Sürekli Yemek Yeme İsteği Neden Oluşur? Yediğim Halde Acıkıyorum, Neden?
Sürekli Yemek Yeme İsteği Psikoloji Sebepleri Neler?
Sürekli yemek yeme isteği günlük hayatta en fazla karşılaşılan sorunlardan bir tanesidir. Bu probleme sahip kişilerin hayatlarında çoğunlukla kilo sorunu da beraberinde gelmektedir. Bazen de aşırı şekilde yemek yenilmesine rağmen kilo alınamamaktadır.
Yemek yeme isteği normal bir dürtü olup, bu dürtünün sürekli hale gelmesi maalesef pek çok soruna neden olmaktadır. Bu nedenle bu durum bir probleme dönüşmeden mutlaka önlem alınmalı ve gereken her şey zamanında yapılmalıdır.
Şimdi, sürekli yemek yeme isteği neden olur, sürekli yemek yeme isteği nasıl giderilir sorularının yanıtlarını inceleyelim.
Bu Yazımızda Neler Var
Sürekli Yemek Yeme İsteği Hastalığı Nedir?
Aşırı şekilde sürekli yemek yeme bir beslenme bozukluğudur. Kişide nadiren mideden kaynaklı gelişen açlığa bağlı oluşsa da çoğunlukla psikolojik olarak ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Kişi doysa da beyin tarafında hep aç olmaktadır. Yaşanılan bu enteresan durum kişinin yaşamını kabusa çevirmektedir.
Sürekli olarak bir şeyler yeme isteğinde kişi kendi kontrolünü kaybettiği için devamlı olarak bir şeyler yeme çabasındadır. Bu nedenle günlük yaşam rutinleri ve sosyal yaşamı sürekli sekteye uğrar. Bu nedenle bu probleme sahipseniz mutlaka bir uzmana görünerek kısa sürede tedaviye başlamak en sağlıklı karar olacaktır.
‘Aç Olmadığım Halde Yemek Yeme İsteği’ Şikayetleri Yaygın!
Aç olunmadığı halde gıdalara yönelim söz konusu olduğunda maalesef zararlı bir alışkanlığa sahip olunduğu söz konusudur. Günümüzde nöroloji uzmanları ve psikologlar bu durumun altında yatan en büyük faktörün kişinin kendi iç dünyası olduğudur. Bu faktör üzerinde iyileştirmeler yapılmadığı müddetçe bu durumun sürekli olarak devam edeceği belirtilmiştir.
Aç olunmadığı halde sürekli yemek yeme isteği hamilelik belirtisi mi? Bu hastalıkla doktora giden çoğu kadında ortaya çıkan neden hamilelik olmaktadır. Çünkü hormonlara bağlı olarak vücut içinde değişim açlığı da sebep olabilmektedir. Ayrıca fiziksel olarak değişim aşırı enerji harcanması açlığı da beraberinde getirmektedir.
Aşırı Yemek Yeme İsteği Nedenleri Neler?
Çağımızda pek çok insanın mustarip olduğu aşırı yemek yeme isteği maalesef gün geçtikçe artmaktadır. Önlem alınmadığı müddetçe bu durum çığ gibi çoğalacaktır. Bu nedenle dikkat edilmesi gereken çok önemli bir rahatsızlıktır.
Sürekli yemek yeme isteğinde aşağıda yer alan farklı nedenler etkili olmaktadır:
- Kan şekeri seviyesinde meydana gelen artış ve azalışlar
- Hormonların zaman içinde değişmesi
- Mineral yetersizliği
- Vitamin eksikliği
- Duygusal etmenler
- Yemek yeme gereksinimi
- Psikolojik faktörler
- Karbonhidrata karşı doygunluk
Üstte yer alan nedenler bu rahatsızlığın yaşanmasında önemli rol oynayan faktörlerdir. Eğer sürekli yemek yeme isteği hastalığı şüpheniz varsa yukarıda yer alan nedenleri kendinizde gözlemleyin. Birden fazlası gözlem sonuçlarınızda yer alıyorsa uzman bir doktoru ziyaret etmenizi öneririz.
İnsanlarda aşırı yeme isteği fizyolojik sebeplere bağlı olarak ortak bir şekilde oluşabilmektedir. Nasıl mı? Kişi yemek yeme arzusu sahibiyse beslenme konusunda yanlış hareket ediyor olabilir. Özellikle gün içinde bir şekilde yüksek kalorili karbonhidrat yiyorsa kan şekeri kısa sürede yükselecektir.
Karbonhidrat ağırlıklı yemek yeme kısa sürede kan şekerini daha sonra düşürecektir bu durum yemek yeme arzusunu tetikleyerek tekrar yeme arzusu çıkmasına sebep olur. Bu yüzden diyet dahil olmak üzere genel beslenme düzeninde lifli gıdalara yönelmek gerekir.
Sürekli Yemek Yeme İsteği Psikoloji Nedenleri
Pek çok hastalığın temelinde psikolojik nedenler yatmaktadır. Ortaya çıkan çoğu hastalığın genellikle ilk sorgulandığı yer psikolojik geçmiştir. Bu noktaya bakıldıktan sonra hastalığın tedavisine geçilir. Sürekli yemek yeme isteğinin var olduğu kişilerde %90 psikolojik faktörlere bakılarak tedavi süreci başlatılır.
Sürekli yemek yeme isteği psikoloji dalında bulimia nervosa hastalığı ile örtüşür. Fakat bu hastalıkta aşırı yeme sonrasında istifra etme durumu oluşur. Fakat bahsettiğimiz rahatsızlıkta yemek yenildiği halde, tıka basa doyulduğu halde istifra olmaz ve hala yemeğe yer vardır.
Gözlemlenen hastalarda sürekli yemek yeme sonrasında bazı duygular gelişmiştir. Bunların başında utanma, pişman olma ve nadiren de suçluluk duyma duygusu gelişmiştir. Eğer bu sorun giderilmezse zaman içinde bu duygular yerini depresyona bırakacaktır.
Evde Sürekli Yemek Yeme İsteği Dışarıya Göre Daha Fazla!
Evde meydana gelen sürekli yemek yeme isteğinde ilk neden olarak can sıkıntısı dikkat çekmektedir. Bu nedenin dışında farklı birçok neden de bulunmaktadır. Fakat incelemeler sonucu temelde ortaya çıkan sorun bu olmuştur.
Can sıkıntısı giderildikten sonra yeme alışkanlığında yüksek oranda düzelme görülen hastalar gözlemlenmiştir. Bu sorunun tekrar nüksetmemesi için kişiye normal hayatında sürekli uğraşacağı meşgaleler önerilmiş olup, bazen de hayatını renklendirmesi için ev dışına çıkması kısa yürüyüşler yapması tedavi olarak önerilmiştir.
Ev ortamında gelişen sürekli aç olma hali için can sıkıntısı dışında birçok faktör tetikleyici rol üstlenmektedir. Bunların başında kişinin kendi iç dünyası ve ortamda yer alan lezzetli kokular olmaktadır. Hastalığa sahip olan kişi bu faktörlerle sürekli iç içe olduğunda maalesef hastalığı yenmede zorluk yaşamaktadır.
Sürekli yemek yeme isteği tedavisinde mutlaka uzman kişilerden yardım alınmalıdır. Alınan bu yardımlarda mutlaka önerilere uyulmalı ve gerekirse günlük hayat rutini değiştirilmelidir.
Sürekli Yemek Yeme İsteği Nasıl Giderilir?
Sürekli yemek yeme isteği nasıl giderilir? Öncelikle bu sorunun altında yatan sebep aranmalı ve ortaya çıkan etmene göre bir tedavi uygulanmalıdır. Ayrıca günlük hayatta da pek çok düzenleme ile hastalığın tedavisi sürdürülmelidir.
Yapılan araştırmalara göre bu rahatsızlığın temelinde duygusal rahatsızlıklar yatmaktadır. Bu nedenle ilk olarak bu duyguların doyurulması ve sonrasında farklı düzenlemelere geçilmesi gerekir. Kişinin zayıf olduğu yönlerini keşfetmesi sağlanarak bunların üzerine gitmesi ve iyileşmesi sağlanır.
Bu rahatsızlığın bir başka boyutu da yemek yeme ile mutluluğun ilişkilendirilmesidir. Bu iki farklı şeyin birbirinden ayrıştırılması sürekli açlık hissini çözmede büyük rol oynayacaktır.
Peki, sürekli yemek yeme isteği tedavi konusunda günlük hayatta nasıl düzenlemeler yapılabilir birlikte bakalım:
- İlk olarak egzersiz hayata dahil edilmeli
- Proteinli besinlerin tüketimi artırılmalı
- Lifli gıdalara masada yer verilmeli
- Katı atıştırmalıklara öncelik verilmeli
- Su tüketimine ayrıca dikkat edilmeli
- Porsiyonlar küçültülmeli
- Yeteri kadar uyunmalı
- Yemeklerden önce mutlaka çorba tüketilmeli
Yukarıda verilenler bu rahatsızlığın giderilmesinde uygulanmış öneriler olup, mutlaka bu soruna sahip kişilerin dikkate alması gereken önerilerdir. Ayrıca önerilerin ve tedavinin etkili olması için doktorlarla sürekli işbirliği içinde olunması gerekir.
Daha öncede bahsedildiği üzere glisemik indeksi yüksek ve karbonhidrat oranı yüksek beslenme kısa sürede acıkmaya sebep olur. Diyetisyenler tarafından da uzun süreli tok tutacak ve kan şekerini normal düzeyde tutacak olan lifli gıdaların tüketilmesi önerilir. Peki hangi gıdalarda lif bulunur? Lifli Gıdalar, Meyveler Sebzeler Nelerdir? Lif Oranı Yüksek Besinler yazımıza bakarak bilgi alabilirsiniz.
Yoruma kapalı.