Protein Takviyesi Gerekli Mi ?

Bir çok insan protein ağırlıklı diyetler uyguluyor. Bazen ihtiyacından çok protein alınıyor. Peki bu kadarına gerek var mı ? Fazla proteinle kilo verilebilir mi ?

Son yıllarda obezitedeki artış sebebiyle yediklerimize daha çok dikkat etmeye başladık. Özellikle tüketilen proteindeki artışın uzmanlar tarafından israf olduğu dile getiriliyor.

Protein vücudumuzun büyümesi ve onarımı için gereklidir. Karaciğer yeterli ve işe yarayan proteinleri kullanır ve gerisini idrar yoluyla atar. Yetişkin bir insanın kilo başı günlük 0.75 gram protein ihtiyacı bulunur.

Yeterli protein alınmadığı takdirde saç dökülmesi, deri çatlakları, kas erimesi buna bağlı kilo kaybı görülür.

Bu Yazımızda Neler Var

PROTEİN TAKVİYESİ NEDİR ?

Protein takviyesi vücuda yiyecek yoluyla yeterli alınamayan proteinin takviye olarak oral yolla kapsül ya da toz şeklinde alınmasıdır.

Genelde kas gelişimiyle ilişkilendirilen protein egzersizlerle yakılır ve vücuttaki kas kütlesini arttırır. Lösin isimli amino asit, protein sentezini tetiklemede önemli rol oynar. (Sıkı egzersizler sonrası yeterli protein alınmazsa kas kaybı meydana gelir.)

Takviyelerin yanında elbette beslenme en önemlisidir. Takviye yerine yiyeceklerden alınması tavsiye edilir. Lakin alınmaması halinde protein takviyesi gereklidir. Özellikle yaşlıların kas dokusunu koruma amacıyla daha fazla protein tüketmesi gereklidir. (1,2 gram kilo başına)

FAZLA PROTEİN ALMAK ZARARLI MIDIR ?

Uzmanlar proteinin kendisinin zararı olmasada takviyelerinin şişkinlik,gaz, mide ağrısına sebep olabileceğini belirtiyor.

Protein genelde kilo vermekle ilişkilendirilir. Paleo ve Atkins gibi düşük karbonhidrat yüksek protein diyetleri uzun süre tokluk sağlar. Yüksek proteinli bir kahvaltı bu sebeple önemlidir. Ancak yalnızca proteine dayalı diyetler sindirim sistemi ve sağlık açısından olumsuz etki yaratır.

Fazla protein kullanmak tek başına kilo verdirmez. Yağsız etleri tercih etmek gerekir. Ağırlıklı olarak hayvansal protinler tüketmek kalp ve damar sağlığını olumsuz etkilemekle birlikte kanser riskinide arttırmaktadır. Bitkisel proteinler tercih edilmelidir. (lif bakımıdan zengin olması sindirimini uzatır.)

Fazla protein tüketme riski oldukça azdır. Fazla miktarda alınsada vücutta depolanamaz ve idrar yoluyla vücuttan atılır. Bu sebeple pahallı piyasa proteinlerinin tuzağına düşmemeye dikkat ediniz.

Yoruma kapalı.