Omega Nedir? Omega 3 Faydaları Nelerdir?
Omega 3 Hangi Besinlerde Bulunur?
Omega 3 günümüzde sık tüketilmeye çalışılan yağlardan birisidir. Sağlık için önemli olduğunun fark edilmesi araştırmaların derinleşmesine ve bu konuya dikkat edilmesi sağlanmıştır.
Vücutta yer alan hücrelerin sağlam olması, bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve istenen performansta çalışmasını sağlamak için belirli takviyelerin alınması gerekir.
Bahsedilen sağlıklı maddeler kimi zaman takviye olarak besinlerden alınabildiği gibi kimi zaman ilaçla alınması gerekir. Hatta kimleri vardır ki eksikliğinden tolere edilmesi mümkün değildir. Yani beslenmenizi değiştirseniz de ilaç alsanız da artış olmaz.
Bu Yazımızda Neler Var
1- Omega-3 Nedir?
Kısaca anlatmak gerekirse Omega 3 bir yağ grubudur. Doymamış yağ asitlerinden oluşmaktadır. Omega işareti ile anılmasının yanı sıra n-3 yağ asitleri olarak da adlandırılır.
Doymamış yağ asitleri kendi içerisine üçe ayrılmaktadır. Bunlar; Alfa Linolenik yani ALA, EPA ve DHA olarak bulunmaktadır. DHA ve EPA yağ asitleri hayvansal gıdalardan alınabilir. Özellikle balık türlerinden, deniz ürünlerinden temin edilir. ALA ise bitkisel yağ asitlerinden oluşur.
2- Omega-3 Eksikliği Belirtileri Neler?
Bahsedilen Omega 3 asitleri çok değerli yapılardan oluşmaktadır. Eksik olmaları karşısında kişilerin birçok hastalığı ortaya çıkmaktadır. Omega-3 eksikliği belirtileri:
- Eklem noktalarında ve kaslarda ağrılar,
- Romatizma oluşumu,
- Kalp hastalıkları,
- Kolestrol,
- Dikkatin kolay dağılması,
- Beyin gelişiminin yavaşlaması,
- Anksiyete oluşumu,
- Nörolojik problemler,
- Dolaşım sisteminde bozulmalar görülebilir.
3- Omega 3 Ne İşe Yarar? Omega 3 Faydaları Neler?
Öncelikle düzenli olarak vücuda alınan Omega yağ asitleri bir önceki başlıkta bahsedilen eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan hastalıkların ortaya çıkmasına engel olmaktadır.
Omega 3 faydaları:
- Kalp hastalığına yakalanma riskini azaltır.
- Kolestrolü kontrol eder.
- Gözlerin daha sağlıklı olmasını sağlar.
- Beyin gelişimini destekler.
- Tansiyonu düşürür.
- Astım olasılığını azaltır.
- Cilt sağlığını düzenler.
Omega-3 Beyne Faydaları
Beyin gelişimi bebeklikte anne karnında başlamaktadır. Beyni sadece bebeklikte değil yetişkinlikte de beslemenin yollarından birisi Omega-3 takviyesi almak gerekiyor.
Doymamış yağ asitleri olan Omega takviyesi beyinde yer alan hücrelerin güçlenmesinde yardımcı olmaktadır. Güçlenmesiyle kalmayarak, üremesine de yardımcı olur.
Artan hücreler sayesinde beyin gelişimi meydana gelir. Bilişsel olarak sağlanan ilerleme hafızayı da destekler.
Omega 3 Karaciğere Zararları Var mı?
Hayır yoktur. Aksine karaciğere faydaları çok fazladır. Omega 3 faydaları arasında karaciğer yağlanmasının önünü kesmesi bulunur. Yağlanmayı engeller.
Var olan yağlanmanında azalmasında ve kontrol altına alınmasında yardımcı olmaktadır. Karaciğerlerin daha sağlıklı olması adına düzenli olarak vücuda alınmaya devam edilmesi gerekir.
4- Hangi Omega-3 Kullanılmalı?
Omega 3 ve Omega 6 olarak iki farklı yap asidi bulunmaktadır. Omega-3 yağları, Omega-6’ya göre daha yararlıdır. Omega 6 yağları daha az tüketilmeli vücuda dahil edilmelidir.
Omega-6 yağ asitleri doyurulmamış çoklu yağ asitlerinden oluşur. Aspir ve ayçiçek yağları gibi yağlarda ve aynı zamanda işlenmiş gıdalarda yer almaktadır.
Fazla tüketimi obezite başta olmak üzere; kolestrol, tansiyon, kalp hastalıklarına neden olmaktadır.
5- Omega 3 Hangi Besinlerde Bulunur? Omega 3 İçeren Besinler
Dışarıdan alabilmek amacıyla beslenmenizde Omega 3 içeren gıdaları tercih edebilirsiniz. Üç ayrı türü olan Omega-3 için belirli besinleri listenize eklemelisiniz.
DHA ve EPA deniz ürünlerinde bulunmaktadır. Balık yağı başta olmak üzere; somon, orkinos, ringa balığı, ton balık, sardalye gibi deniz ürünlerini yiyebilirsiniz.
ALA türünde ise bitkisel yağ asitleri içermektedir. Bitkilerden alınması gerekir ve çoğu zaman kuruyemişlerde de yer alır. ALA; fındık, ceviz, keten tohumu, sola yağı, konola yağı, avakado, chia tohumu, ıspanak ve semizotu içinde bulunur.
Eğer alerjiniz ya da tüketime engel olacak herhangi bir durumunuz yoksa bahsedilen gıdaları rahatlıkla tüketmelisiniz. Uzmanlar tarafından zaten haftada 2-3 kere balık tüketimi önerilir.
6- Omega 3 Kimler Kullanamaz?
Omega 3 yağ asitleri genel itibariyle vücuttaki sistemler ve organlar için oldukça önemli olduğu bellidir. Sağlık bir yaşam için düzenli olarak alınması gerekir.
Belirli bir yaşı genel itibari ile yoktur. Doktor gözetiminde çocuklar da alabilmektedir. Özellikle nörolojik destek sunması için yaşlıların mutlaka yemesi gerekecektir.
Yalnız, Omega-3 1 yaşından küçüklerin kullanması önerilmez. Öncelikle o yaştaki bebeklerin ilaç alması uygun değil. Bunun dışında yeni katı gıdaya geçildiği için besinlerin tüketimi sınırlıdır.
Son olarak çok geniş bir beslenme listesine sahip olmadığı için bebeklerin alerjik reaksiyon göstermesi mümkündür. Alerjik bir vücuda sahip olabilecekleri ve bunu dile getiremeyecekleri için önerilmez.
1 yaştan itibaren ‘doktor kontrolünde’ tüketimi serbest bulunur.
Yoruma kapalı.