Restoratif Diş Tedavisi Nedir? Nasıl Yapılır?

Restoratif diş tedavisi, kendi içerisinde farklı tedavi yöntemleri bulunan bir alandır. Bu alandaki tedavilerin temel hedefi, sert diş dokusunda meydana gelen kayıpların tedavi edilmesidir. Böylece dişlerdeki işlev sorunları ve estetik kaygılar giderilmektedir.

Restoratif Diş Tedavisi Nedir?

Restoratif diş tedavisi, dişlerdeki fonksiyon kayıpları ile birlikte estetik problemlerin giderilmesine yönelik tedavilerdir. Bu alan, estetik diş hekimliği ve kozmetik diş hekimliği gibi isimlerle de bilinmektedir. Estetik kaygıları giderme konusundaki başarısından dolayı, bu tür isimlendirmeler yapıldığını ifade etmek yanlış olmayacaktır.

Restoratif kavramı, restorasyon kelimesi ile aynı kökten gelmektedir. Restorasyon, aslına uygun olarak yeniden inşa etmek anlamına gelmektedir. Buradaki anlam, bir noktada restoratif diş tedavilerini de açıklamaktadır.

restoratif-dis-tedavisi
Restoratif Diş Tedavisi

Restoratif diş tedavileri; farklı nedenlere bağlı olarak dişin sert dokusundaki kayıpların onarımını gerçekleştirir. Bu onarımlar ve tedaviler, dişlerin kurtarılmasına ve işlevlerini sorunsuz olarak yerine getirmesine imkan verir. Buna ek olarak da dişlerdeki estetik problemleri ortadan kaldırır ve hastaların çok daha güzel gülüşlere sahip olmasını sağlar.

Restoratif tedaviler, aynı zamanda protetik diş tedavisi nedir sorusunun sorulmasına da neden olmaktadır. Protetik tedaviler, eksik ve hasarlı dişlerin yerine konulması için gerçekleştirilen tedaviler bütünü olarak açıklanır. Dolayısıyla restoratif tedavilerle ilişkilidir.

Restoratif Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?

Restoratif diş tedavisi, tek bir tedaviden oluşmamakta, kendi içerisinde farklı tedavi yöntemlerini bulundurmaktadır. Dolayısıyla tedavinin nasıl uygulanacağı, tamamen dişin durumu ve buna uygun olarak tercih edilecek tedavi yöntemine bağlı olarak değişmektedir.

Tedavinin belirlenmesi ve uygulanmasındaki sürecin nasıl olacağı tamamen hastanın durumuna ve doktorun deneyimine göre farklılık gösterir. Ancak bu süreç genel olarak şu şekildedir:

  •  İlk olarak hasta şikayetleri alınır ve sorunun tam tespiti için gerekli tetkikler yapılır.
  • Sorun tespit edildikten sonra uygun tedavi seçenekleri belirlenir ve hastaya aktarılır.
  • Hastanın istek ve beklentileri de dikkate alınarak hangi tedavinin yapılacağına karar verir.
  • Tedavi uygulanır ve sonrasında gerekli kontroller yapılır.

Restoratif Diş Tedavisi Uygulamaları

Restoratif diş tedavilerinde uygulanan farklı yöntemler vardır. Dişin durumuna göre bunlardan uygun olanlar tercih edilmektedir. Bazı uygulamalar ve bunlara ilişkin detaylar şu şekildedir:

Kompozit Dolgular

Kompozit dolgular, doğal diş rengi ile uyumludur. Bundan dolayı hem dişlerdeki sorunları giderir hem de estetik açıdan iyi görünür.

Bu dolgular, çürüklerin restore edilmesinde yaygın olarak kullanılır. Kullanımı, diğer diş dolguları ile benzerdir. Buna ek olarak iki diş arasında bulunan küçük boşlukların (diestema) doldurulmasında da kullanılabilmektedir. Bu boşluklar, diş dokusuna herhangi bir zarar verilmeden kompozit dolgu ile doldurulur ve oluşturduğu estetik problemler ortadan kaldırılır.

Diş Beyazlatma

Dış ve iç etmenlere bağlı olarak zaman içerisinde dişlerin renginde değişimler meydana gelebilir. Bu renk değişimleri, diş fırçalama veya evlerde uygulanacak diğer yöntemlerle geçirilemez. Söz konusu türden kalıcı renk değişimlerinde, diş beyazlatma yöntemleri kullanılır ve dişlerin beyazlaması sağlanır.

Beyazlatma için kullanılan farklı yöntemler vardır. Ofis tipi beyazlatma olarak bilinen Power Bleaching, özel beyazlatıcı jel ve özel ışıkla dişlerin renginin kısa sürede 3-4 ton açılmasını sağlamaktadır. Home Bleaching, yani ev tipi beyazlatmada ise hastaların dişlerine özel olarak yapılan dişliklerin içerisine özel jel eklenerek beyazlatma yapılır.

Beyazlatma yöntemleri, son derece etkili tedavilerdir. Ancak bunların profesyoneller tarafından yapılması çok önemlidir. Zira kullanılan jellerin doğru oranda kullanılması ve diş etlerine temas etmemesi gerekir. Aksi durumda diş etlerinde ve dişlerde farklı problemler ortaya çıkabilir.

restoratif-dis-tedavisi

Lamine Kaplama

Yaprak kaplama olarak da bilinen bu yöntem, dişlerdeki kırıklara bağlı olarak şekil bozuklukları ile renk sorunlarını gidermektedir. Çok ince yapıda olmaları nedeniyle yaprak kaplama olarak da bilinmektedir. Dişlerin ön bölümlerine yapıştırılan bu kaplamalar, estetik problemleri gidermeye yönelik olarak uygulanmaktadır.

İnley – Onley Porselen Kaplamalar

Geleneksel dolgu ile tedavi edilemeyecek kadar geniş olmasına karşın, kaplama yapmayı gerektirmeyecek durumlarda tercih edilen tedavi yöntemidir. Laboratuvar ortamında hastaların dişlerine uygun olarak üretilen inley-onley dolgular, hastaların dişlerindeki problemleri etkili şekilde gidermektedir.

İnley dolgu; dişlerde bulunan ve tüberkül adı verilen tepecikleri içine almayan diş dokusu kayıplarında uygulanmaktadır. Dişin iç kısmına yerleştirilen bu dolgu, hastaya özel olarak üretilir.

Onley Dolgu; dişin üst bölümündeki sorunlu kısımlar için kullanılır. Kron (kuron) kaplama ile benzerlik gösterir. Nispeten büyük sayılabilecek dolgular. Onley dolgular da yine hastanın diş yapısı dikkate alınarak üretilmektedir.

Kron Kaplama

Dişleri her yönden kaplayan kaplamalardır. Yaprak kaplamalar sadece ön kısmı yapıştırılırken, bu kaplamalar ise dişin üzerine adeta bir kapak gibi ve dişi her yönden saracak şekilde yerleştirilir. Kron kaplamalar, dişlerde bulunan işlev problemlerini çözdüğü gibi aynı zamanda estetik problemleri de kalıcı olarak gidermektedir. Zirkonyum ve porselen kaplama gibi farklı seçenekleri vardır.

Restoratif amaçlı olarak yapılan tedavilere ilişkin kısa bilgiler için aşağıdaki tablo incelenebilir:

Tedavi Türü

Açıklama

Ne Zaman Gerekli?

Dolgu

Hasar almış diş dokusunun kompozit reçine veya amalgam gibi malzemelerle doldurulmasıdır.

Çürük dişler, hasarlı dişler

Kaplama

Dişin tamamının, dişe özel olarak yapılan kaplama ile kaplanmasıdır.

Kırık dişler, aşınmış dişler, estetik amaçlı

Kök kanal tedavisi

Diş kökündeki pulpa dokusunun, çürük veya travma nedeniyle zarar gördüğü durumlarda uygulanır.

Çürük dişler, travmatik hasar

Vener

Dişlerin ön yüzeylerinin, estetik amaçlı porselen veya kompozit reçine ile kaplanmasıdır.

Renk sorunlar, şekil bozukluğu

Laminate veneer

Diş ön yüzeyinin, estetik amaçlı porselen ile kaplanması işlemidir.

Renk sorunları, şekil bozukluğu

Onley Dolgu

Diş yüzeyinin bir kısmının, porselen veya kompozit reçine ile kaplanması işlemidir. Dolgunun yetersiz olduğu durumlarda tercih edilir.

Çürük dişler, hasarlı dişler

Inley Dolgu

Dişteki çürük veya hasarlı bölgenin, porselen veya kompozit reçine ile doldurulmasıdır. Dolgu için büyük hasarlı alanlar olduğunda kullanılır.

Çürük dişler, hasarlı dişler

Başlıca restoratif diş tedavisi seçenekleri bu şekildedir. Tedavilerin başarılı ve kalıcı olması için doğru klinik ve doğru doktor seçimi çok önemlidir. Galaksi Diş Kliniği’nde görev yapan Dr. Yasin Akgül, sahip olduğu deneyim ve uzmanlık ile bu tedavileri yüksek standartta almanızı sağlayacaktır.

Restoratif Diş Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Tedavi süresi, hastanın dişindeki probleme ve buna yönelik uygulanacak çözüme bağlı olarak farklılık gösterir. Bu kapsamdaki tedaviler genel olarak birkaç seansta tamamlanmaktadır. Kron kaplama, lamine kaplam ve diş beyazlatma, birkaç seans gerektiren tedavilerden bazılarıdır.

Tedavilerdeki seansların süresi 30-60 dakika arasında değişmektedir. Seanslar arasındaki süre ise genellikle 1 haftadır. Sürenin bu şekilde olmasının nedeni, ilk işlemden sonra dişlerdeki iyileşmenin beklenmesi ya da ölçüsü alınan kaplamaların yapım süresi gibi hususlardan kaynaklanmaktadır.

Restoratif Diş Tedavileri Kimler İçin Uygundur?

Bu tedaviler ile dişlerdeki doku hasarları ve estetik problemler ortadan kaldırılmaktadır. Bu türden problemleri olan herkes için uygun olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Çene ve ağız yapısında kaza ya da deformiteye bağlı olarak deformasyon olanlar, diş eti sorunlarından lekelenme problemi yaşayanlar uygun adaylardır. Onkoloji ve geriatri hastalarının yaşadıkları diş problemlerinde de bu tedaviler kullanılabilmektedir. Tedavi için uygun adaylar şu şekilde sıralanabilir:

  • Dişlerinde çürük olanlar
  • Dişlerinde kırık veya çatlak olan kişiler
  • Dişlerinde renk değişimi yaşayanlar
  • Dişlerinde estetik problemler bulunanlar
  • Diş aşınması yaşayanlar
  • Dişlerinde yüzey bozuklukları olanlar

Restoratif Diş Tedavisi Fiyatları

Restoratif amaçlı olarak uygulanan farklı tedavi seçenekleri bulunmaktadır. Bunların hedefleri her ne kadar dişlerdeki doku ve estetik problemlerinin giderilmesi olsa da, uygulama şekilleri ve kapsamları farklıdır. Bundan dolayı restoratif diş tedavisi fiyatları da farklılık göstermektedir.

Restoratif diş tedavisinde kullanılan malzemeler, fiyatlar üzerinde etkili olan en önemli unsurlardandır. Örneğin; diş kaplaması (kron kaplama) tedavisinde hastalara kompozit kaplama, porselen kaplama ve zirkonyum kaplama gibi farklı malzeme seçenekleri sunulur. Bu malzemelerin özellikleri ve dayanıklılıkları gibi fiyatları da farklıdır. Dolayısıyla hastanın malzeme seçimine göre de fiyatlar değişmektedir.

Yüksek kalitedeki restoratif diş tedavisi hakkında bilgi almak ve güncel fiyatları öğrenmek için hemen Galaksi Diş Kliniği ile iletişime geçebilirsiniz. Sadece bu işlem değil aynı zamanda invisalign şeffaf plaklar için de erişebilirsiniz.

Restoratif Diş Tedavisi ile İlgili Sık Sorulan Sorular

restoratif-dis-tedavisi

Restoratif diş tedavisi ile ilgili sık sorulan sorular ve bunlara ilişkin yanıtlar şu şekildedir:

1 -Restoratif Diş Tedavisi Tel Takar Mı?

Restoratif amaçlı olarak yapılan tedavilerde tel uygulaması yapılmaz. Diş teli, dişlerdeki çapraşıklık ve hizalama sorunlarının giderilmesi için kullanılan bir ortodontik tedavidir.

2 – Restoratif Diş Tedavisi Ücretli Mi?

Bu tedaviler bazı devlet hastanelerinde uygulanmaktadır. Belli şartları taşıyan hastalar, bu tedavilerden ücretsiz olarak yararlanabilmektedir.

3 – Restoratif Diş Tedavisi Dolgu Yapar Mı?

Diş dolgusu, restoratif tedaviler içerisinde yer alan bir uygulamadır.

4 – Restoratif Diş Tedavisi Kanal Tedavisi Yapar Mı?

Kanal tedavisi, çürüğün temizlenmesi ve doku kaybının giderilerek dişin kurtarılmasına yönelik bir tedavidir. Restoratif tedaviler içerisinde yer almaktadır.

Yoruma kapalı.