Sağlıklı Diyet Listesi İçinde Bulunması Gereken 10 Besin
Sağlıklı diyet listesi içerisinde yer alan besinler oldukça önemlidir. Bazı besinlerin yağ yakma sürecini hızlandırdığı bilinmektedir. Bu tarz besinlerin diyet sırasında belirli öğünlerle birlikte alınması gerekmektedir. Doğru besinler seçilerek hazırlanan diyet programları, istenilen kiloya ulaşmada son derece işlevsel olmaktadır. Kiloya göre diyet listesi programları hazırlanırken ulaşılmak istenen kilo hedefi doğru belirlenmelidir.
Sabah erken saatlerde, metabolizmayı hızlandıran yiyecek ve içecekler, diyet programlarının vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. Diyet programları hazırlanırken, yağ yakıcı besinlerin göz ardı edilmemesi gerekmektedir. Diyet programlarında yer alan bazı besinler, diyet sırasında, vücudun sağlıklı olmasına da katkı sunmalıdır. Diyet sırasında vücudun aldığı kalori miktarının değişmesi, vücut direncini olumsuz anlamda etkileyebilmektedir. Kilo vermek için yapılan diyet boyunca, vücudun bağışıklık sisteminin güçlü olması önemlidir.
Bu Yazımızda Neler Var
Sağlıklı Diyet Listesi Hazırlanırken Nelere Yer Vermelidir?
Standart diyet listesi , kilo vermek amaçlı olabileceği gibi kilo almak için de kullanılabilmektedir. Tüm diyet programlarının doğru bir şekilde hesaplanarak hazırlanması gerekmektedir. Kişinin gün içerisinde yaktığı kaloriye orantılı bir program ideal olacaktır. Kişinin ihtiyaç duyduğu kalorinin çok altında bir diyet listesi ise, vücudun yorgun ve bitkin düşmesine yol açabilmektedir. Bu nedenle, kilo verme süreçlerinde, hızlı kilo verme hedeflerinden vazgeçilmesi gerekmektedir. Genel olarak; kilo verme ve alma süreçleri uzun vadeli olmalıdır.
Vücudun bu sürece adapte olarak, sağlığını kaybetmeden, istediği kiloya ulaşması doğru olandır. Bu süreçte diyet programında yer alan besinlerin hedefe yönelik olarak seçilmesi gerekmektedir. Kilo değişimleri nedeni ile bağışıklık sisteminde zayıflıkların oluşmaması için sistemi destekleyen yiyeceklerle, süreç kontrol altına alınmalıdır. Kişiye özel diyet programı hazırlama usulünde, kişinin günlük aktivitesine uygun bir program hazırlanabilmektedir. Bu tarz kişisel diyet programları, daha sağlıklı sonuçlar almak için ideal olmaktadır.
Sağlıklı Diyet Listesi İçin Hangi Besin Grupları Gereklidir?
Sağlıklı diyet listesi hazırlanırken bazı klişe düşüncelere itibar edilmemesi gerekmektedir. Kilo verme amacına sahip olan birisinin, yağ yakmak düşüncesi ile vücuda aldığı yağ miktarını azaltması doğru değildir. Vücuda alınan yağların, vücut içerisinde pek çok işlevi bulunmaktadır. Yağlar, yağların içerisinde eriyen vitamin ve mineraller için önemlidir. Vücuda yetersiz miktarda alınan yağ miktarı, önemli vitamin ve minerallerin çözünmesini zorlaştıracaktır.
Vücuda alınan yağ miktarının sıfır miktarda değil de az olarak alınması gerekmektedir. Bunun yolu da, diyet programı sırasında az yağlı besinlere yer verilmesidir. Yağların vücut ısısını korumada da faydalı olduğu bilinmektedir. Yağ tüketimi için; zeytinyağı, ayçiçek yağı ve avokado yağı gibi yağların az miktarda da olsa yemeklerde yer alması önemlidir.
Sağlıklı diyet listesi içerisinde karbonhidratların ihmal edilmemesi gerekmektedir. Karbonhidratlar, vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlamada birinci sırada yer almaktadır. Vücuda alınan karbonhidratların fazla miktarda alınmamasına dikkat edilmelidir. Fazla alınan karbonhidratların yakılmayan kısmı, şekere dönüşerek vücutta depolanmaktadır. Kalori açığı oluşturmak için karbonhidrat alımları kontrollü bir şekilde yapılmalıdır. Vücuda giren karbonhidratların kaliteli olan türleri, vücuda fayda sağlamaktadır. Sağlıklı karbonhidratlara örnek olarak da; kepekli makarna, bulgur, kinoa, kepekli pirinç gibi karbonhidrat çeşitleri verilebilmektedir.
Diyet sırasında ihmal edilmemesi gereken diğer besinler ise protein kaynaklı olanlardır. Protein; vücutta yapıcı ve onarıcı bir rol üstlenerek insan vücuduna pek çok fayda sağlamaktadır. Bu faydaların elde edilmesi için kaliteli protein kaynaklarına, diyet listelerinde yer vermek gerekmektedir. Sağlıklı protein kaynaklarının başında; tavuk eti, kırmızı et ve balık eti gelmektedir.
Ayrıca yumurta ve kuru baklagiller de kaliteli protein elde etmek isteyenler için ihmal edilmemesi gereken besinler arasında yer almaktadır. Protein alımı ile birlikte kişinin tok kalma süresi uzamaktadır. Diyet programlarında yeterli miktarda proteine yer verilirse açlık krizlerinin ortaya çıkmasının önü kesilecektir. Proteinin kas onarımları için olan yararları da göz ardı edilmemelidir.
Sağlıklı diyet listesi için vitamin ve minerallerin de vücuda alınması gerekmektedir. Bu sayede vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineraller, diyet programı kapsamında vücuda alınmaktadır. Vitaminlerin en önemli kaynağı taze meyve ve sebzelerdir. Diyet listelerinde meyve sebzelerin bulunması gerekmektedir. Meyve tercihlerinde karpuz ve muz gibi şeker oranı yüksek olan çeşitlerin, ölçülü olarak tüketilmesine dikkat edilmelidir. Vücutta eksik olan vitaminler için multi vitamin hapları kullanmak, etkili sonuçlar almak için tercih edilebilir.
1 – Sağlıklı Diyet Listesi İçerisinde Yer Alması Gereken Besinler: Yoğurt
Yoğurdun insan sağlığına pek çok fayda sağladığı bilinmektedir. Yoğurtta bulunan antioksidanlar sayesinde vücut direncinin arttığı kanıtlanmıştır. Diyet sürecinde, vücut direncinin zayıflayacak olması nedeni ile doğru takviyelerin alınması gerekmektedir. Vücut direncini güçlü tutacak yiyeceklerin başında yoğurt gelmektedir. Ayrıca, yoğurdun bağırsaklara yararlı olduğu da kanıtlanmıştır. Haftalık diyet programı içerisinde 1 kase yoğurda yer vermek önemlidir. Yoğurt tüketimlerinde tam yağlı olanlardan ziyade az yağlı olan yoğurtların tercih edilmesi gerekmektedir. Tansiyonun ve kolesterolün düzenlenmesinde, yoğurdun katkısı oldukça fazladır.
2 – Diyet Listesinde Salatanın Önemi
Kaliteli bir diyet listesinin olmazsa olmazları arasında salatalar yer almaktadır. Vücut direncini artırmada, taze yeşilliklerle ve sebzelerle hazırlanan bir salatanın önemi yadsınamaz. Salata hazırlarken az yağlı olmasına ve yağ tercihinde zeytinyağının kullanılmasına önem verilmelidir. Salata tüketimleri tüm öğünlerde yapılabilir. Salata, ara öğünlerle tek başına tüketilebileceği gibi, ana öğünlerin yanında da tercih edilebilmektedir. Diyet listelerinde bol yeşilliklerle hazırlanmış salatalara muhakkak yer verilmelidir.
3 – Çorba Tercihi Olarak Sebze Çorbaları
Sağlıklı diyet listesi içerisinde farklı besinlerle hazırlanmış çorbalar da yer almalıdır. Çorbaların az yağlı olarak hazırlanması ve içerisinde kullanılan besinlerin, diyet kapsamında alınması gereken kalori miktarına uygun olması gerekmektedir. Çorba tercihinde fazla kalorili olan mercimek çorbasından ziyade, sebze çorbalarını tercih etmek daha doğru olacaktır. Çorba tüketimi, hem daha az yemek yemeği sağlarken hem de vücut direncine olumlu etkide bulunmaktadır.
4 – Önemli Bir Besin Yumurta
Yumurta, diyet programlarının yanı sıra günlük sabah kahvaltılarında da bolca tüketilmesi gereken bir besindir. Düşük kalorisi ve kan şekerini düzenleyen yapısı sayesinde insan sağlığına olumlu etkiler sunmaktadır. Vücudun ihtiyaç duyduğu proteinin sağlanması için yumurta tercih edilebilir. Normal boyutta bir yumurtada ortalama 77 kalori yer almaktadır. Kalorisi oldukça düşük olan yumurtanın, bünyeyi güçlendiren etkileri de oldukça fazladır. Diyet programları uygulanırken, kahvaltıda yumurta tüketimine yeterli miktarda yer verilmelidir. 1 haftalık kolay diyet listesi hazırlarken her günün sabah öğününde yumurta 2 tane olacak şekilde diyet programında bulunmalıdır.
5 – Bulgur Pilavı Tüketimi
Sağlıklı diyet listesi içerisinde pilav tercihinde; pirinç pilavından ziyade bulgur pilavı tercih edilmelidir. Bulgur, bağırsak dostu olmasının yanında kalp ve damar sağlığı için de önemlidir. Kan şekerini dengeleyerek şekerin ani yükselmesini önlemektedir. Haftada 1 ya da 2 porsiyon bulgur tüketimi, B12 haricindeki tüm B vitamini alımı için yararlı olmaktadır. Bulgurun besleyici olması ile birlikte diyet programlarında tercih edilmesi işlevsel olacaktır.
Pirinç, yağ ile birlikte tüketimi sonucunda kilo alımını artırmaktadır. Ayrıca diyabet rahatsızlığının oluşmasında da pirinç tüketimi etkili olmaktadır. Pirinç tüketimi sonucunda kan şekeri ani bir şekilde yükselmektedir. Bu durum ise uzun vadede şeker hastalığının ortaya çıkmasına yol açmaktadır. 1 porsiyon pirinçle hazırlanan pilavda 250 kalori bulunmaktadır. Diyet programlarından pirinç pilavını çıkarmak doğru bir tercih olacaktır.
6 – Kepek Ekmeği Tüketimi
Sağlıklı diyet listesi içerisinde az da olsa ekmek tüketimi de bulunmalıdır. Ekmek tercihlerinde beyaz undan yapılan beyaz ekmekten ziyade kepek ekmeği tercih edilmelidir. Sabah kahvaltısı sırasında 2 ince dilim olarak tüketilebilir. Kepek ekmeğinin kalorisi oldukça azdır. Ayrıca protein ve vitamin bakımından da kepek ekmeği önemli bir kaynaktır. Bağırsakların düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olarak bağırsak kanseri oluşumlarını önlemektedir.
7 – Et Tüketimi
İster beyaz et ister kırmızı et olsun, tüm et çeşitlerinin diyet sırasında tüketilmesi önemlidir. Vücudun protein ihtiyacını karşılayan etler, güçlü bir bağışıklık sisteminin de olmazsa olmazları arasında yer almaktadır. Proteinin yanı sıra, demir ve B12 vitamini bakımından da oldukça zengin besinlerdendir. Kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda, yardımcı bir fonksiyonu bulunmaktadır. Balık eti de diyet programlarına kesinlikle dahil edilmelidir. Balık içerisinde yer alan iyot ve Omega 3 yağ asitleri, iyi olmayan kolesterolü düşürücü bir etki sağlamaktadır.
8 – Avokado
Meyve seanslarında avokadonun ihmal edilmemesi gerekmektedir. Avokado, potasyum yönünden zengin bir meyvedir. Düşük kan basıncının önlenmesinde avokadonun oldukça yüksek etkisi bulunmaktadır. Avokado, görme problemlerinin hızlı bir şekilde tedavi edilmesinde kullanılmaktadır. Saç bakımı için de avokadodan pek çok alanda faydalanılmaktadır. K vitamini deposu olması nedeni ile K vitamini eksikliği sonucunda ortaya çıkan rahatsızlıkları önlemektedir. Mide rahatsızlıkları için iyileştirici etkiler sunmaktadır.
9 – Kuruyemişler
Sağlıklı diyet listesi içerisinde kuruyemişlerin de bulunması gerekmektedir. Kuruyemişler, belirlenen öğünlerde ek olarak alınabilecekleri gibi, ara öğün şeklinde de tüketilebilmektedir. Tüketim sırasında 1 avuç kadarı yeterli olmaktadır. Kuruyemişlerin her birinin ayrı ayrı faydası bulunmaktadır. Kuruyemiş tüketimlerinde, kuru yemişin çiğ ve taze olması önemlidir.
10 – Kolay Diyet Listesi Vazgeçilmezi Yulaf
Kolay diyet listesi hazırlarken sağlıklı ve kaliteli bir tahıl tüketimi için yulaf tercih edilmelidir. Ayrıca sağladığı antioksidanlar sayesinde vücudun sağlık kazanmasında son derece işlevseldir. Yulaf, kolesterol seviyesini aşağıya çekerek sağlıklı bir vücudun oluşmasını sağlamaktadır. Diyet programlarında yulafın bulunması, tokluk hissi sağlama özelliği nedeni ile son derece önemlidir. Sağlıklı diyet listesi için bu 10 besinin diyet listelerinde bulunması gerekmektedir. Bu sayede kilo verirken aynı zamanda sağlıklı olmak da mümkün olacaktır.
Yoruma kapalı.