Zayıflama Hastalığı

Zayıflama Hastalığı Nedir ?

Genellikle psikolojik kökenli bir hastalık olan zayıflama hastalığı kişinin kendisini sürekli kilolu olarak hissetmesi sonucu ortaya çıkan tehlikeli bir hastalıktır. Genellikle fiziksel olarak iyi görünmek isteyen kişilerde daha fazla görülür. Tedavi edilmediğinde beyinde kalıcı hasarlar bırakabilen zayıflama hastalıkları bazen ölümle sonuçlanmaktadır.

Zayıflama Hastalığı Nedenleri

Genç kızlarda mankenlere özenme
Şişmanlıktan korkma
Gelişim sorunları
Yeme bozuklukları
Yediğinden pişmanlık duyma
Psikolojik etmenler

Kimlerde Görülür ?

Ekonomik düzeyi yüksek olan kişilerde
Mankenlik, hosteslik gibi fiziksel görünüme önem verilen meslekleri yapan kişilerde
Aseksüsel ve homoseksüel kişilerde
Depresyon, anksiyete gibi psikolojik sorunu olanlarda
Alkol ve madde kullananlarda
Vejetaryenlerde
Sporcularda
Kronik hastalığı olanlarda daha fazla rastlanır

Zayıflama Hastalıkları

  • Anoreksiya Nervoza
  • Bulimia Nervoza

1- Anoreksiya Nervoza

Kilo aldığında çevresi tarafından beğenilmeyeceğini düşünen hasta için kilo almak kabus gibidir. Aç oldukları halde tok olduğunu söyleyerek hiçbir şey yemezler. Her gün tartılırlar ve zayıf oldukları halde kilolu olduklarını söylerler. Düşük kalorili yiyecekleri tüketirler ve uzun süre besinleri çiğnerler. Sağlık beslenme sonucunda kilo kaybı, saç dökülmesi, tırnak kırılması, adet düzensizliği, tüylenme, kabızlık ve dikkat dağınıklığı gibi sorunlar yaşamaya başlar. Ağır egzersizler yaparak kilo vermeye çalışan bu hastalar sosyal çevreden uzaklaşarak asosyal hale gelir. Cinsel isteksizlik gibi sorunlar yaşayan bu kişilerde aynı zamanda temizlik gibi takıntılar görülür. Hiperaktif olan bu hastalarda sinirlilik, depresyon, endişe gibi duygu bozukluklarına rastlanır. Mide ağrısı, bulantı ve kusma gibi sorunlar yaşanır.

2- Bulimia Nervoza

Genellikle ergenlik döneminde görülmeye başlanan bulimia nervoza hastalığı bir çeşit yeme bozukluğudur. Alkol ve madde bağımlılarında da görülen bu rahatsızlık birçok sorunu da beraberinde getiren ciddi bir hastalıktır. Kendini iyi hissetmedikleri ve stresli oldukları zamanlarda aşırı yemek yedikten sonra kusarak, lavman yaparak , laksatif ya da diüretik ilaçlarla yediklerini zora çıkarmaya çalışırlar. Psikolojik kökenli bir hastalık olan bulimia nervoza adet düzensizliği, mide delinmesi ve diş çürükleri gibi sorunlara neden olur.

Zayıflama Hastalıkları Tedavisi

Sağlığı olumsuz etkileyen zayıflama hastalığı zamanla alışkanlık haline gelir ve kişi bu durumdan vazgeçemez. İleri derece hastalarda ciddi fiziksel ve zihinsel ciddi sorunlar yaşanırken bazı durumlar ölümle sonuçlanır. Bu nedenle hastalığın ilk evresinde hemen bir uzmana gidilmesi önemlidir. 1-2 yıla kadar sürecek olan tedaviye psikoterapi yöntemleri de eklenir. Psikolojik olan bu hastalığın tedavi edilebilmesi için hastanın duygu durum bozukluğunun geçmesi gereklidir. Tedaviye devam edildiğinde zaman içinde kişi hem psikolojik olarak kendi vücudunu sevmeye başlayacak hem de fiziksel olarak daha sağlıklı hale gelecektir. Ancak tedaviyi istemeyen hastaların kilo alma takıntısının yenilmesi için bazı durumlarda birkaç ay hastane tedavisi de uygun görülür.

Yoruma kapalı.