Yeni Doğan Kedi Bakımı İpuçları!
Yeni doğan kedi bakımı annenin terk etmesi, reddetmesi veya ölümü gibi sonuçlar durumunda insanlara düşmektedir. Doğumundan itibaren yavru kediler beslenme bakım korunma gibi yaşamsal faaliyetleri sürdürebilmesi için anneye bağımlıdır. Bir yavru kedi normal şartlarda 8 hafta anne bakımına muhtaçtır. Temel gıdası olan anne sütü gelişimi için hayati önem taşımaktadır.
Sağlıklı bir doğumun ardından yavrunun sağlığını garanti altına almanın en doğru yolu veteriner kontrolünün yapılmasıdır. Böylelikle doğum sırasında, sonrasında oluşabilecek sorunlara karşı erken müdahale etme fırsatı oluşacaktır. Yeni doğan kedi bakımı ilk olarak uzman kişilerce yapılmalıdır. Anne ve yavru üzerinde yapılan kontroller onların yaşamlarını sürdürmeleri için gereklidir.
Bu Yazımızda Neler Var
Yeni Doğan Kedi Bakımı Nasıl Yapılmalıdır? Temel Gereksinimleri Nelerdir?
Doğan yavru kedi için anne sütü besleyiciliği ile birlikte bulaşıcı hastalıklardan koruyan bir bariyer niteliğindedir. Bu nedenle yavruyu anneden erken ayırmak sağlık sorunları karşısında savunmasız kalmalarına neden olmaktadır. Anne kedinin doğum sırası ölmesi, yavruyu reddetmesi gibi durumlarda yeni doğan kedi bakımı sahiplerine düşmektedir.
Yavru kedi 4 haftadan büyükse bakımı biraz daha kolaydır. Daha küçük yavru kediler için kesinlikle sütanne bulunmalıdır. Çevrenizde kedi sever insanlar olabilir. İlk etap onlara danışıp sorunu kısa sürede çözebilirsiniz. Kimi anne kediler yavruyu kabul etmese bile çoğunluğu kabul etmektedir. Sütanne bulamadığınız takdirde yeni doğan kedi bakımı görevi sizlere düşmektedir.
Yeni doğan yavru kedi için sütanne bulamadınız. Böyle bir durumda anne kedinin yerini siz doldurmalısınız. Elbette ki gerçek annesinin yerini tutmayacaktır. Fakat yeni doğan kedi bakımı sizin sayenizde doğru şekilde yapılırsa yavrunun hayatta kalma şansı artacaktır.
Yeni Doğmuş Kedinizin Bakımı ve Gelişimi için Neler Yapmalısınız?
Annesi olmayan bir yavru kedi bulduğunuzda ya da önceden sahibiyseniz ilk olarak onu üşümekten korumalısınız. Yavru kediler ortalama 5 hafta kadar kendi vücut ısılarını koruyamamaktadır. Bu sebeple onları vücut ısınızı hissedecek yakınlıkta sıcak tutmalısınız. Ardından yeni doğan kedi bakımı için en önemli başlangıç olan en yakın bir veteriner hekime götürmelisiniz.
Veteriner gözetiminden geçtikten sonra evde yeni doğan kedi bakımı yapmaya en uygun alan seçilmelidir. Sakin, soğuk hava akımı olmayan bir köşe seçebilirsiniz. Evlerde genellikle karton kutu bulunur. Orta büyüklükteki kutunun içini temiz kumaşlarla döşeyiniz. Naylon içerikli malzemeler kullanmayınız. Yavru kedinin üşümemesi için ılık su torbasını bezle sararak yavrunun yanına yerleştirin.
1 – Yeni Doğan Kedi Nasıl Beslenir, Yeni Doğmuş Kedi Maması Nasıl Yapılır?
Annesiz yeni doğmuş kediler ne yazık ki kendi kendilerine beslenemez. Gerekli besinleri verebilmeniz için biberon ve anne sütüne en yakın mamalar kullanılmalıdır. Hazırladığınız mama tek seferlik olmalıdır. Artan kısımlar tekrar kullanılmamalıdır. Mama sıcak olmamalı oda sıcaklığında olmalıdır. Yeni doğan kedi bakımı sırasında beslenmesi her 3-4 saatte bir mama verilerek yapılmalıdır.
Mamayı hazırladınız. Kucağınıza yumuşak bir havlu serin yavruyu havlunun üstüne karın üstünde olacak şekilde yerleştiriniz. Ters pozisyonlarda kesinlikle yatırmayın, aksi takdirde mama yavrunun nefes borusuna kaçabilir. Biberonu ağzına yaklaştırın. Mamanın kokusunu alarak biberona kendini yaklaştıracaktır. Eğer emmeye yeltenmiyorsa parmağınızla dişlerine destek vererek ağzını açın. Bu işlemi yaparken yavruyu zorlamayınız.
2 – Yeni Doğan Kedi Bakımı Esnasında Yeni Doğan Kedi Emmiyor ise Ne Yapılmalıdır?
Yeni doğmuş yavru kedilerde oluşan emmeme problemi sadece kediler için geçerli değildir. Yeni doğan kedi bakımı sırasında yavrunun anne kediyi emmediği gözlemlenmiştir. Bunun bir sebebi yavruların fazla oluşu nedeniyle sıranın gelmemesi olabilir. Böyle durumlarda emmeyen yavru zayıf kalarak güçten düşebilmektedir.
Emmeyen yavruyu desteklemek için emen yavruları nazikçe kenara alıp diğer yavruyu memeye yakın yerleştirebilirsiniz. Yine emmediğini fark ettiğinizde yavruların uyduğu anda anne ile emmeyen yavruyu baş başa bırakarak ortam hazırlayabilirsiniz. Hala emmediği takdirde;
- Biberon ve yavru kedi süt tozu alınmalıdır. Biberonun ucu ince olacak şekilde delinmelidir.
- Yeni doğmuş yavru kediye pastörize inek sütü kesinlikle verilmemelidir. Yeni doğan kedi bakımı sırasında yapılan en büyük yanlıştır. Yavrunun sağlığının bozulmaması için yavru kedi süt tozu önerilmektedir.
- Biberon maması önceki paragraflarda belirtilen şekilde yavru kediye içirilmelidir.
3 – Yeni Doğan Kedi Ne Zaman Kaka Yapar?
Anne kediler yavrularını besledikten sonra onları temizlemeye başlar. Yalama esnasında genital bölgelerini de temizler. Bu bölgede yapılan temizlik sayesinde yavru kedi tuvaletini yapmaya başlar. Annesiz bir yavru kedinin tuvaletini yaptırmak için bir ıslak pamuk yardımıyla yavrunun genital bölgesini temizlemelisiniz. Kurulama işleminden sonra ishal kabızlık gibi durumlar görürseniz hemen veterinere başvurmalısınız.
4 – Yeni Doğan Kedi Ne Zaman Emer, Yeni Doğan Kedi Kaç Saat Aç Kalabilir?
Yavrular 1 haftalık olana kadar 2 saatte bir emme ihtiyacı duyarlar. Yeni doğan kedi bakımı yapan kişiler de aynı süre aralığında yavruyu beslemelidir. Yaklaşık 5 ml kadar emerler. Yavrular 2. haftalarında gündüzleri 2 saatte bir geceleri ise 4 saate bir doyurulmalıdır.
- haftada gündüz 2 saatte bir gece yatmadan önce olacak şekilde bir kez beslenmelidir. 3. haftadan sonra yavru kedinin dişleri çıkmaya başlamaktadır. Yeni doğan kedi bakımı beslenmesi bu süreçten sonra rahatlamaya başlayacaktır. İlerleyen zamanlarda kedi mamaları ile takviye yapılabilir.
5 – Yeni Doğan Kedi Ne Kadar Emer?
Kedilerin bağışıklık sisteminin güçlü olması ve sağlıklı büyüyebilmesi için en az 4 hafta anne sütü şarttır. Genellikle yavru kediler 8 haftaya kadar anneyi emebilmektedir. Annesiz bir yavruya yeni doğan kedi bakımı üstlenecekseniz 5. haftaya kadar yavru süt tozu vermelisiniz. Yanında yumuşak ek gıdaların az miktarda verilmesi konusunda sakınca görülmemektedir.
Yeni Doğmuş Kedi Ellenir mi?
Her yavrunun annesine ait olduğuna dair bir kokusu vardır. Hayvanlar yavrularını bu koku sayesinde tanır ve sahiplenir. Yavru kedi gelişimi esnasında sadece annesine bağımlı ve temaslı kalmalıdır. Küçük yavruları ellemek gibi durumlar anne kediyi aksi yönde etkileyebilmektedir. Koku farklılığını hissedip yavruyu reddedebilir, hatta ölümüne sebebiyet verebilmektedir.
Annesiz bir yeni doğan kedi bakımı sizin üzerinize vazife olduğundan el teması mecburen olacaktır. Bu durumlarda da kedinin sağlığı açısından gerekmedikçe ele alınmamalı, dokunulmamalıdır. Küçük ve savunmasız oluşları nedeniyle mikrop kapma olasılıkları yüksektir.
Yoruma kapalı.