Vücut Saatimizin Fabrika Ayarları
Biyolojik Saat Nedir Hayatımızı Nasıl Etkiler ?
Her biyolojik zamanlayıcı, bir hücre grubuna, bir organa veya bir endokrin bezine spesifik bir döngüsel davranış belirler. Çeşitli bireysel zamanlayıcılar veya karoser saatleri genel olarak ana bir saate bağlanır. Ana saat, bireysel saatleri birbiriyle koordine eder ve vücuttaki her aktivitenin ana plana göre gerçekleştirildiğinden emin olur. Bu ana plan, vücudun mükemmel dengeyi bulmasını ya da dengeyi sürdürmek için sürekli çaba göstermesinden başka bir şey değildir.
Bu Yazımızda Neler Var
Erken Kalkın Güneşsiz Kalmayın
Vücudun ana saati, sirkadiyen ritim olarak bilinen doğanın en etkili döngüsü tarafından kontrol edilir. Sirkadiyen ritim sabahları aktif olmamızı ve akşamları hafifletmemizi sağlar. Güneş, gezegendeki yaşamın ana kaynağıdır. Hem organik hem de inorganik yaşam formları, varoluşları için güneş ışığı veya güneş enerjisini kullaması gerekir. Dünyanın kendi ekseni ve güneş etrafındaki hareketleri, mevsimsel değişikliklerin yanı sıra, gündüz ve gecenin kesin döngülerini yaratır. Doğada bulunan kuvvetlerin bu ritmik, tekrarlayan desenleri, tüm fiziksel aktivitelerimizi mükemmel hassasiyetle ideal ve doğru zamanlama ile yürütmek için DNA’mızı programlar.
Vücut Kendi Saatini Nasıl Ayarlar ?
Doğal olarak dünyada meydana gelen tüm dış olaylar, vücut içindeki benzer olaylarla bağlantılıdır. Mesela güneşin doğuşu vücudunuzun uykudan uyanması için gerekli reaksiyonları başlatır. İlk olarak, ışık gözlerinizin lensleri tarafından tam renkli spektrumuna (yedi renk) ayrılır. Hemen ardından, ışık ışınları vücudun ana bezine, hipotalamusa gider. Vücudun biyolojik saatini kontrol eden hipotalamus, ışık kodlu mesajları genellikle “üçüncü göz” olarak adlandırılan epifiz bezine gönderir. Bu mesajlar, epifiz bezlerinin hormon salgılaması için özel talimatlar içerir.
Vücudun Yenilenmesinin Anahtarı
Pineal bezin en güçlü hormonlarından biri, nörotransmitter melatonindir. Melatoninin salgılanması 24 saatlik düzenli bir ritim izler. Melatonin üretimi 1 ile 3 arasında en yüksek seviyelere ulaşır ve öğlen en düşük seviyesine düşer. Pineal bez, bu hormonu doğrudan kan dolaşımına salgılar, bu da vücuttaki tüm hücrelere anında ulaşılmasını sağlar ve onlara vakit hakkında bilgi verir. Yani dünyanın güneşle ilgili hangi konumda olduğunu gösterir. Ayrıca her hücrenin DNA’sındaki spesifik bir gene, hücrenin ölmesi ve yeni bir hücre ile değiştirme zamanı geldiğini söyler. Melatoninin zamanında salgılanmamazsa, normal hücre bölünmesinin zaman çizelgeleri genişler ve en son kanser araştırmalarına göre kanser hücreleri gelişir.
Beyin ile Bağırsak Senkronize Çalışır
Beyin, refah durumumuzla ilgili olan bir diğer önemli nörotransmitter olan serotonini sentezler. Gündüz ve gece ritimleri, cinsel davranış, hafıza, iştah, dürtüsellik, korku ve hatta intihar eğilimleri üzerinde güçlü bir etkiye sahiptir. Melatoninden farklı olarak, serotonin, gün ortasındaki en yüksek salgılarla ve ayrıca fiziksel egzersiz ve şeker alımıyla gün ışığında artar. Bu son derece önemli nörotransmitterin yüzde 95’inden fazlasının aslında beyninizde değil, bağırsaklarınızda yapıldığını not etmek ilginçtir. Bu bağırsak / beyin bağlantısı, iyi yemek yemenin ve sağlıklı sindirim işlevlerinin, hem akıl hem de vücudun genel iyiliği için ne kadar önemli olduğunu gösterir.
Gün Işığı Sağlıktır
Melatonin ve serotoninin artan ve azalan seviyeleri, hücrelere dışarıda karanlık mı yoksa aydınlık mı olduğunu ve etkinliklerini daha aktif mi yoksa daha pasif mi yapması gerektiğini gösterir. Bu karmaşık mekanizma, tüm fiziksel fonksiyonların doğal ortamda meydana gelen ritmik değişikliklerle senkronize edilmesini sağlar. Bu nedenle vücuttaki her bir hücrenin sağlığı, vücudun gece ve gündüz uyum içinde olmasına izin verdiğimiz dereceye bağlıdır.
Sirkadiyen ritimlerden herhangi bir sapma melatonin ve serotonin hormonlarının anormal sekresyonlarına neden olur. Bu hormonal dengesizlik, daha sonra gıda, hücre metabolizması ve genel hormon dengesi de dahil olmak üzere, tüm organizmanın uyumlu çalışmasını bozabilecek düzensiz biyolojik ritimlere yol açar. Birdenbire senkronizasyon dışı hareketler artar. Örneğin üşüme, baş ağrısı, depresyon ve hatta kanserli bir tümörü içerebilecek bir hastalığın gelişmesine duyarlı hale gelebiliriz.
Pineal bez üreme, uyku ve motor aktivite, kan basıncı, bağışıklık sistemi, hipofiz bezleri, tiroid bezleri, hücresel gelişim, vücut ısısı ve diğer birçok hayati işlevi kontrol eder. Bunların hepsi, vücudumuzun doğanın ritimleriyle senkronize olma yeteneğiyle kontrol edilen yine melatonin döngüsüne bağlıdır. Gecenin karanlığına tepki olarak vücuda sunulan melatonin miktarı, gün boyunca maruz kaldığımız doğal ışık miktarına karşılık olarak salgılanan serotonin konsantrasyonuna bağlıdır. Gün ışığı azaldıkça, serotonin otomatik olarak melatonine bölünür.
Vücudunuz doğal ışıktan iyi miktarda serotonin yaparsa, gözleriniz kapalı olduğu sürece gece boyunca da yeterli miktarda melatonin üretecektir. (Işığa maruz kaldığında, pineal bez melatonini yeterli miktarda salgılamaz.) Pineal bez melatonini 9.30 ile 10.30 arasında salmaya başlar. (yaşınıza bağlı olarak). O sırada kafein veya yiyecek gibi uyarıcılar kullanmıyorsanız, melatonin doğal olarak uyku hali veya uyuşukluğa neden olur.
Melotonin ile Gençleşin
Kandaki yeterince yüksek melatonin seviyeleri ile vücut kendini yenileyebilir hatta gençleştirebilir. Bu sağlık, zindelik ve uzun ömür sağlar. Melatonin ve serotonin döngüleri tamamen birbirine bağlıdır ve tam olarak değişen çevremiz tarafından kontrol ediliyor. Doğadaki bu ritmik değişiklikleri göz ardı ederek, söz konusu yasalara aykırı olarak, beden ve zihin kesinlikle birbirleriyle eşzamanlı olarak hareket edemez. Bu, fiziksel ve zihinsel hastalığın önde gelen bir nedenidir.
Sağlığın en büyük sırlarından biri, kainatla olan yakın ilişkimizin keşfidir. Doğa ile aramızdaki herhangi bir ayrılık duygusu, bedende değil sadece zihinde var olabilir. Beden dış dünya ile önemli bir bağlantı kurmuştur. Bütün çabaları, yakın ve uzak çevremizle senkronize kalmaya yöneliktir.
Yoruma kapalı.