2021 Ramazanda Beslenme İpuçları İle Sağlıklı Beslenmeyi Öğrenin!

2021 Yılı Ramazanda Beslenme İpuçları!

Ramazanda beslenme şekliniz sağlığınız açısından çok önemlidir. Ramazan ayının yaklaştığı bugünlerde gerek sosyal medyada gerekse televizyon programlarında uzun saatler oruç tuttuktan sonra nasıl beslenmek gerekir, iftarda ve sahurda ne yenmelidir, ramazanda beslenme nasıl olmalıdır gibi sorular sıkça karşınıza çıkabilir.

Ramazanda Beslenme Diyetisyen Önerileri

Ramazan ayında eğer kronik bir rahatsızlığınız yok ise oruç tutabilirsiniz. Örneğin; kalp hastalığınız veya yüksek tansiyonunuz yoksa, insülin direnciniz yüksek değilse ve kan sulandırıcı ilaçlar kullanmıyorsanız oruç tutmanızda herhangi bir sakınca yoktur.

YouTube video

Genellikle ramazan ayı bittikten sonra, Ramazan’da kilo alıyorum şikayetleri ile diyetisyene başvuran kişi sayısı fazla oluyor. Fakat gerek duyulduğunda ramazanda beslenme, diyetisyen kontrolünde de devam edilebilir. Hatta diyetisyenlerin Ramazan gibi önemli bir ay içinde tavsiyeleri daha önemli olacaktır. Kiloyu korumak, gerektiği zaman kilo vermek ya da almak mümkün olacaktır.

Ramazan’da Gece Yemeğine Ne Denir?

Ramazan ayı boyunca yediklerinize en çok dikkat etmeniz gereken öğün şüphesiz ki sahurdur. Sahur gece, uyku arasında yenilen bir yemek olduğu için en hareketsiz olduğunuz döneme denk gelmektedir. Bu sebeple de bir takım hazımsızlık ve şişkinlik gibi şikayetleriniz olabilir. Sahurda sizi hem tok tutacak, hem de rahatsız etmeyecek yiyecekler tercih etmelisiniz. Ramazan’da gece yemeği sağlığınız açısından çok önemlidir.

Ramazanda beslenme konusunda, sahur yemeklerine özenle yaklaşmak gerekir. Sağlık adına sağlıklı beslenme önem verilmesi gereken temel adımdır. Örneğin sahurda sık tercih edilen kahvaltılık öğünlerinde zeytin yerken dikkat edilmelidir. 5 adet zeytin üstüne çıkılmamalıdır, susamayı arttırır. Bir şekilde uzun süreli aç kalabilmek için doğru beslenme listeleri oluşturulmalıdır.

Ramazanda Beslenmeye Dair Önemli Bilgiler

Birçok konuda olduğu gibi ramazanda beslenme PDF formatı ile kitap şeklinde yazılıp, satışa sunulmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olmak isteyenler değerlendirebilirler. Ramazanda beslenme konusu üzerinde titizlikle durulmalıdır. Çünkü vücut kitle endeksinize göre beslenip, sıvı tüketmelisiniz aksi halde sağlığınız bozulabilir. Orucunuzu açtıktan sonra hafif ve midenizi bozmayacak yiyecekler tercih etmelisiniz.

1- Ramazan’da Kilo Alıyorum Sorunlarına Çözüm

2021-ramazanda-beslenme-ipuclari

Ramazan ayında kahvaltı yapamadığınız için kahvaltılık yiyecekler tercih edebilirsiniz. Haşlanmış yumurta, süt ve süt ürünleri, söğüş salata gibi besinler sizi hem tok tutar hem de midenizi yormaz. Ramazan’da gece yemeği olarak kaçınmanız gereken yiyecekler ise kızartma, hamur işi ve tatlı ürünler olmaktadır.  Eser miktarda pekmez veya bal gibi yiyecekler tüketmeniz hem vitamin değerlerinizi dengede tutar hem de gün boyu enerji verir.

2- Ramazan’da Ekmek Yememek

Ramazan’da ekmek yememek veya kontrollü yemek de sağlığınız açısından çok önemlidir. Ramazan ayı boyunca kilo kontrolünüzü kaybetmemek için beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmekler tercih edebilirsiniz. Bu sayede hem metabolizmanız çalışmaya devam ederken hem de kilo kontrolünüzü kaybetmemiş olursunuz. Ramazanda beslenme süresi boyunca yiyebileceğiniz ekmeklerden birkaç örnek vermek gerekirse;

  • Çavdar ekmeği
  • Tam buğday ekmeği
  • Kepek ekmeği
  • Yulaflı ekmek

3- Emziren Anne Ramazan Beslenme Listesi

Ramazan ayı geldiğinde merak edilen bir diğer konu da emziren anne ramazan beslenme listesi olmaktadır. Emziren annelerin bebekleri 0-6 ay aralığında ise oruç tutmaları uzmanlar tarafından önerilmemektedir. Fakat bebeğinizi emzirmenin dışında ek gıda ile de besliyorsanız iftar ve sahur beslenmenize dikkat ederek oruç tutmanızda bir sakınca yoktur.

2021-ramazanda-beslenme-ipuclari
Ramazanda Beslenme Nasıl Olmalı?

Emziren annelerin ramazanda beslenme konusu önem arz etmektedir. İftara mutlaka çorba veya sulu yemekler tüketerek başlamalısınız. Protein bakımından zengin beslenmelisiniz. Et, tavuk ve balığa sofranızda mutlaka yer vermelisiniz. Kuru baklagillerden ve tam tahıllı ekmeklerden faydalanmalısınız ki süt kaliteniz ve miktarınız bozulmasın. Çocuk sağlığı için sütünüzün miktarı korunmalıdır.

Sahurda ise daha hafif fakat besleyici ürünlere yer vermelisiniz. Kahvaltılık tüketebilirsiniz; yumurta, peynir, zeytin ve bal kaymak gibi besinler tüketmenizin size büyük ölçüde faydası olacaktır. Bununla beraber hem besleyici hem de gerekli vitamin ve mineralleri almanızı sağlayacak kuruyemişlerden mutlaka tüketmelisiniz. Bol su ve kuru kayısı, kuru dut gibi meyvelerden hoşaflar tüketmeniz sütünüzün azalmasını önleyecektir.

Ramazan’da Yürüyüş Yapmak Neden Önemlidir?

Oruç tuttuğunuz saatler içerisinde açlıktan dolayı kan şekerinizin düşmesi sebebi ile enerjiniz de biraz düşebilir. Bu normal sayılmaktadır. Fakat iftardan birkaç saat sonra hafif tempolu spor yapmanız sağlığınız açısından oldukça faydalıdır. Ramazan’da yürüyüş yapmak yapabileceğiniz en güzel spor olabilir. Hafif tempolu yürümek hem fiziksel hem de ruhsal olarak size çok iyi gelecektir.

2021-ramazanda-beslenme-ipuclari

Yürüyüş sonrası bol su, bitki çayı veya meyve salatası tüketimi hem enerjinizi yerine getirir hem de midenizi çok yormadan beslenmenize devam etmiş olursunuz. Ramazanda beslenme esnasında sahura kadar belirli aralıklarla ve küçük porsiyonlarda yediğiniz yemek metabolizmanızı hızlandırır ve oruç olduğunuz süre içinde kendinizi çok daha enerjik hissedersiniz.

Ramazanda insanların en çok dert yandığı konulardan birisi de kilo almaktır. Uzun saatler aç kalmanın sonucunda dikkat etmeden beslenmek, bireylerin kısa sürede kilo almasına sebep olur. Bu durumun önüne geçmenin hatta kilo vermenin yolları mevcut mudur? Ramazanda Kilo Vermek Mümkün Müdür? Ramazan Diyeti Nedir yazımıza bakarak bilgi alabilirsiniz!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yoruma kapalı.