Hipotiroidim Var Nasıl Kilo Verebilirim?

Hipotiroid Probleminde Beslenme Düzeni

Hipotiroid Hastalığı ve Beslenmeye Etkisi

Hipotiroidi tiroit hormonlarının az olması sonucu ortaya çıkan rahatsızlık demektir. Tiroit hormonlarının azlığı metabolizmada hızlı kilo alımına neden olmaktadır. Bu durumda beslenme alışkanlığı bu rahatsızlığa göre düzene sokulmalıdır.

Tiroid Nedir? Görevi Nedir?

Boğazınızda adem elması diye tabir ettiğimiz kikirdagin hemen alt kısmında endokrin hormonu üreten organdır tiroit. Vücudumuz için hayati önem taşıyan hormonları sentezleme görevini üstlenmiştir. Bu görevi yerine getiremediği durumlarda iki tür rahatsızlık baş gösterir.  Birincisi, hormonların gereğinden fazla üretimidir  ve hipertiroidizm olarak adlandırılır. İkinci durum ise, hormonların gereğinden az üretimidir. Bu da Hipotiroidizim olarak adlandırılır.

Hipotiroidi Nasıl Oluşur?

Nedenlerinden biri vücudun kendi hücrelerine saldırarak zarar vermesidir (otoimmün). Bir diğer neden ise, iyot eksikliğidir. Çünkü tiroid hormonu iyot minerali ile üretilmektedir. Bir nedeni de genetiktir. Diğer hormonal rahatsızlıklarda olduğu gibi aşırı stres, düzensiz beslenme ve aşırı hareketsizlik hormon üretiminin düzensizliğine yol açmaktadır. Erkeklere nazaran daha çok kadınlarda görülen bir rahatsızlık olduğunu belirtmekte fayda var.

Hipotiroidizm Belirtileri

Aşağıdaki belirtiler rahatsızlığın teşhisi için kesin belirtiler olmamakla birlikte bu rahatsızlığa yakalananların hemen hemen hepsinde görülmektedir.
Ciltte kuruluk, yorgunluk, hızlı kilo alma, aniden ortaya çıkan mutsuzluk hissi, saç dökülmesi, kadınlarda adet düzensizliği, erkeklerde cinse isteksizlik, sürekli üşüme hissi. Eğer bu belirtileri taşıyorsanız basit bir kan testi yaptırarak Hipotiroidi olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.

Hipotiroidi Olan Nasıl Kilo Verebilir?

Öncelikle nasıl hızlı kilo alındığından bahsedelim. Tiroid hormonu metabolizmanın hızının ayarlanmasından, açlık tokluk hissi kontrolünden, yağ asitlerinin yakımından ve glikoz dengesinden sorumludur. Eksikliğinde bu görevlerini yapamayacağı için vücut metabolizması yavaşlar, aşırı iştah açıklığı görülür, vücut yağ yakamayacağı için aşırı ödem oluşur ve hızla kilo alımına başlar. Çok kısa sürede aşırı kilo alımı olur. Buna bağlı olarak da hastada mutsuzluk gözlemlenir.
Nasıl kilo verileceği sorusuna gelince, öncelikle kalori alımını kontrol altına almak gerekli. Çünkü metabolizma yavaş ve enerjiyi vücut atamıyor.
Açlığı kontrol altına almak gerekiyor. Bunun için aralıklı oruç tutmak etkili bir yöntemdir. Aralıklı oruç tutmak hem kalori alımını kontrol altına almayı kolaylastirir hem de açlığı kontrol altına almayı kolaylaştırır. Bunun yanında glutensiz diyet programları denenmeli.

Yoruma kapalı.