Süt Yerine Kullanılabilen Soya Sütü Nasıl Yapılır?

Soya Sütü Nasıl Yapılır Merak Ettiniz mi?

Süt yerine kullanılabilen soya sütü evde yapımı kolay ve ekonomik olan bir içecektir bu yüzden soya sütü nasıl yapılır merak edilir. Çok az bir miktar soya ile evde kolayca yapılabilen soya sütü nasıl yapılır? Soya sütünün faydaları nelerdir?

YouTube video

Soya sütü kullanabileceğimiz yerler nereleridir? Bu yazımızda bu soruların cevaplarının yanı sıra soya sütü ile ilgili merak edilen tüm bilgileri bulabileceksiniz. Bazı insanlar süt içmeyi sevmez. Bazıları da vejetaryen beslenmeyi benimsemiştir ve hayvansal besin kullanmaz. Bunun hayvanları sömürmek olduğunu kabul eder.

Bazı insanlarda da süt in toleransı vardır. Bu nedenle soya sütü alternatif oluşturmaktadır.Süt ve süt ürünleri sindirmede sıkıntı yaşarlar yani. Sebep ne olursa olsun insan vücudunda süt ve sütün verdiği protein ve minerallere ihtiyaç duyan yapı ve organlar vardır. Bu yapı ve organların ihtiyaçlarını karşılamak için evde yapabileceğimiz süt benzeri ürünler vardır. Bunlar görünüm olarak süte benzerler. İçim ve tat olarak da sütü fazla aratmazlar. Doymuş yağ bakımından da besin değeri yüksektir.

Soya Sütü

Soya bitkisi tohumunda % 34 oranında protein bulunmaktadır. Bu nedenle vegan ve vejetaryen beslenme rejimlerinde en çok tercih edilen besin olarak yer alır. Soya ürünlerinde elde edebileceğiniz bu süt sağlıklı beslenme açısından oldukça önemlidir.

Yüksek protein ile süt ailesinde yer alan bu besin,  rahatsızlıklara yakalanma riskini azaltmaktadır. Başta meme kanseri ve kalp rahatsızlıklarını önleyici etkisi vardır. Bunun en önemli sebebi ise tam bir protein kaynağı olmasıdır. Yapılan diyetlerde, vitamin eksikliğinin önüne geçmek ve daha dirençli bir vücutla hareket etmek isterseniz mutlaka soya sütü içmenizde fayda olacaktır.

Soya Sütü Tarifi için Gerekli Malzemeler ve Yapılışı

  • 1 çay bardağı soya fasulyesi
  • 5 çay bardağı su
  • Temiz bir tülbent

Soya sütü yapmak için ne kadar ihtiyacınız olduğunu hesaba katmak gereklidir. Ama 1 bardak soya fasulyesi için 5 bardak su gereklidir. Bu da 1 litre civarında soya sütünüz olacağını gösterir. Biz çay bardağı ile başlayacağız.

sut-yerine-kullanilabilen-soya-sutu-nasil-yapilir

1 çay bardağı soya fasulyesini akşamdan soğuk suya koyup bekletiyoruz. Sonrasında sabahleyin yumuşayan ve şişen fasulyeleri blenderle eziyoruz ve iki çay bardağı su ekleyerek püre yapıyoruz. Ocağa koyup üzerine 3 çay bardağı daha su ekleyerek kaynatıyoruz. Püf noktası köpüklerin mutlaka temizlenmesi gerektiğidir. Sonra bu koyu bir kıvam almaktadır.

Eğer kıvamı çok koyu gelirse bir bardak daha su ekleyip bir taşım daha kaynatmak seyrelmesini sağlar. Yaklaşık yarım saat kaynattıktan sonra soğumaya bırakıyoruz. Soğuduktan sonra ince bir kumaştan geçirip posasından ayırıyoruz. Ayırdığımı sıvı soya sütüdür. Dolapta kapalı kapta 3 güne kadar bozulmadan durabilir. Ama tadı ve kokusu hoşa gitmezse bir çay bardağı Hindistan cevizi sütü ve biraz hoş koku eklenebilir.

Soya Sütü ile İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Soya sütü yüksek oranda fitoöstrojen içerir. Bu nedenle göğüs kanseri tedavisi gören kişiler tüketmese daha iyi olur.
  • Çabuk bozulur. Bu nedenle az yapılmalı kısa sürede tüketilmelidir.
  • Kalsiyum oranı oldukça azdır.

Soya Sütü Faydaları

Soya sütü içerdiği fitoöstrojen nedeniyle menapoz sırasında kadınların şikâyetlerini azaltmada yardımı olur. Ateş basması, iç sıkıntısı ve terlemeleri azaltır. Bir bardağında yaklaşık olarak 9 gram protein bulunduğu saptanmıştır. A, D ve E vitaminleri yönünden zengin olan soya sütü antioksidan etkiye de sahiptir.

Riboflavin yönünden oldukça zengin bir kaynaktır. B2 vitamini olarak bilinen riboflavin büyüme ve gelişme için çok gereklidir. Kırmızı kan hücrelerinin artışına faydalıdır. Özellikle gelişim döneminde ve orta yaş üzeri kişiler için direnç arttırıcıdır.

sut-yerine-kullanilabilen-soya-sutu-nasil-yapilir
Süt Yerine Kullanılabilen Soya Sütü Nasıl Yapılır?

Ayrıca oksijen alımı ve kullanımını maksimize etmeye yardımcı olur. Sinir sistemi gibi pek çok sistemin çalışmasına destek sağlayan bir vitamindir. Riboflavin ile daha sakin bir süreç geçirmenizi sağlamak için günde bir bardak soya sütü içmeniz tavsiye edilir. Bağışıklık sistemini güçlendiren fitokimyasalları bol miktarda içermektedir.

Bitkisel kaynaklı bir süt olmasından dolayı kolesterol ve yağ yoktur. Bunun yerine lif oranı yüksektir. Bu da bağırsaklar için gerekli olan faunanın sağlanmasında etkin rol oynar. Bağırsaklarda sorun yaşayan ve sindirim güçlüğü çeken kişilerde mutlaka alınması gereken bir besindir.

sut-yerine-kullanilabilen-soya-sutu-nasil-yapilir

Laktoz içermez. Bu bağırsak gazlarının ve rahatsız eden karın şişliklerinin önüne geçmektedir. Özellikle son dönemde bebeklerde ortaya çıkan inek sütündeki proteine alerji gelişimine yönelik iyi bir alternatif olarak karşımıza çıkar. Soya sütünde laktoz bulunması kalp hastalıklarını, rahim kanseri riskini azalttığı bilinmektedir.

Soya sütü içenlerin inek sütü içenlere oranla diyetlerde daha fazla kilo kaybettiği görülmüştür. Soya sütündeki maddelerin insülin direnci ile ilgili diyetlerde olumlu rol oynadığı keşfedilmiştir. Ayrıca soya ütü kullananlarda yağ yakım hızı inek sütü kullananlara göre daha fazladır. Yani diyet yaparken soya sütü kullanmak yağ yakımın hızlandırıp kilo kaybını arttırır.

Soya Sütü ile Neler Yapılır?

Soya sütü inek sütünün kullanıldığı her alanda kullanımı mümkün olan bir sıvıdır. Bu bağlamda bir parmak geçecek kadar tatlılarda, kahvede ve kahvaltıda kullanılabilir. Yoğurt yapma denemelerinde istene kıvam elde edilemese de yoğurt benzeri bir alternatif olarak kullanılabilir.

Süte yapılan tatlılar ve dondurması da yapılmaktadır. Yalnızca sıcak kahveye soğuk soya sütü koyulduğunda topak topak bir görünüm oluşabilir. Bu nedenle sıcak kahvede soya sütü kullanılacaksa biraz ısıtılmasında fayda vardır.

sut-yerine-kullanilabilen-soya-sutu-nasil-yapilir

Diyetlerde özellikle inek sütü yerine soya sütü fazla tercih edilmesi sağlıklı kilo verilmesine ekstra yardımcı bir seçenek olarak sunulur ve tavsiye edilir. besin değerleri yönü ile inek sütünden daha az yağlı ve vitamin değerleri yüksektir.

Soya sütü kadar son zamanlarda en çok süt yerine tercih edilen içeceklerden birisi kefirdir. İçeriğindeki besin değerleri sütten daha faydalı olmasına sebep olmaktadır. Kefir Nasıl Yapılır? Kefir Nasıl Tüketilmelidir yazımıza bakarak evde yapımı hakkında tarif elde edebilirsiniz.

 

Yoruma kapalı.