Tüp Bebek Tedavisinde Beslenme Nasıl Olmalıdır ?
Anne olmak isteyenler için zorlu bir aşama olan tüp bebek tedavisi, anne ve bebek sağlığının korunmasında belirtilen durumlara uyulması gerekir. Bu durumlar doktor kontrolünde bilgilendirmeler yapılır. Genetik bir sağlık problemi olmadığı sürece öneriler aynıdır. Anne ve bebek sağlığı için sağlıklı beslenmek gerekir. embriyo gelişimin de beslenmenin önemi büyüktür. Doğru bir beslenme düzeni oluşturulması gerekir. Yasaklı ürünlerin tüketilmemesine özen gösterilmelidir.
Tüp bebek tedavisi beslenmesinde hem tedavi süresinde yardımcı olan doktordan hem de gebelik dönemi beslenme ile alakalı bilgi edinmek için diyetisyenden yardım almak faydalı olur. Beslenmede dengenin oluşturulması gerekir. Her besin grubundan yeteri miktarda ve dengeli bir şekilde alınmalıdır. Bu süre içerisinde protein ağırlıklı olarak beslenme, bebek gelişim ve sağlığı için önemlidir.
Bu Yazımızda Neler Var
Tüp Bebek Tedavisi Nedir ?
Tüp bebek tedavisi, cinsel ilişki yoluyla çocuk sahibi olamayan anne baba adaylarına uygulanan ve uzun süredir kullanılan bir yardımcı üreme tekniğidir. Günümüzde en fazla tercih edilen kısırlık tedavilerinin başında bu yöntem gelmektedir. Nedeni tam olarak açıklanamayan kısırlık, insanları tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olmaya itmektedir. Kısırlık ile ilgili enfeksiyon, tüplerde tıkanma, erkeğin sperm kalite düşüklüğü, kilo veya ilerleyen yaş gibi nedenler, genel olarak kabul edilen nedenlerdir. Bu gibi durumlarda tüp bebek yöntemi ile çiftler bebek sahibi olabiliyor.
Tüp bebek tedavisi, kadının üreme hücresi olan yumurtaların ve erkek üreme hücreleri olan spermlerin toplanarak vücut dışında, bir araya getirilerek döllenmesini sağlayan bir tedavi sürecidir. Döllenen bu yumurtalar bölünmeye başlar ve embriyo adı verilen ilk gelişim aşamasını vücut dışında tamamladıktan sonra, rahim içine embriyo transferi gerçekleştirirler. Tüp bebekte bu transfer ardından devam edecek süreç, normal gebelikle aynı şekilde devam eder. Doğal gebelikten tek farkı dölleme işleminin vücut dışında gerçekleştirilmesi ve yumurta toplama işlemi ile anne rahmine yerleştirilmesidir.
Tüp Bebek Tedavisinde Yenmesi Gerekenler
Çocuk sahibi olmak isteyen anne adayının, tüp bebek tedavisi ile başarı yakalaması için beslenme oldukça önemlidir. Bu nedenle tüp bebek tedavisinde yiyeceklerin değerlerine dikkat edilmesi gerekir. Sağlıklı beslenme alışkanlık haline getirilmesi gerekir. Bu durum için besinlerin içerdiği değerlere ve faydaları öğrenmek gerekir. Her meyve ve sebzenin içerdiği vitamin değerleri farklıdır. Bu durumlar ile vücuda alınan fayda da değişmektedir.
- İdeal kilo anne adayı için önem arz eder. Sağlıklı bir vücut oranına ihtiyaç vardır. Fazla kilolar sağlığa ne kadar zararlı ise zayıflıkta aynı şekildedir. Bunun için yeterli ve dengeli beslenerek ideal kiloya ulaşmak gerekir.
- Sıvı tüketimi artırılmalıdır. Su iç organların çalışmasını düzenler. Sağlık açısından her bireyin 2.5 litre su içmesi gerekir. Bu durum gebelikte de dikkat edilmelidir. Vücutta oluşabilecek sıvı kayıplarının giderilmesi için su tüketimi sağlanmalıdır.
- Tüp bebek tedavisi sırasında asitli ve gazlı içeceklerden uzak durmak gerekir. Ambalajlı tüketilen bütün içecekler zararlıdır. İçerdikleri katkı madde ve şeker oranları ile zararlıdır. Bunun yerine tüketilecek en iyi içecek su ve ayrandır. Su yerine içilen hiçbir sıvı aynı görevi karşılamaz.
- Kuru baklagiller hamile annelerin en az 2 gün tüketmesi gereken besinlerdir. Özellikle nohut, barbunya ve kuru fasulye tüketilmelidir. Lifli besinler tüketilmesi bu dönemde önemlidir. Her yiyeceğin besin değerinin alınması gerekir.
- Sağlıklı beslenmek için protein grubu yiyeceklere daha fazla yer verilmesi gerekir. Protein vücudun ihtiyacı olan en önemli besin grubudur. Bebek gelişiminin tamamlamasında da proteine ihtiyaç duyulacağı için gün içerisinde yeterli protein grubundan besinler tüketilmelidir. Yumurta, et, balık gibi hayvansal gıdalardan protein alınması önemlidir. İçerdikleri kalsiyum ve omega ile gelişimi olumlu yönde etkilemektedir. Balık tüketiminin atlanmaması gerekir. Balık içerisinde en çok omega bulunan yiyecektir.
- Beslenme de yiyeceklere dikkat edildiği gibi tüp bebek tedavisi içerisinde pişirme teknikleri de oldukça önemlidir. Yağlı besinlerin tüketilmesi önerilmediği gibi yağlı oluşacak pişirme tekniklerinden de uzak durmak gerekir. Bunun için kızartma gibi teknikler yerine fırınlama, buharda veya suda haşlama ile pişirilen yiyecekler besin değerlerini daha az kaybeder ve sağlıklı kalmanıza yardımcı olur.
- Gebelik döneminde ek vitamin ve beslenmeden kazanılması gereken vitamin folik asittir. Folik asit bebek gelişimi için oldukça önemlidir. Tüp bebek tedavisine de bebek gelişimi açısından önemli bir ek vitamin olan folik asit içeren besinlerin tüketilmesi gerekir. Beslenme de yeşil sebze ve bitkilerden alınır. Yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesi önerilir. Ayrıca badem, fındık, ceviz de tüketilmesi gereken yiyecekler arasında yer alır.
- Tüp bebek tedavisi ve normal gebeliklerde, yasak olan ve sağlığı olumsuz etkileyen herhangi bir alışkanlığı yapmaktan uzak durmak gerekir. (Bunlar alkol, sigara ve bağımlılık yapan kafein içeren bütün ürünlerdir.)
Tüp Bebek Tedavisinde Faydalı Yiyecekler , Tüp Bebek Tedavisi
Normal yollar ile gerçekleşmeyen tüp bebek tedavisi gerçekleştirilirken bebek gelişimi ve tedavinin olumlu ilerlemesinde besinlerinde önemi bulunur. Besin değerlerinden kazanılan vitaminler vücutta yapıcı bir görev alır. Besin gruplarından elde edilen değerlerin farklı önemi vardır. Besin değerleri bilinerek beslenmek önemlidir. Tedavi süresinde tüketilmesi gereken besinler şunlardır;
1 – Protein
İçerisinde protein bakımından zengin olan yiyecekler tüketilmelidir. Embriyo gelişimi için oldukça önemli bir durumdur. Sağlıklı beslenme için yumurta, balık, et ve tavuk içerisinde yeterli organik protein değerleri bulunur.
2 – Karbonhidrat
Tüp bebek tedavisi gören kişilerin enerjiye de oldukça ihtiyaçları vardır. Bu ihtiyaçların karşılanması için karbonhidrat tüketiminden kazanılabilir. Aşırıya kaçılmayan karbonhidratın bir zararı bulunmaz. Mercimek, nohut, muz gibi yiyeceklerin içerisinde bol miktarda enerji içeren karbonhidratlar bulunur. Bu yiyeceklerin tüketilmesinden kazanılan enerji kazanılır.
3 – Sebze Ve Meyve
Taze tüketilen meyve ve sebzelerin içerisinde bol miktarda mineral, vitamin bulunur. Hamilelik süresinde vitamin alımları oldukça önemlidir. Her vitaminin faydalı olduğu noktalar farklı olduğu için her besinden yeterli miktarda vitamin alabilmek için yemek ayırt etmemek gerekir. Bu dönemde özellikle yeşil yapraklı sebzelerden kazanılan folik asit bebek gelişimi için gereklidir.
Tüp bebek tedavisi sürecine özen gösterilmesi, tüp bebek tedavisinin başarılı olması açısından oldukça önemlidir. Bu dönemde anne ve baba adaylarına büyük ölçüde yediklerine ve içtiklerine dikkat etmesi gerekir. Daha sonra ise bu dönemde yasak besinlerden ve alışkanlıklardan uzak durulması gerektiği gibi, önerilen yemek alışkanlığının kazanılması gerekir. Düzenli ve dengeli beslenme programları uygulanmalı ve bol bol su tüketilmelidir.
Yoruma kapalı.