vajinal agenezi nedir, nasıl tedavi edilir noktasında hareket etmesi şarttır. 

5 – Diğer Eşlik Eden Sorunlar 

Uzmanların ve hastaların yapacağı vajinal agenezi nedir araştırması sırasında eşlik eden bazı belirtileri de gözlemlemesi mümkündür. Çünkü bu rahatsızlık tanısına sahip olan kişiler genellikle bazı belirtileri de açıkça göstermektedir. Genellikle:

  • Böbrek rahatsızlığı ve böbreklerin taraflarında sorun yaşanması,
  • Omurga ve omurilik sorunları,
  • İdrar sorunları ve idrar yolu enfeksiyonları,
  • Üst karın ağrısı yaşama gibi belirtiler gözlemlenecektir. 

Tüm bunlardan dolayı doğuştan rahim olmaması durumu ile karşı karşıya kalan bireylerin bu tarz sorunlara da sahipse bir an önce uzmana başvurması şarttır. 

vajinal-agenezi-nedir-5

Vajinal Agenezi Nasıl Anlaşılır?

Doğuştan itibaren görülen bir durum olmasından ötürü yenidoğan bebeklerde muayene sonucu fark edilebilme olasılığı vardır. Ancak çoğu zaman dış muayene ve farklı alanlara yönelim sağlandığından fark edilememe olasılığı da mevcuttur.

Alınan tanılar incelendiğinde vajinal agenezi en çok ergenlik döneminde ya da yeni evlilerde tanılanmaktadır. Ergenlik döneminde olmasına ve karın ağrısı yaşamasına rağmen kanama yaşamayan bireyler doktora başvurarak fark edebilir. Evlilerde ise cinsel ilişkiye girememe, gebe kalamama gibi şikayetlerle fark edilebilmektedir. 

Doğuştan Rahmi Olmayan Kadınlar için Tanı Nasıl Koyulur? 

Rahim olmaması sendromu tanısı alabilmek için uzman bir hekim tarafından incelemeler yapılmalıdır. Tanılama sürecinde:

  • Ultrason,
  • MR,
  • Dış muayene gerçekleşmektedir. 

Yapılan bu muayeneler sonucunda bireyin varsa bu konu hakkındaki şikayetleri de dinlenerek tanılama yapılmaktadır. Genellikle tanı alınması için uzun bir süre harcanmasına gerek yoktur. Çünkü doğuştan rahim olmaması doğrudan anlaşılabilmektedir. 

Kadınlarda Doğuştan Rahim Olmaması Nedenleri Neler? 

Her ne kadar vajinal agenezi nedir aşamasında net bilgi verilse de nedenleri konusu bu şekilde değildir. Vajinal agenezi nedenleri için ortak bir karar alınamamaktadır. Çünkü sebepleri kesin olarak ortaya koyulamamıştır. Üzerinde durulan olası sebepler şu şekildedir:

  • Genetik mutasyona uğrama hali,
  • Gebelik sırasında maruz kalınan dış çevresel etkenler.

Bunların olumsuz olması durumunda kişilerde tanılama yapılabilmekte ve vajinal agenezi nedir süreci başlamaktadır. Özellikle anne karnında meydana gelen çevresel etkenler müllerian kanal üzerinde doğrudan etkili olduğu düşünülmektedir. Bebeğin gelişmesi gereken vajinal kanalı bu süreçte durarak gelişmemektedir. 

Doğuştan Vajina Olmaması Nasıl Tedavi Edilir? 

Güncel vajinal agenezi tedavileri birden fazla sayıda bulunmaktadır. Bu yöntemler yaşa, duruma ve anatomik uygunluğa göre seçilerek kullanılmaktadır. 

Tedaviler Uygulaması
Kendiliğinden Genişleme Cerrahi müdahale gerektirmeksizin uygulamalar ile gerçekleşmektedir. Çok zaman alır. 
Deri Grefti Farklı bir derinin yerleştirilmesi ile gerçekleşir. Cinsel birliktelik sırasında sürtünme sırasında problem yaratabilir. 
Vajinoplasti  Vajinal anlamda estetik yapı ve değişimi içermektedir. 
Bağırsak Grefti  Bağırsaktan alınan kolonların eklenmesi ile sağlanır. Ekstra yağlama gerektirmez. 

 

vajinal-agenezi-nedir-4

A – Kendiliğinden Genişleme

Kadınların yaşa ve durumuna bağlı olarak kendiliğinden vajina kanalının genişlemesini bekleyebilir. Cerrahi olmayan yöntemler arasında olması yurt dışında tercih edilmesine neden olmaktadır. Özel dilatörler ve sık cinsel birliktelik ile kanalın genişleme olasılığı vardır. Fakat bu yaşa bağlı olarak uygulanması mümkün olmayabilir (küçük yaştaki bireylerde) ya da çok uzun süre gerekebilir. Bundan dolayı diğer tedavi yöntemlerine başvurulabilir. 

B – Vajinal Agenezi Ameliyatı: Deri Grefti 

Bireyin farklı bölgelerinden alınacak deri grefti ile yapay vajinal kanal oluşturulmaktadır.  Peki vajinal deri greft ameliyatı nasıl yapılır? Doğuştan vajinası olmayan kadınlar için; alt karın, uyluk bölgesi, kalça gibi alanlardan deri alınır. Uzman doktor tarafından yapılacak ameliyat ile en azından cinsel birliktelik, regl kanaması adına yeterli bir alan oluşturulur. 

C – Vajinoplasti

Genital estetik olarak da adlandırılan bu işlem sırasında hastaya göre planlama yapılmaktadır. Sadece dış görünüm ve estetik değil işlevsellikte hedeflenerek hareket edilecektir. Böylece işlem sonucunda birey yapay vajina ile kavuşarak estetik birliktelik ve regl dönemlerinde sorun yaşamayacaktır. 

D – Bağırsak Grefti 

Uzman cerrahi olarak yeni yöntemler de uygulanabilmektedir. Bağırsaklardan elde edilen kolonların tekrar yönlendirilerek vajina kanalı oluşturulması sağlanmaktadır. Alınması dahilinde bağırsaklarda sorun yaratmayacaktır. Ancak bu işlem sonrasında dikkatle iyileşme süresi beklenmelidir. İyileşme sonrası gerçekleşecek cinsel birliktelik sırasında yapay yağlama yapılması gerekmez. 

Vajinal Agenezi Ameliyatı Olanlar Nelere Dikkat Etmeli?

Kişiler vaginal agenezi ameliyatı olduktan sonra iyileşme sürecinde dikkatli olmalıdır. Çoğu zaman:

  • Belirtilen tarihlerde kontrole gelinmeli,
  • Enfeksiyona karşı korunmalı,
  • Terleten, tahriş edecek uygulamalardan kaçınılmalı,
  • Belirli bir süre cinsel ilişki konusunda hekimin dediklerine uyulmalıdır. 

Belirtilecek ekstra kurallar dahilinde iyileşme süreci hızlanmaktadır. 

Vajinal Agenezi için Hangi Bölüme Başvurulmalı? 

Kadınları ilgilendiren bir durum olmasından ötürü vajinal agenezi doktoru Kadın Doğum Uzmanı – Jinekoloji olmaktadır. Hastanelerden buna göre randevu alınması gerekir. Tedavileri ise hem özel kliniklerde hem de devlet hastanelerinde yapılabilmektedir. Ancak kısa sürede dönüş sağlanması ve hareket edilebilmesi için özel klinikler daha avantajlıdır. 

Vajinal Agenezi Nedir Hakkında Sık Sorulan Sorular 

Hastalar ilk olarak vajinal agenezi nedir konusunu araştırsa da tek merak edilen bu değildir. Çünkü süreçten ötürü sadece başlangıç aşamasında ‘Vajinal agenezi nedir?’ merak edilir. Devamında sık sorulan ve merak edilen sorular şu şekildedir:

1  – Vajinal Agenezi Olanlar Hamile Kalabilir mi? 

Eğer tanılama sürecinde bireyin rahminin olmaması söz konusuysa doğal yollardan hamile kalamaz. Çünkü rahim yoktur ve yumurta ile sperm bu alanda tutunamaz. Yurt dışında taşıyıcı annelik sistemiyle çocuk sahibi olunsa da ülkemizde bu yöntem yasaklıdır. Rahim nakli de yapılamadığından bu bireylerin çocuk sahibi olması doğal yoldan mümkün olmaz. 

2 – Cinsel Birliktelik Sırasında Vaginal Agenezi Zevk Verir mi? 

Kadınlarda cinsel hazzı yaratan kısım genellikle klitoris olmaktadır. Vajinanın bir bölümü olan klitoris cinsel hazzı yaşatacaktır. Her ne kadar ortadan vajinal agenezi gibi bir durum olsa da cinsel zevk almak imkânsız değildir. Buna odaklanmak yerine klitoris ile yapılacak eylemler bireye kendini iyi hissettirecektir.

3 – Vajinal Agenezi Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Cinsel Birliktelik Uygundur? 

Agenezi ameliyatı sonrası kişinin durumuna göre cinsel birliktelik yaşayabileceği süre değişiklik gösterebilmektedir. Ameliyat sonrası genellikle ilk iki-üç ay boyunca birliktelik önerilmemektedir. Fakat uzman tarafından size belirtilen süreyi dikkate almalısınız. 

4 – Kimler Vaginal Agenezi Ameliyatı Olmalı?

Ekstra bir hastalık ve sorun olmadığı müddetçe tüm şikayeti bulunan kadınlar ameliyat olabilir. Daha çok:

  • Doğuştan vajinası olmayanlar,
  • Doğuştan rahmi olmayanlar,
  • Küçük yaşta olup cinsel birliktelik yaşamayan hastalar,
  • Regl dönemini yaşayamayan bireyler,
  • İleri yaştaki hastalar vs. başvurmaktadır. 

5 – Vajinal Agnezi Ameliyatı için Uzman Nasıl Seçilmeli? 

Her cerrahi müdahalede olduğu gibi bu işlem de kendi içerisinde bazı riskleri barındırmaktadır. Riskleri azaltmak ve istenen sonuçları alabilmek için uzman seçiminde:

  • Tecrübe,
  • Uzmanlık alanı,
  • Yapılan ameliyatlar,
  • Ameliyat sonrası süreç,
  • Ameliyat olan kişilerin memnuniyeti,
  • Ameliyat ücreti gibi konulara dikkat edilerek hareket edilmeli.

Üstelik hekim vajinal agenezi nedir konusu başta olmak üzere sizi rahatlatmalı, kaygınızı alabilecek iletişim de kurmalıdır. 

6 – Vajinal Agnezi Ameliyatı Ne Kadar? 

Vajinal agenezi nedir aşamasında bireye göre farklılıklar olabildiğinden ameliyat ücretleri de değişecektir. Güncel vajinal agenezi ameliyatı ücretleri için önce muayene olmak daha sonra fiyat teklifi almak gerekir. Kişiye göre değişen doğuştan vajina yokluğu konusu hakkında internetteki ücretler dikkate alınmamalıdır.

Yoruma kapalı.