Meme Kanseri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Meme Kanseri Nedir? Meme Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Meme kanseri, ülkemiz kadınlarında en sık teşhis konulan kanser türüdür. Her kanser türünde olduğu gibi meme kanseri teşhisinde de erken farkındalık önem taşımaktadır. Bu nedenle 35 yaşını geçmiş her kadının mamografi testine tabi tutularak kanser bulgusunun olup olmadığı kontrol edilmelidir. Peki meme kanseri belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl oluşturulur?

YouTube video

Meme Kanseri Nedir ? 

Meme kanseri, memeyi oluşturan dokuda yer alan süt kanallarının süt yapılmasını sağlayan hücrelerin normal olmayan seviyede artışı sonucunda tıkanması durumudur. Başka tür kanser teşhisi konulan kadınların’sinde meme kanserine de rastlanılmaktadır. Meme kanseri, kadın hastaların karşı karşıya kaldığı kanserler listesinde 1. sırada yer almaktadır ve bu nedenle oldukça önemlidir.
Süt bezlerinde gelişen bu hastalık, kolaylıkla yayılma ve diğer organları da etkileme eğilimindedir. Bu noktada erken teşhisin büyük rolü vardır.

Meme Kanserinin Belirtileri Nelerdir? 

Memede Kist: Meme kanseri belirtileri arasında en çok görüleni ve en kolay ayırt edilebileni kisttir. Meme üzerinde el ile dahi anlaşılabilen olağan dışı doku hissi, misket gibi bir dokunun bulunduğu hissi gibi, sıra dışı bir fiziksel durumla karşı karşıya kalındığında mutlaka doktora danışılmalıdır.
  • Meme Ucu: İleri seviye kanser bulgularında ise meme ucu göğsün iç kısmına doğru çekilerek kaybolma eğilimindedir. Bu da meme kanseri olunduğunun belirtisi olabilir.
  • Ödem: Meme üzerinde elle fark edilebilen şişkinlik ve ödem de kanser teşhisi için bir ip ucu olabilir.
meme-kanseri-hakkinda-bilinmesi-gerekenler
Meme Kanseri Nedir?
  • Kızarma: Meme üzerinde normal dışı bir kızarıklık oluşması ya da göğüs üzerinde portakalı andıran pütürtülerin oluşması, kanser gelişiminin ip ucu olabilir.
  • Şekil: Bazı ağır kanser durumlarında meme şeklinde de değişiklikler görülebilir. Memenin yamuk bir şekilde şişmesi ya da bir bölümünün sönmüş gibi küçülmesi de olağan dışı bir durumdur.
  • Akıntı: Emzirme dönemleri dışında memeden gelen kanlı ya da kansız sıvı akıntısı kanser teşhisi konmasında önemli rol oynamaktadır.

Memede Kanseri Ağrı Yapar mı?

Meme kanserinin farklı belirtileri olmaktadır. Bu belirtiler kişiden kişiye değişebilmekle birlikte kadınlar tarafından en sık merak edilen konular arasında ağrı bulunur. Meme ağrısı çoğu zaman göğüs ağrısı ile karıştırılabilmektedir. Ancak genel süre zarfında özellikle memede bir ağrı seziyorsanız bunun kanser belirtileri arasında olduğunu bilmelisiniz. Nadir olmakla birlikte %1-2 oranında kadınların ağrı şikayetiyle gelerek kontrol yaptırdıkları bilinir.
Her meme kanseri olan kişide ağrı görünmek zorunda değildir. Ağrı belirtisi çok nadir bulunan ancak kimi zaman tek başına kanser belirtisi olarak da kabul edilebilmektedir. Ağrı ile gelen şikayetler üzerine yapılan araştırmalar sonucunda kanser teşhisi alınması görülen bir durumdur. Bu yüzden kadınların meme ağrısını hissettiği ve bunun sürekli yaşandığı durumlarda en yakın bir uzmana başvurması, durumu aksatmaması önerilmektedir.

Meme Kanseri Evreleri Nelerdir?

Kanser farklı alanlarda oluşması ve gelişim sürecinde göre farklı adlandırılabilmektedir. Meme bölgesinde oluşan bu kanserin diğer kanserler gibi belirli evreleri, gelişim süreci ve her dönem içinde tedavisi farklılaşmaktadır. Uzmanlar tarafından dünya genelinde belirlenen bu evreler neticesinde kişilerin tedavileri daha kolay saptanabilmekle birlikte risk durumu da elde edilebilmektedir. Meme kanserinin günümüzde bilinen 4 farklı evreye sahiptir.

1.Evre:

Erken teşhiste genellikle yakalanılan evredir. Uzmanlar tarafından yapılan tetkikler sonucunda tümörün yani kanser hücrelerinin sadece memede bulunduğu kısımdır. Farklı organ ve dokulara bulaşmaması tedavi sürecini kolaylaştırdığı gibi atlatma riskini de arttırmaktadır. Tümör büyüklüğü 2 cm ve altındadır. Meme kanserinde erken teşhis önemli olduğundan bu evrede yakalanma ve fark edilme atlatma şansını aynı doğrultuda arttıracaktır.

Memede Kanseri 1. Evre Tedavi

İlk evre hastaların en çok şanslı olduğu ve atlatma oranının da en yüksek olduğu evredir. Bu evrede genel kontroller neticesinde kanser teşhis edilir. Teşhis sonrası tedavi yöntemi hastanın yaşı, durumu ve diğer sağlık problemleri göz önünde bulundurularak başlanır. Her bireyde ortak bir tedavi oluşturulamadığı gibi diğer evrelere nazaran daha hafif tedavi yöntemleri tercih edilir. Ameliyata çoğunlukla gerek duyulmaz.

2.Evre: 

meme-kanseri-hakkinda-bilinmesi-gerekenler

İlk evreye göre tümör hücrelerinin büyüyerek 2-5 cm arasında boyut aldığı evredir. Bu evrede kanser hücreleri fark edilmediği için farklı alanlara sıçramış olmaktadır. Genellikle ilk yayılım alanları ise koltuk altı lenf bezleri olacaktır. Genellikle gözle görülür bir farklılık yoktur ancak sürekli kontrol yaptıran kadınlar tarafından fark edilebilmektedir.

3.Evre:

Üçüncü evrede de ikinci evredeki gibi genellikle 5 cm tümörleri mevcuttur. Ancak ikinci evreye nazaran farklılıkları mevcuttur. Büyük tümörlerin çoğalması ile birlikte küçük tümör hücreleri de grup halinde yayılım göstererek organ ve bezlere tutulmaktadır. Koltukaltı, göğüs ucu, boyun kısmına doğru küçük kanser hücreleri grup halinde yayılım gösterir.

4.Evre:

Kanser hücreleri bez ve lenflere değil artık farklı organlara sıçrama göstermiştir. Hastaların birçoğunda başta meme ucu ve meme olmak üzere koltukaltında da belirtiler gözle görülür haldedir. Ele çoğunlukla kitleler gelir. Son evre olması neticesiyle acilen tedavi başlatılır. Hastanın durumuna göre ameliyat tercih edilebilir.

İnvaziv Duktal Karsinom Kanserin Kacinci Evresi?

Doktorlar tarafından belirtilen, sonuçlarda okunan bazı tıbbi terimler hastalar tarafından araştırılarak daha ayrıntılı bilgi edinilmeye çalışılmaktadır. Ancak bu araştırmalar da bazı yanlış anlaşılmalar ortaya çıkabilmektedir. İnvaziv duktal karsinom kanserin bir evresi değil, kanser hücrelerini ifade eder. Kanser hücrelerinin tıptaki adı olan bu hücreler genellikle meme kanserinin %80 oluşmasına sebep olan hücrelerdir. Kanserin var olduğuna kanıt olarak kabul edilir.

meme-kanseri-hakkinda-bilinmesi-gerekenler

Oluşmuş invaziv duktal karsinom hücreleri fark edildikten sonra tedavi sürecine bir an önce başlanmalıdır. Bu hücrelerin yok olmasına yönelik hareket edilmediğinde kanserin büyümesi ve yayılması mümkün olmaktadır. Geç fark edilen ya da ilerleyen kanser neticesinde farklı organlarda ortaya çıkması ile birlikte hastanın hatayı tehlike altına girecektir. Farklı organlarda yayılmasının hızlanması ile ölüm ihtimaller arasında yer alacaktır.

Meme Kanseri Risk Faktörleri Nelerdir?

Sağlık problemlerini yakalanmaya sebep olan, süreci kolaylaştıran olaylar için risk faktörleri denilir. Meme kanserinin oluşmasına sebep olabilecek ve meme kanseri riskini arttıracak bu faktörler çeşitli sebepler olabilmektedir. Kadın olmak, beyaz ten, genler ve yaş başlıca risk faktörleridir. Ancak bu faktörlere sahip olmanız kesin kanser olacağınız anlamına da gelmeyecektir.

  • Kadın Olmak: Her kadın, meme kanseri olma riski taşımaktadır. Çünkü meme kanserinin en çok görüldüğü cinsiyet kadınlardır.
  • Beyaz Ten: Beyaz tene yani açık renk tene sahip kadınlar koyu olanlarla kıyaslandığında daha çok meme kanseri olmaktadırlar.

meme-kanseri-hakkinda-bilinmesi-gerekenler

  • Genler: Ailede meme kanseri ile karşı karşıya kalınması, sonraki nesillerin de bu sorunla baş etmek zorunda kalmasına neden olabilir. Bu nedenle meme kanseri geçirmiş kişilerle akraba olan kadınlar düzenli bir şekilde mamografi testine tabi tutulmalıdırlar.
  • Yaş: Kadınlarda ve erkeklerde yaş ilerledikçe ağır hastalıkların ortaya çıkması daha olasıdır. 50 yaşından sonra meme kanserine yakalanma 30 yaşına göre daha çoktur.
  • Kilo: Aşırı kilo, meme kanserine neden olan bir diğer durumdur. Meme kanserinde obezite çok büyük rol oynar.
  • Yeme İçme Alışkanlığı: Sık sigara ve alkol tüketimi de meme kanseri oluşmasına katkı sağlamaktadır.

Meme Kanseri Tedavi Süreci Nasıldır? 

Meme kanseri tedavisi, farklı aşamaları olan ve bu aşamalara uygun tedavi yöntemleri olan bir kanser türüdür. Başlangıç seviyesi kanserlerden sonra kemoterapi uygulaması yapılmaz. Başlıca tedavi yöntemleri şu şekildedir:
  • Cerrahi Müdahale
  • Radyoterapi Tedavisi
  • Kemoterapi
  • Hormonoterapi
  • Akıllı Tedaviler

YouTube video

1- Cerrahi Müdahale: 

Cerrahi müdahale gerektiren kanser bulgularında memenin bir kısmı ya da çok fazla yayılmışsa tamamı alınmaktadır. Bazı durumlarda kanser koltuk altlarına kadar yayılmaktadır ve bu da lenf bezlerinin de alınması gereğini oluşturmaktadır. Cerrahi müdahale sırasında kadınların görüntü bozukluğu yaşamaması amacıyla cilt koruyucu mastektomi ismi verilen estetik uygulaması da yapılmaktadır. Günümüz teknolojisinde kanserin fiziksel sonuçlarından korkmak yersizdir.

2- Radyoterapi: 

Radyoterapi, kullanılan özel ışınlar yardımıyla kanserli hücrelerin temizlenmesini sağlamaktadır. Meme kanserinin başlangıç seviyelerinde bu yöntem sayesinde cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulmaz. Bazı cerrahi müdahale durumlarında ise ameliyat sonrasında vücutta kanserli hücrenin kalıp kalmadığı teşhis edilmek ve bulunan hücreler öldürülmek amacıyla kullanılmaktadır.

3- Kemoterapi: 

Meme kanseri durumlarında bu uygulamaya ameliyat sonrasında başvurulur. Kalan hücrelerin kanser üretmemesini amaçlayan bu tedavi süreci ilaç temellidir.

4- Hormonoterapi: 

meme-kanseri-hakkinda-bilinmesi-gerekenler

Meme kanseri sırasında hormon değişiklikleri meydana gelmektedir. Hastanın kanser sonucunda hormonal olarak olumsuz etkilenmemesi amacıyla vücudundaki hormonların miktarı azaltılmaya çalışılır. Bu ilaç temelli yöntem hastanın psikolojik olarak da daha iyi bir duruma gelmesini sağlar.

5- Meme Kanseri için Akıllı Tedavi:

Eski teknolojilerin kullanıldığı kanser tedavilerinin yerine kanser sürecinde ve sonrasında kullanılabilen son teknolojiye uygun akıllı ilaç kullanımı yaygınlaşmıştır. Bu tedavi yöntemi tek başına kullanılabileceği gibi radyoloji ya da cerrahi müdahalelerinin yanı sıra da kullanılabilir.

Sol Memede Kitle Hisseden Kadınlar Ne Yapmalı?

Meme kanserinin erken teşhis edilmesi diğer kanserler gibi oldukça önemlidir. Özellikle kadınlar çok yaygın görülmeye başlayan bu kanseri kendi kendine meme kontrolü yaparak erken teşhis etmek diğer kanserlere göre daha kolay olabilmektedir. Düzenli olarak meme ve koltukaltı kontrolü yapmak erken teşhis ihtimalini arttırmaktadır. Sağ ya da sol memede kitle hisseden kişilerin ise en yakın doktora başvurması gerekmektedir.

YouTube video

Uzmanlara kitle hissedildiği belirtildikten sonra gerekli muayene işlemleri uygulanır. Doktor tarafından istenen tetkikler sonucunda mevcut durum net olarak saptanır. Erken teşhis edilen bir kanseriniz varsa kaygı yaşamanıza gerek yoktur. Erken teşhis sayesinde kanseri daha çabuk ve kolay atlatabilirsiniz. Aynı zamanda bu gibi hastalıklarda psikolojik sağlamlığında önemli olduğunu unutmayarak moral bozmadan yaşamanıza devam etmeye çalışın.

Kanserli Memenin Dış Görünüşü Nasıl Olur?

Kanser ortaya çıktığı organ ve etrafında ilerleyen süreçlerde dışarıdan görülür değişikliklere maruz bırakabilmektedir. Ancak bu konuda uyarıda bulunmak gerekir. Her bireyin kanserin ilerleyiş süreci farklılaşabilmektedir. Özellikle hastanın yaşı ve sahip olduğu diğer hastalıkları bu konuda etkilidir. Ayrıca erken evrede meme kanser teşhisi almış kadınların memesinin dış görünüşünde farklılık oluşmayabilir.

Memenin dış görünümü genellikle ilerleyen evrelerde oluşmaktadır. Memenin renginde değişiklik, meme dokusu üzerinde morarma ya da meme ucunda farklılaşma en belirgin özellikler arasında yer almaktadır. Meme ucunda oluşan aşırı akıntı da aynı zamanda belirtidir. Bunun yanı sıra ilerlemiş meme kanserinin sadece memede değil farklı alanlarda yayıldığı da bilinir. Yayılmadan dolayı görünümde farklılaşma koltukaltı ve göğüs çevresinde de yaşanabilir.

Kanserli Memenin Ultrason Görüntüsü Nasıl Olur?

Kanser şüphesi olup ultrason çektirmiş kadın ya da çevresi tarafından en sık araştırılan konuların başında ultrason görüntüsü gelmektedir. Ancak sağlık ve özellikle kanser gibi ciddi bir konu için internetten ultrason araştırıp kanser olup olmadığınıza dair kıyaslama yapmanız oldukça yanlıştır. Uzman görüşü neticesinde ultrasonlarınızı incelettiğinizde uzman kişi gördüğü siyah görüntünün kitle olup olmadığına ve kanser hücresiyse kaçıncı evre olduğuna dair sizlere daha net bilgi verecektir.  Kanserli memenin fotoğrafları da aynı şekilde araştırmamalı, moral bozukluğuna sebebiyet verilmemelidir.

meme-kanseri-hakkinda-bilinmesi-gerekenler

Kadın hastalıklarının başında meme kanserinin gelmesi ile birlikte farklı durumlar da mevcuttur. Kadınlara özgü durumların arasında aynı zamanda menopoz da bulunur. Menopoz konusunda yeterince bilgiye sahip misiniz? Menopoz Belirtileri Nelerdir Kaç Yaşında Başlar yazımıza bakarak bu konuda detaylı bilgi alabilmeniz mümkündür.

 

Yoruma kapalı.