Oğul Otu Nedir? Oğul Otu Faydaları Neler?

Oğul Otu Ne İşe Yarar?

Oğul otu tarihin ilk dönemlerinden beri büyük hekimlerin gözdesi olan ve hastalıkların tedavisinde kullanılan günümüzde de bu amaçla yaygın olarak tüketilen bir bitkidir.

Araplar oğula “mutluluk veren bitki” adını vermişlerdir ve oğul otundan yapılan onlarca farklı kür keşfetmişlerdir.

Araplar sayesinde bu bitkiyi tanıyan Fransızlar ise tüm kiliselerinin bahçesine oğul otları ekerek bitkinin Avrupa’da tanınmasını sağlamışlardır.

Bu bitki Avrupa’da yüzyıllarca “rahibelerin elinden şifa veren bitki” olarak tanınmış ve kalp sağlığından tutun da cilt bakımına kadar sayısız alanda tercih edilmiştir.

  • Oğul ot, Selçuklu ve Osmanlı hekimleri tarafından da önemli bir şifa kaynağı olarak kabul edilmiştir ve şifahane denilen dönemin hastanelerinde ilaç olarak kullanılmıştır.

Biz de bu yazımızda mucizevi tesirleri olan oğul otu ile ilgili önemli bilgiler vererek okurlarımızı aydınlatmaya çalışacağız.

İşte oğul otu hakkında merak edilen her şey!

Oğul Otu Nedir? Bu Şifalı Bitkiye Neden Oğul Denmiştir?

Oğul otu sadece insanlar için bir şifa kaynağı değildir. Diğer tüm canlılar için de hastalıktan koruyucu etkileri vardır.

Arıların salgın hastalıklara kapılmaması ve hızlı bir şekilde oğul çıkarmaları için bu bitkiden faydalanılır. Arı kovanlarının arkasına bir miktar oğul otu bırakılırsa arılar o sene ölmeden oğul çıkarırlar ve normalden fazla bal vererek daha bereketli biçimde çalışırlar.

İşte bu sebeple halk arasında bu bitkiye oğul otu adı verilmiştir.

Tabi oğul otu ifadesinin sadece Anadolu’ya özgü olduğunu ve dünyanın değişik yerlerinde bu şifalı bitkiye farklı isimler verildiğini de ifade etmek gerekir.

ogul-otu

Oğul Otu Diğer Adı Nedir?

Botanik biliminde oğul otuna “Melissa officinalis” denilir. Halk arasında bu bitkinin yaygın ismi ise “melisa otu”dur.

Oğul otuna kokusundan ötürü “limon otu, turunçotu” gibi isimler de verilmiştir. Akdeniz Bölgesi’nde bu bitki için “temre otu”, Ege yöresinde ise “kovan otu” tabirleri de kullanılmaktadır.

Oğul  Çiçeği Nasıl Bir Bitkidir?

Görünümü ile naneye benzer. Ancak yaprak biçimi ve sap kısmı değişik yapıdadır. Ayrıca naneden farklı bir kokuya sahiptir.

Genellikle 20 ile 40 santim arasında değişen boyu vardır. Çok yıllık ve otsu bir bitkidir.

Oğul Otu Tohumu Nerede Bulunur, Nerede Yetişir?

Sıcak ve ılıman bölgeleri sever. Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde kolay yetişir. Türkiye’de Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yaygın biçimde görülmektedir. Ancak günümüzde ülkemizin neredeyse her bölgesinde seralarda büyük miktarda yetiştirilmektedir.

Oğul Bitkisinin Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Oğul otunun 50’den fazla rahatsızlığa iyi geldiği kaynaklarda geçmektedir. Yani bu mucizevi bitki aklınıza gelebilecek her konuda gönül rahatlığı ile tüketilebilecek bir şifa kaynağıdır.

Ancak bitkinin en yaygın olarak kullanıldığı alanları şöyle ifade etmek mümkündür:

1- Baş Ağrısı

Migren başta olmak üzere tüm baş ağrılarının ortadan kalkmasına yardımcı olmaktadır.

2- Stresin En Büyük Düşmanı

Günümüzün en önemli problemlerinden biri haline gelen stresi melisa otu çayı ile yenmek mümkündür. Ayrıca anksiyete ve takıntılı ruh halleri gibi psikolojik sorunların çözümünde de oğul otunun faydalı olduğu tespit edilmiştir.

3- Kalp ve Damar Sağlığı

Melisa otu damarları temizler, kan dolaşımını hızlandırır. Kanın damarlarda daha rahat hareket etmesine yardımcı olur. Bu özelliği ile melisa otu kalp-damar rahatsızlıklarının giderilmesinde olumlu tesirler gösterir.

4- Cilt Bakım Kürü

ogul-otu

Cilt üzerindeki temrelerin hızlı biçimde iyileşmesini sağlar. Cilt lekelerini ortadan kaldırır. Yağlı ciltlerin yağdan arındırılarak daha canlı ve daha güzel görünmesini temin eder.

5- Sindirim Sistemi Sorunları

Hazmı kolaylaştırır, sindirim sisteminin daha hızlı çalışmasını sağlayarak kişinin rahat bir yaşam sürdürmesini sağlar. Mide bulantısı ve reflü gibi sorunların ortadan kalkmasına yardımcı olur.

6- İştah Açıcı

Melisa otu hazımsızlık sorunlarını giderip mideyi rahatlattığı için kişinin iştah sorunlarını da çözer. Düzenli biçimde melisa otu tüketen kişilerde iştah sorunları görülmez.

7- Hafızayı ve Zihni Güçlendirir

İçinde bulunan etkin maddeler sayesinde melisa otu unutkanlık sorununu ortadan kaldırır ve kişinin güçlü bir hafızaya sahip olmasını sağlar. Ayrıca oğul bitkisi zihinsel faaliyetlerin pratik hale gelmesine yardımcı olduğu da bilinmektedir.

8- Kabızlık

Bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlık sorununun ortadan kalkmasını sağlar.

9- Doğal Afrodizyak

Hem kadınlarda hem de erkeklerde cinsel performansı artırır. Cinsel yaşamın daha renkli hale gelmesine yardımcı olur.

10– Uykusuzluk

Bir türlü uyuyamayan ya da uyuduğu zaman sık sık uyanan kişiler eğer yatmadan önce yarım bardak oğul çayı içerlerse rahat ve konforlu bir uyku çekeceklerdir.

11- Yorgunluğu Ortadan Kaldırır, Zindelik Verir

Hareketli bir yaşam sürdüren veya ağır işte çalışan insanların melisa otu almaları tavsiye edilir. Çünkü bu şifalı bitki doğal bir doping görevi üstlenerek kişiye güç verir.

ogul-otu

12- Antiseptik

Antiseptik bir özelliğe sahip olduğu için çeşitli rahatsızlıklara karşı kişinin korunmasını sağlar. Yüksek ateşi olan kişilerin iyileşmesine yardımcı olur.

Oğul bitkisinin ifade edilen bu faydaları dışında metabolizmayı hızlandırma, bağışıklığı güçlendirme ve psikolojik yapıyı düzenleme gibi özellikleri de vardır.  Sahip olduğu özellikler sayesinde kullanan kişilerin sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürdürmesine yardımcı olmaktadır.

13-  Oğul Otu Boy Uzatır mı?

Oğul otu çocuklar için boy uzatma kürü olarak kullanılmaktadır. Her hafta aynı gün olmak üzere haftada bir kere kullanılmalıdır.

14- Oğul Ot Kokusu  

Melisa otu süs bitkisi olarak kullanılırken yaydığı limonsu koku ile ortamı ferahlatır.

Oğul Otu Zararları Var Mı?

Oğul ot kesinlikle düşük dozlarda kullanılması gereken bir şifalı bitkidir. Eğer kişi uygun dozlarda melisa otu tüketirse bitkinin şifalı yönlerinden faydalanacaktır. Ancak aşırı dozda kullanım bütün şifalı bitkilerde olduğu gibi bazı zararlı sonuçların ortaya çıkmasına neden olabilecektir.

Uzmanlar gebe kadınların, kan inceltici ilaç kullananların, çocukların, antidepresan hap alanların, kronik hastalığı olanların ve alerjik rahatsızlığı bulunanların oğul tüketmemelerini tavsiye etmektedir.

Oğul Otu Nasıl Kullanılır? Oğul Otu Çayı Faydaları Neler?

Oğul bitkisinin pek çok farklı kullanım biçimi vardır. Ancak bilinen en yaygın kullanım şekilleri şöyledir:

Oğul otu çayı hazırlarken dikkat edilmesi gereken temel husus suyun içine ne kadar oğul atılacağı meselesidir.

Diğer bitkisel çayların aksine oğul çayı çok az dem kullanılarak yapılır. 2 büyük bardak sıcak suyun içine sadece 1 çay kaşığı bu otu atmak yeterlidir. Demleme süresi için beklenmesi gereken zaman ise 10 dakikadır. Oğul  çayı içilmeden önce bir süzgeçten geçirilmelidir.

Oğul çayı günde 2 ya da 3 defa alınabilir. Ancak her alımda 1 kahve fincanı kadar ya da daha az miktarda tüketilirse daha isabetli olur. Çünkü oğulun fazla dozda tüketilmesi bazı sıkıntılı durumların ortaya çıkmasına neden olabilir.

ogul-otu
Oğul Otu

1-Banyo Suyuna Karıştırılması

Bu ot çay halinde yapıldıktan sonra banyo suyunun içine karıştırılabilir. Bu durumda ağrı giderici ve rahatlatıcı etkiler gösterir. Banyo suyuna oğul otu karıştırırken uygulamanın ayda bir defadan fazla yapılmaması gerektiği unutulmamalıdır. Ayrıca oğul otu karıştırılmış banyo suyu ile vücut yıkandıktan sonra temiz bir su ile bedeni iyice durulamanın isabetli olacağını da vurgulamak gerekir.

2-Oğul Otu Yağı Cilt Kremi Olarak Kullanılması

Oğul otunun yağ şeklinde satılan ürünleri cilt bakım kremi olarak kullanılmaktadır. Daha çok zeytinyağı ile karıştırılarak yapılan bu krem özellikle cilt lekelerinin ortadan kaldırılmasında son derece etkilidir.

3-Yemeklerde Baharat Olarak Kullanılır

Ülkemizde çok yaygın olmasa da bahsedilen bu ot pek çok ülkede salata ve konservelerde baharat olarak kullanılmaktadır. Bazı ülkelerde lezzet katması için ana yemeklere de katılmaktadır.

İlginizi Çekebilir: Gece Kızı Bitki Çayı Zayıflatır Mı?

 

Yoruma kapalı.