İmplant Aşamaları Nelerdir? Nasıl Yapılır?

İmplant Aşamaları Ağrılı mıdır?

İmplant aşamaları implant işlemini yaptırmadan önce araştırılması gereken konulardan biridir. Bazı sağlık sorunları veya kötü bakımdan dolayı kaybedilen dişlerin yerine hem diş estetiği hem de sağlık için implant yapılmalıdır. Diş tedavisi yaptırırken başarısız bir implant yaptırıp hem sağlığınızdan hem de paranızdan olmamak için implant yaptıracağınız yeri iyi seçmelisiniz.

İmplant işlemini yaptırırken nelere dikkat edilmelidir? İmplant aşamaları nelerdir? Başarısız implant belirtileri nelerdir? Amerika’da implant neden yasaklanmıştır? Kimler implant yaptırabilir? İmplant ile ilgili öğrenilmesi gereken önemli bilgilerin hepsi bu yazıda!

İmplant Nedir?

İmplant-aşamaları

 

İmplant, eksik dişlerin yerini alması için yapılan yapay bir protezdir. İyi yapılmayan kanal tedavisi sonrasında dişlerin çekilmesi gerekebilir. İşlevini kaybedip çekilen dişlerin bulunduğu yerdeki çene kemiği içerisine konulan ve genellikle vida şeklinde olan işlemdir. Vida takıldıktan sonra ise hastaya uygun olarak ve implant aşamaları göz önünde bulundurularak yapılan porselen dişlerin takılmasıdır.

Hastaya implant yapılabilmesi için 1 ya da daha fazla dişin eksik olması, sağlıklı ağız dokusu olması, kemik iyileşmesini engelleyebilecek sistemik bir hastalığın bulunmaması, sigara vs. alkol kullanmaması gerekir. Eğer hasta sigara veya alkol kullanıyor ise, işlemi yapacak hekimin önerileri doğrultusunda belirli bir süre kullanmaması gerekir.

Çocuk dişi tedavisinde implant pek uygun olmayabilir. Yine de çocuk diş hekimliği ile görüşerek, çocuk için implant tedavisi yapılıp yapılamayacağı konusunda görüşme yapılabilir. Mevzu buralara gelmeden önce diş bakımı konusunda özen gösterilmelidir. Hekim onay verirse implant aşamaları göz önünde bulundurularak uygun bir işlem yapılabilir.

İmplant Aşamaları Sırası ile Nelerdir?

İmplant aşamaları 5 tanedir ve 2 farklı yöntem ile uygulanır. İlk yöntemde diş çekildikten sonra beklemeden hemen implant tedavisi yapılır. İkinci yöntemde ise diş çekildikten sonra 1-3 ay arası beklenir. Buradaki amaç, kemik ve implantın birbirine daha iyi kaynamasını sağlamaktır. İmplant aşamaları resimli olduğunda, işlem öncesi daha ayrıntılı bir şekilde bilgi sahibi olabilirsiniz.

1 – İmplant Aşamaları İlk Muayene Nasıl Yapılır?

İlk önce hasta muayene edilerek implant işlemi için uygun olup olmadığı belirlenir. Alt ve üst çene, dişlerin durumu, diş eti, implanta uygun olup olmadığı gibi detaylara bakılarak inceleme yapılır. Bazı sağlık durumlarında implant işlemi yapılamayacağı için bunlara da bakılır. Eğer sorun oluşturabilecek bir durum yoksa ve hasta implant işlemine uygunsa planlama aşamasına geçilir.

2 – İmplant 2. Aşama Olarak Planlama Yapılması

Hastanın implant işlemi için uygun olduğuna karar verildikten sonra implant aşamaları sırasından ikincisine geçilerek hastaya göre planlama yapılır. İmplant yapılırken hangi implant yapısının kullanılacağı, kaç tane implant yapılacağı gibi detaylar oluşturulur. Hastanın dişlerinin röntgen ile çekilmesiyle bazı tahliller yapılır. Tahlil sonuçlarına göre implantın boyutunun ne kadar olacağı gibi detaylara karar verilir.

3 –İmplant Operasyon İşlemi Dikişli İmplant Nasıl Yapılır?

İmplant aşamaları içerisinde 3. olarak implant işlemine başlamadan önce lokal anestezi ile diş ve çene bölgesi uyuşturulur. İşleme uygun cerrahi aletler ile implantın yapılacağı bölgeye yuvalar açılır ve implantlar yerleştirilir. Eğer dikişli implant işlemi uygulanacak ise diş etinde kesik açarak kemiğe vida takılır. İmplant yerleştirildikten sonra dikiş atılır ve işlem tamamlanır.

İmplant Vidası Takıldıktan Sonra Diş Ne Zaman Takılır?

İmplant işleminin süresi hastaya ve implant sayısına göre değişiklik gösterir. Bu işlem 3 ay kadar sürebilir. İmplant, çene kemiği ile bütünleştikten sonra kaplama olarak kullanılacak malzeme işlem tamamlanır. Sonrasında implant aşamaları devam eder. İşlem süresi hastaya göre değişiklik göstererek genel olarak 15-60 dakika arası sürmektedir.

4 – İyileşme Süreci

İmplant aşamaları sırasında 4. olarak, yerleştirilen implantın çene kemiği bölgesine kaynaması beklenir. Başarısız implant oranı düşüktür. Çoğunlukla implant kemiğe başarılı bir şekilde kaynar. Hastaya yapılan bu diş implantı gerçek diş gibi kullanılabilir. Bu süreç 2-4 ay arası değişir.

5 – Protezin Yapılması

Hastaya lokal anestezi altında “abutment” adı verilen implatın üst kısmı yerleştirilir. Abutment, proteze dayanak olacak olan parçadır. Son aşama olarak zirkonyum ya da porselenden üretilmiş olan “kuron” adlı kaplamalar takılır. Bu kaplamalar diş hekimliği okuyan hekimler tarafından belirlenmektedir.

Protez diş, hastanın diğer dişlerinin rengi, durumu ve isteğine göre laboratuvar ortamında yapılır. Hazırlanan protez dişler yapıştırma veya vidalama yöntemiyle implant üzerine yerleştirilir. Böylece implant aşamaları uygun şekilde tamamlanmış olur.

Komple İmplant Nasıl Yapılır? (Tam İmplant)

İmplant-aşamaları
İmplant Aşamaları

Tam implant yaparken yapılacak olan implanta hasta ve hekim beraber karar verir. Uygulanacak olan implant sayısına göre tedavi yöntemi değişir. Üst çene için ve alt çene için en az 6 tane implant yerleştirilir. İmplant yapılacak olan hastanın dişlerinin çekilmesinin üzerinden çok zaman geçmemesi gerekir. Çünkü çene kemiklerinin erimemiş olması gerekir. En çok kullanılan tedavi seçenekleri şunlardır:

  • İmplant Üstü Hibrit Vidalı Protezler
  • İmplant Üstü Hareketli Protezler
  • İmplant Üstü Sabit Köprüler

İmplant destekli protezler, hareketli protezlerden daha avantajlıdır. Hareketli protezler çene kemiğindeki kemik erimesinin hızlanmasını sağlayabilir. Ayrıca tam dişsizlik hastada psikolojik sıkıntılara da yol açabilir. İmplant destekli protezlerle gerçeğine oldukça benzeyen dişler yaparak, hastanın daha sağlıklı ve özgüvenli bir yaşam sunması sağlanabilir. Hastaya göre implant aşamaları uygun bir şekilde yapılır.

İmplant Yaptıranlar Memnun mu?

İmplant yaptıran hastalar genel olarak tedaviden memnun kalmaktadır. Yıllar geçmesine rağmen implantlarının sağlam kaldığını, özgüvenlerinin daha yüksek olduğunu ve çok daha rahat bir şekilde yemek yediklerini söylemektedirler. Sizde implant yaptırdıktan sonra memnun kalmak istiyorsanız, implant aşamaları göz önünde bulundurularak kaliteli işlemler yapan bir hekimde tedavi olmalısınız.

İyi ve tecrübeli bir hekimle birlikte implant aşamaları doğru bir şekilde yapılmasına rağmen diş konusunda sorun yaşıyorsanız, dişlerine yanlış bakıyor ve gereken özeni göstermiyor olabilirsiniz. Bunun için hekiminizle yeniden görüşmenizde fayda vardır.

Başarısız İmplant Belirtileri Nelerdir?

İmplant-aşamaları

 

Başarılı olma ihtimali yüksek olan implant işleminde, implant aşamaları doğru şekilde yapılmasına rağmen elbette başarısız sonuçlar da olabiliyor. İmplant tedavisi sonrası sigara kullanımı, diş eti hastalıkları, çene kemiği güçsüzlüğü ve önem verilmeyen ağız hijyeni başarısız sonuçlanan implant işlemlerine sebep olabilmektedir. Tecrübe sahibi olmayan hekimler de buna sebep olabilir. Başarısız implant belirtileri şunlardır:

  • Çiğnemede zorluk yaşanması
  • Diş etinde iltihaplanma
  • Şiddetli ağrı
  • Diş etinde çekilme
  • Şişlik

Süper Güç Olarak Bilinen Amerikada İmplant Neden Yasaklandı?

Amerika’da implant yasaklandı diye haberler dolaşmaktadır. Amerika’da implant değil kalitesiz olarak üretilen implantlar yasaklanmıştır. Çünkü kalitesiz ve farklı metallerle üretilerek yapılan implantlar insan vücuduna zarar verebilmektedir. Kaliteli malzemelerle yapıldığında ve implant aşamaları doğru şekilde uygulandığında sağlık açısından sorun olmayacaktır. Bir diğer diş tedavisi olan diş beyazlatma işleminde de en iyi diş hekimi tercihi önemli.

YouTube video

Yoruma kapalı.