4 Maddede En İyi Anne Sütü Saklama Yöntemleri

Çalışan ve sütü fazla gelen anneler için en iyi anne sütü saklama yöntemleri merak edilen ve her anne tarından bilinmesi gereken bir konudur. Anne sütü, her bebeğin o anki beslenme ihtiyaçlarına göre üretilen, dünya üzerinde ki hiçbir yiyecek de bulunmayan yararlarla doludur. Bu yüzden her bebeğin ilk 6 aydan sonra ek gıdayla beraber en az 2 sene anne sütü alması uzmanlarca önerilir. Sütünüz fazla geliyor ya da çalıştığınız için sütünüzü bebeğinize sağarak vermek zorunda kalıyorsunuz diyelim. İşte o zaman mutlaka anne sütü saklama yöntemlerini bilmeniz gerekir.

1 – Anne Sütünü Bozulmadan Saklayın

4 Maddede En İyi Anne Sütü Saklama Yöntemleri
4 Maddede En İyi Anne Sütü Saklama Yöntemleri

Bir bebek doğduğunda bir anne doğar diye boşuna dememişler. Her anne bebeği için en iyisini ister. Bu yüzden bebeğine yarayacak olan sütünün bir damlasını bile ziyan etmek istemez. İşte burada devreye anne sütü saklama yöntemleri girer. Önemli olan bu sütü bozulmadan saklayabilmektir. Anne sütü normal sütün formunda farklı olduğu için aynı mantıkla saklanmaz. Sütü, bozulmaması için anne sütü saklama koşulları şu şekildedir;

4 Maddede En İyi Anne Sütü Saklama Yöntemleri
4 Maddede En İyi Anne Sütü Saklama Yöntemleri

Anne sütü saklama koşulları başında sütün saklanacağı derecenin önemi gelir. Anne sütünü dışarıda, oda sıcaklığında (18-26 derece) 3 saat saklayabilirsiniz. Sağılmış sütü buzdolabında, buzluğa koymadan 4 derecede, derin dondurucu da veya buzlukta ise ( -18 derece) doğru bir anne sütü saklama kabı içerisinde 3 ay saklayabilirsiniz.

Mother and daughter

Anne sütü saklama derecesini doğru bir şekilde ayarlamanız en doğrusu olacaktır. Anne sütü saklama koşulları yöntemlerini yaparken şunlara da muhakkak dikkat etmelisiniz;

  • Sütünüzü oda sıcaklığında saklayacaksanız bu süre 3 saattir ancak çok sıcak bir şehirde yaşıyorsanız bu süre düşebilir. Öyle ki önerilen oda sıcaklığı 18-26 derecedir.
  • Sütünüzü sağmadan önce ellerinizin hijyenik olduğundan emin olun. Göğüs pompanızı ve kullanacağınız anne sütü saklama kabı çeşitlerini steril hale getirin.
  • Sağdığınız ve saklamak istediğiniz sütünüzü uygun bir anne sütü saklama kabı, biberon ya da anne sütü saklama poşeti kullanarak buzdolabına koyun. Burada önemli olan bebeğinizin sağlığı olduğundan kullanacağınız ürünlerin BPA içermemesine muhakkak dikkat edin.
  • Sağdığınız sütü direk olarak buzluğa koymayın. Öncelikle buzdolabında iyice soğumasına izin verin, ardından buzluğa ya da derin dondurucuya kaldırın.

2 – Anne Sütünü Saklamak İçin En Doğru Malzeme Hangisidir?

4 Maddede En İyi Anne Sütü Saklama Yöntemleri

4 Maddede En İyi Anne Sütü Saklama YöntemleriSütünüzü sağdınız ve saklamak istiyorsunuz. Bunun için önceden minik bir alışveriş yapmanız gerekmekte. Anne sütü doğada hiçbir benzeri olmayan bir forma ve yarar sahip olduğundan, saklarken de dikkat etmek gerekir. Anne sütünü saklamak için kullanabileceğiniz birkaç araç gereç vardır. Bunlar;

  • Anne sütü saklama poşeti
  • Anne sütü saklama kabı

Bu iki malzemeyi edinerek bebeğinize bin bir yararı olan sütünüzü doğru bir şekilde muhafaza edebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken konu ise kullanacağınız ürünlerin BPA içermemesidir. Dilerseniz anne sütünü daha kolay yıkanılabilir olması açısından cam biberonda da saklayabilirsiniz ancak yine de en iyi yöntem süt saklama kabı veya poşetidir.

3 – Dondurulan Anne Sütü Nasıl Kullanılır?

4 Maddede En İyi Anne Sütü Saklama Yöntemleri
4 Maddede En İyi Anne Sütü Saklama Yöntemleri

Donmuş anne sütünü bebeklerine vermek isteyen anneler bazen kararsızlık yaşayabiliyorlar. Burada yapılan en büyük yanlış, dondurulmuş olan anne sütünü çözdürmek amacıyla ısıtmak veya mikrodalga fırında eritmektir. Bu çok yanlıştır çünkü sütün doğal formunu bozarak içindeki yararlı vitaminleri öldürür. Dondurulmuş anne sütüne herhangi bir müdahalede bulunmak yerine, bebeğinize sütü vermeden bir gün önce derin dondurucudan alıp buzluğa koyarak çözülmesini beklemek en doğru yöntem olacaktır. Sonrasında çözülen sütü benmari usulü yöntemle ılıtıp bebeğinize verebilirsiniz.

4 – Süt Nasıl Sağılır ? Süt Sağma Makinesi Nedir?

4 Maddede En İyi Anne Sütü Saklama Yöntemleri

Anne sütünü saklamak için süt sağmaya karar verdiniz ancak nasıl yapacağınızı bilmiyor musunuz? İşte sizin için süt nasıl sağılır, süt sağma makinesi nedir, cevaplandırdık.

Süt Nasıl Sağılır ?

4 Maddede En İyi Anne Sütü Saklama Yöntemleri

Süt sağmak için öncelikle nasıl bir yöntem izleyeceğinize karar vermeniz gerekir. Anne sütü saklama için sütü sağmak şarttır.

a – Elle Sağım

4 Maddede En İyi Anne Sütü Saklama Yöntemleri

Anne sütünü elle sağmak için bilmeniz gereken birkaç hareket vardır. Sütü sadece saklamak için değil aynı zamanda fazla gelen ve göğüslerinizde bekleyen sütü boşaltmak amacıyla da bu yöntemi kullanabilirsiniz. Elle sağım için yapmanız gerekenler;

  • Öncelikle duşa girin ve göğüslerinize masaj yapın. Göğüsleriniz uyarılsın.
  • Duştan çıktıktan sonra vücudunuz hala sıcakken meme ucuna hafif masaj yapın. Bu hareket beyine uyarı göndererek süt kanallarını açık hale getirecektir.
  • Ardından göğsünüzü alttan ve üstten hafif hareketlerle sıkın. Sütü aşağı doğru indirin.
  • Sonrasında ellerinizle göğüslerinize masaj yapar gibi sağım yapın.

Bu yöntem süt sağmak için biraz zor bir yöntem olsa da memelerde beklemiş sütü boşaltmak için iyi bir yöntemdir.

b – Süt Makinesi İle Sağım

Mother playing with her baby

Süt sağma makinesi anne olmanın ne kadar kutsal ve zor olduğunu açık şekliyle gösterir. Çünkü her anne bebeği için en güzelini ister ve bu yüzden göğüslerinde olan sütü saklamak ister. Anne sütü saklama işlemeni gerçekleştirmek için öncelikle memelerinizi sağmanız gerekir.  Süt sağma makinesi anne için her ne kadar korkutucu gelse de doğru kullanıldığı sürece korkulacak ya da canınızı yakacak bir durum yoktur.

Manuel Sür Sağma Makinesi İle Sağım Yapma

Anne Sütünün Önemi Anne sütü bebeğe ilk altı ay kesinlikle verilmelidir. İlk altı ay içerisinde bebeğin gelişimi oldukça hızlıdır. Bu gelişim hızını destekleyen tüm besin maddeleri anne sütünün içerisinde bulunmaktadır. Bu süt yapı olarak bebeğin sindirebileceği düzeydedir. Yeni doğan bebekler hiçbir şekilde ek bir besinle beslenememektedir. Anne sütünün sıcaklığı, temizliği tamamen bebek için uygundur. Anne sütünün içerisinde bolca protein bulunmaktadır. Bu çocuğu hastalıklardan korumaktadır. Çocuğun gelişimini desteklemektedir. Anne sütünün bir diğer faydası ise sosyal açıdandır. Sevgi ve hissiyata ihtiyaç duyan bebekler anne ile bu süt aracılığıyla bağ kurmaktadır. Anne Sütü ve Özellikleri Anne sütünün içerisinde yer alan vitaminler diğer inek sütü gibi sütlerin içerisinde yer alan vitaminden daha yüksektir. Anne sütünün içerisinde alerji yapacak protein yoktur. Bu yüzden anne sütü diğer sütlerin yaptığı gibi alerji yapmamaktadır. İnek sütüne oranla bebeğin gelişimini destekleyen madde anne sütünde 7-8 kat daha fazladır. İlk altı ay içerinde anne sütünde D vitamini hariç bütün vitaminler bulunmaktadır. Anne sütünde emilimi kolaylaştıracak yapı bulunmaktadır. Anne sütünün içerisinde antikorlar yer almaktadır. Bu antikorlar bebekleri hastalıklardan korumaktadır.

Manuel süt sağma makinesi tamamen kontrolü siz de olan bir anne sütü sağma makinesidir. Makinenin yuvarlak ucunu memenize tam olarak yerleştirin. Ardından pompa sıkar gibi makineyi sıkın. Her sıkımda da biraz bekleyin. Yani pompayı sıkın, sütün akmasını bekleyin ve tekrar sıkın. Makineyi kullanmadan önce meme uçlarınıza krem sürün ki meme ucu çatlamaların önüne geçin.

Otomatik Süt Sağma Makinesi İle Sağım Yapma

Anne sütünün özellikleri

Otomatik süt sağma makinesi anne adaylarının öncelik olarak seçtiği makinelerdir. Bu makineleri kullanmak daha kolaydır. Özellikle anne sütü saklama için otomatik sağma makinesi zamandan tasarruf ettirir. Bu makineyi da yuvarlar tarafı memenize tam yerleştirdikten sonra tuşuna basarak kullanabilirsiniz.

Sağılmış anne sütü bebeğin memenizden emdiği süt kadar faydalıdır. Önemli olan sağılmış anne sütünün formunu koruyabilmektir. Anne sütü nasıl saklanır? sorusuna geniş bir biçimde cevap verdik. Göğüs pompası, saklama poşetleri ve kabı anne sütünü sağmak ve saklamak için kesinlikle olması gereken malzemelerdir. Bunlar dışında anne sütü artırıcı besinler tüketilerek sağılacak sütün kaliteli olması sağlanabilir.

Yoruma kapalı.