Uykusuzluk Kilo Aldırır Mı?

Uyku insanoğlunun birincil temel ihtiyaçlarından yalnızca biridir. Yemek, içmek ve cinsellik dürtülerinden sonra uyumak da birincil ihtiyaçlardan birisi olarak uzmanlar tarafından kabul edilmekte ve psikanalizmin kurucusu Sigmund Freud tarafından da bu şekilde yorumlanmaktadır. İdeal olarak bir insanoğlunun günde kaç saat uyuması gerektiği günümüzde de halen tartışmalara yol açmaktadır.

8 saatin ideal uyku süresi olduğuna karşı antitez niteliğindeki bir kitap hazırlanarak bunun aslında ne denli yanlış bir tez olduğu iddia edilmektedir. Bu nedenle kişiden kişiye ideal uyku süresi değişkenlik gösterir desek en doğru yanıtı vermiş oluruz. Ancak kesinlikle ama kesinlikle günde 5 saatten az uyumak kesinlikle kabul edilemez.

Uykusuzluğun Yol Açtığı Problemler

Uyku hepimizin temel ihtiyaçlarından birisidir ve mutlaka değerlendirilmesi gereken bir dinlenme vaktidir. Uykusuzluk kişinin ruhsal ve fiziksel olarak birtakım problemlerle karşı karşıya kalmasına neden olarak uykusuzluk kilo aldırır mı sorunlarıyla karşılaşmasına ön ayak olmaktadır. Fiziksel sorunlarından başlıcası uykusuzluğun diyabet (şeker) hastalığı, obezite, karaciğer hastalıkları, solunum yolu enfeksiyonları, kalp ve damar hastalıkları gibi sorunlarla karşı karşıya kalınmaktadır. Ruhsal olarak ise bireyin akli dengesinin bozulması, stres ve kaygı halinde olması, çevresiyle sürekli çatışma halinin bulunması gibi durumlar olarak görülür.

Uykusuzluk – Aşırı Kilo İlişkisi

Uykusuzluk yani günde beş saatin altında uyumak leptin (doyma hormonu) adındaki yemek yemeye doyduğumuzu uyaran hormon seviyesinin düşmesine ve kişinin gün içerisinde öğün sayısının artarak doğrudan kilolu birey haline gelebilmesine neden olmaktadır. Öte yandan kortizol hormonunun da artış göstererek uykusuzluk kilo aldırır mı bakımından düşünülecek olunursa her yönden bu konuda da yine obezitenin habercisi olabileceği üzerinde durulmaktadır.

Uykusuzluk – Obezite İlişkisi

Uykusuzluğun leptin hormonunun yeterince salgılanmaması nedeniyle uykusuzluk kilo aldırır mı yönünden evet aldırır hatta obeziteye kadar da götürmektedir desek yerinde olacaktır. Bunun yanı sıra insülin direncinin artmasına bağlı olarak bireylerin diyabet hastalığına yakalanması olasılığının da kat be kat artış gösteren bir nitelik olarak gerçekten de karşımıza çıkan konulardan birisi olarak üzerinde durulması mümkün.

Yoruma kapalı.