Şeker Hastalığı Belirtileri ile İlgili 4 Kritik Bilgi!

Asabi Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Kendinizde ya da çevrenizdeki insanlarda şeker hastalığı belirtileri görerek hızlı hareket etmeniz gerekebilir. Belirtileri gözlemlemek tüm hastalıklarda olduğu gibi şeker hastalığı için de erken tanı ve tedaviye neden olur. Erken müdahale sayesinde ilerlemeden hastalığı durdurmak mümkün olur. Aynı zamanda şeker hastalığından dolayı ortaya çıkan diğer hastalıkların önünü kesmek de mümkün olmaktadır. Günümüzde oldukça fazla sayıda şeker hastasının olması şeker hastalığı belirtileri konusunda dikkatli olunması gerektiğine dikkat çeker.

YouTube video

Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Şeker hastalığı tip 1 ve tip 2 olarak ikiye ayrılmaktadır. İki farklı tanı alınmaya sebep olması, belirtileri konusunda da farklılığa sebep olur. Bunun yanı sıra şeker hastalıklarının ortaya çıkma sebebine göre de belirtiler de değişiklik gösterebilmektedir. Belirtiler konusunda okuyucuların merak ettiği konular mevcuttur. Sizler için şeker hastalığı belirtileri nelerdir, erkeklerde şeker hastalığı belirtileri nelerdir gibi tüm soruların cevabını veriyoruz.

1- Şeker Hastalığı Belirtileri Tip 1 Diyabet

Tip 1 diyabet toplum arasında nadir görülen hastalık türündendir. Tip 2’ye göre ortaya çıkma yaşı daha erkendir. Genel olarak 30 yaşın altında kişilerde rastlanır. Belirtilerini gençte olsanız gözlemlediğiniz vakit mutlaka doktora giderek testlerinizi yaptırmalısınız. Tip 1 diyabet belirtileri arasında:

  • Çok sık susuzluk çekmek,
  • Sık sık idrara çıkma isteği,
  • Ani kilo kaybı,
  • Yorgunluk ve bitkinlikler,
  • Görme de bozukluk,
  • Açık yaraların normale nazaran geç iyileşmesi bulunuyor.

seker-hastaligi-belirtileri

Belirtilen semptomların ortaya çıkması hastalığın oluşmasından sadece 1-2 hafta sonra görülebilmektedir. Fakat tanı koyulmayan hastalık ileri de daha farklı semptomlara sebep olur. İleri düzey tip 1 diyabet yani şeker hastalığı belirtileri arasında:

  • Karın ağrısı,
  • Kusma,
  • Mide bulantısı,
  • Zorla nefes alma,
  • Tiksindiren  ve rahatsız eden idrar kokusu,
  • Bilinç kaybı ya da koma bulunuyor.

2- Şeker Hastalığı Belirtileri Tip 2 Diyabet

Tip 2 diyabet belirtileri genel olarak 30 yaş üstünde olan kişilerde görülmektedir. Ailede özellikle şeker hastası varsa şeker hastalığı belirtileri göz önünde bulundurarak kendinize dikkat etmelisiniz. Çünkü kalıtımsal olarak geçiş imkânı bulunmaktadır. Tip 2 diyabet belirtileri arasında:

  • Aşırı acıkma,
  • Göz sıvısının azalmasından dolayı görme bozukluğu,
  • Ağızda tuhaf bir tat ve koku,
  • Açlığa tahammülsüzlük,
  • Aşırı susama,
  • İdrar giderme ihtiyacı bulunuyor.

3- Asabi Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir? Sinirsel Şeker Hastalığı Belirtileri

seker-hastaligi-belirtileri
Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Asabi şeker hastalığı diğer adıyla sinirsel şeker hastalığı olarak bilinmektedir. Asabi şeker hastalığı belirtileri arasında:

  • Ani ve önlenemeyen kilo kaybı,
  • Kontrolsüz sinirlilik,
  • El ve ayaklarda titreme,
  • Ciltte kuruma- pul pul dökülme,
  • Görme sorunları,
  • Halsizlik ve yorgunluk hissi bulunmaktadır.

Sinirsel olarak ortaya çıkan bu hastalığın belirtileri diğer hastalıklara göre daha hızlı çıkmaktadır.

4- Ani Şeker Yükselmesi Belirtileri Nelerdir? Yüksek Şeker Belirtileri

Ani şeker yükselmesi istenmeyen bir durumdur. Ve özellikle beslenmeye de bağlı olarak şeker belirtileri görülmektedir. Şekerin yükselmesi ile hastaların en çok ortaya çıkan belirtiler arasında el ve ayak titremesi bulunmaktadır. Buna bağlı olarak ağızda ciddi bir kuruluk meydana gelir. Su içme isteğini su içse dahi giderememek şikayet edilen semptomlar arasında bulunuyor. Eğer kaşıntınız, halsizliğiniz ve idrar giderme ihtiyacınız da bulunuyorsa şekerinizin yükseldiğini söylemek mümkündür.

Erkeklerde Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir? Şeker Hastalığı Belirtileri Kadınlarda Nasıldır?

seker-hastaligi-belirtileri

Şeker hastalığı belirtileri kadın ve erkekler bazında ayrı ayrı bakılmaktadır. Araştırmalar neticesinde göreceksiniz ki şeker hastalığı belirtileri erkeklerde ya da kadınlarda değişiklik göstermez. Cinsiyete bağlı olarak gelişen bir hastalık olmamasından ötürü, cinsiyetler arası farklılık oluşmaz. Genel olarak inceleyeceğiniz şeker hastalığının belirtileri sizlere yeterli bilgiyi verecektir. Birden fazla belirtiyi kendinizde görüyorsanız en yakın Dahiliye doktoruna başvurmalısınız.

Şeker Hastalığı Belirtileri Genç Yaşta Görülür mü?

Günümüzde doktorlar tarafından en yaygın uyarıları şeker hastalığı üzerine yapılmaktadır. Yıllar geçtikçe şeker hastalığı belirtileri çok genç yaşlarda dahi görülmektedir. Bu yüzden her belirtiden herhangi bir tanesine çok küçük yaşta bireylerde denk gelebilirsiniz. Kişilerin bu yönde dikkatli olarak hareket etmesi gerekiyor. Çünkü şeker hastalığı çok sinsi bir hastalık olarak ilerler. Tip 1 diyabet belirtileri her ne kadar 30 yaş altında ve kısa sürede çıksa da bireylerin her anlamda titiz davranarak ilerlemesi işine gelecektir.

Şeker-Hastalığı Nasıl Geçer? Strese Bağlı Şeker Hastalığı için Ne Yapmak Gerekir?

Şeker hastalığı belirtileri görüldükten sonra Dahiliye doktoruna başvurarak testlerinizi yaptırmalısınız. Genel olarak açlık ve tokluk kan şekeri değerlerine bakarak şeker hastalığı tanısı alabilirsiniz. Tanı aldıktan sonra hayatınızda öncelikle beslenmenize dikkat etmeniz gerekiyor. Yüksek şeker değerleriniz de olsa düşük değerleriniz de olsa diyetisyen gözetiminde hareket etmek şeker hastalığını kontrol etmek adına oldukça değerli olmaktadır.

seker-hastaligi-belirtileri

Spor yapmak şeker hastaları için önerilerin durumlar arasında yer alıyor. Spor yapmak hareket katacağı ve şeker hastalığına bağlı olarak ortaya çıkacak olan kilo kontrolsüzlüğüne engel olmaktadır. Aynı zamanda şeker hastalığının ortaya çıkaracağı diğer hastalıklara da engel olacağı kesindir. Hareket etmek her anlamda sizin için iyi olacaktır. Strese bağlı olarak şeker hastalığına sahipseniz stresi hayatınızdan çıkarmak adına da spor yapmanız etkili olacaktır. Farklı stres sebeplerinizi de ortadan kaldırmanız hastalığınızı atlatma noktasında sizlere kolaylık sağlar.

Evde Şeker Hastalığı Testi Nasıl Uygulanır?

Şeker hastalığı tanı aldıktan sonra belirli dönemlerde şeker kontrolü yapmanız gerekiyor. Şeker kontrolü yaptırmak için şeker ölçer aletine sahip olmanız gerekiyor. Yapmanız gereken sivri uçlu aletle parmağınızın ucunda delik açmaktır. Delik alanında kanınızı çok az miktarda ortaya çıkarın. Test çubuğuna kanınızdan çok az da olsa alın. Böylece kan değerinizdeki şekeri kısa sürede öğrenmeniz mümkün olacaktır.

Şeker hastalarının beslenmesine dikkat etmesi gerektiğini daha önce söylemiştik. Genelde şeker hastalarının kilo alıp verme konusunda ciddi problem yaşadığı görülmektedir. Bu yüzden özel olarak diyetisyenlerden diyet listeleri temin etmelisiniz. Şeker Hastaları için Özel Diyet Listesi yazımızdan uygulayabileceğiniz ya da aklınızda fikir oluşturacak bir diyet listesi örneğine ulaşabilirsiniz.

 

Yoruma kapalı.