5 Aylık Bebek Gelişimi

Beş Aylık Bebeklerde Gelişimi

Beş aylık bebekler bu ayda yavaş yavaş duygularını belli etmeye ve hareketlenmeye başlarlar. İletişiminin güçlü olduğu, anlamaya ve anlatmaya başladığı dönemdir. Beş aylık bebeklerin gelişimi büyüme hızı, ilk 3 aya göre biraz daha yavaş 4. ay ile aynıdır. Birçok 5 aylık bebek bu aylarda 450-650 gram veya biraz daha fazla kilo alabilirler. Boy ve baş çevreleri 1,25 cm kadar uzayabilir. İzleme yetenekleri ve koordinasyon becerileri daha fazla gelişir.  Beş aylık bebek gelişiminde seslerin geldiği yönü bilir ve ona göre fark ederler. Bebekler bu dönemde seslerden duyguları ayırt edebilirler.

5 Aylık Bebeğin Zihinsel ve Sosyal Gelişimi

Bebeklerin bu aylada hafızası daha fazla gelişir ve yaşadığı anları, yüzleri ve cisimleri aklında tutabilirler ve hatırlayabilirler. Sebep-sonuç ilişkisi kurmada daha başarılıdırlar. Bebekler 5. ayda duygularını yansıtabilir ve tepki verebilirler. Duygularını daha rahat ve hızlı yansıtırlar. Tanıdıkları insanlara güvenirler ve onlardan ayrıldıklarında ağlamaya ve huzursuzluk çıkarmaya başlarlar. Kendisi ile konuşulduğunda dikkatle dinlerler.

Beş Aylık Bebek Gelişiminde Neler Yapar

  1. Anne ve babayı tanırlar.
  2. Dik oturtulduğunda başlarını düz tutabilirler.
  3. İnsan seslerine tepki verebilirler.
  4. Dikkat çekmek için sesler çıkartabilirler.
  5. Adı söylediğinde anlarlar.
  6. Çok sık gördüğü aile üyelerini yabancılardan ayırabilirler.
  7. Sakince konuşulduğunda ağlamaktan vazgeçebilirler.
  8. Aylık Bebeğin Gelişimi İçin Neler Yapmalı
  9. Beş aylık bebek gelişimi için oyunlar oynanmalı, konuşmak ve mümkün olduğunca kitap okunmalıdır.
  10. Oyuncakların olduğu oyun minderleri tercih edilmelidir.
  11. Bebeklerin dokunma duyusunu geliştirmek için keçe kitaplar kullanmak daha fazla işe yaramaktadır.
  12. Beş aylık bebek gelişiminde anne sütü verebilecek durumdaysa ve doktor aksini belirtmediği sürece anne sütü ile beslemeye devam edilmelidir.
  13. Anne sütüne ek az miktarda ek gıdalara başvurulabilir.
  14. Sindirim sistemleri ek gıdaya alışkın olmadığı için mide ve bağırsak problemleri yaşanabilir.
  15. Emziren annelerin süt üretimi düşer.

Beş Aylık Bebek Uyku Saatleri

Bu dönemde bebekler günde ortalama 14,5 saat uyurlar.  Bu bebekten bebeğe değişiklik gösterir, bazı bebekler gündüz uykusu 1-1,5 ya da 1-2 saat uyurken, bazı bebekler 20 dakikalık uykularla 5-6 defa uyuyabilirler.

  1. Bebeklerin ne kadar uyudukları değil, uyku kaliteleri önemlidir.
  2. Bebeklerin düzenli öğle uykusu için uygun ortamı sağlanmalıdır ve düzen kurulana kadar çocuklara başka ortamda uyku eğitimi verilmemelidir.
  3. Oda sıcaklığı ne soğuk ne de çok sıcak olmalıdır.
  4. Uyku sırasında bebeklerin üzeri çok fazla örtülmemelidir.
  5. Bebekler kesinlikle odalarında rahatlık sağlayan yataklarında uyutulmalıdır.
  6. Bebekleri yatağına koyduktan sonra bir süre sırtını sıvazlayarak annenin varlığı hissettirilmelidir. Bu davranış beş aylık bebek gelişim psikolojisi için olumludur.

Beş Aylık Bebek Gelişiminde Ek Gıda Kullanımı

C vitamini, kemiklerin, kıkırdağın, kasın, kan damarlarının ve diğer bağ dokuların yapısını oluşturan bir protein olan kollajenin oluşmasına yardımcı olmaktadır. C vitamini ayrıca kılcal damarların, kemiklerin15ve dişlerin korunmasına yardımcı olur. Kalsiyum, kemik ve diş gelişimi, kan pıhtılaşması ve sinir ve kasların sağlığının korunmasında önemlidir. Demir, sağlıklı kan hücrelerinin düzgün bir şekilde büyümesi ve oluşması için şarttır. Demir oksijen taşınmasında ve depolanmasında yardımcı olmaktadır. Proteinler, kaslar da dâhil olmak üzere vücut genelinde yeni dokuların gelişmesine, korunmasına ve onarılmasında en büyük etkiyi sağlamaktadır.  Bu vitaminler anne sütü ile de bebeğe geçeceği için annelerin beslenmelerine çok dikkat etmeleri gereklidir.

Yoruma kapalı.