Böbreğe Kateter Takılması Nasıl Olur, Çıkarılmazsa Ne Olur?

Böbreğe Takılan Kateter Çıkarılmazsa Ne Olur?

Böbreğe kateter takılması gerekli durumlarda tercih edilen yöntemlerden birisidir. Özellikle boşaltım ve sindirim sisteminde oluşan sorunlara çözüm olması amacıyla tercih edilir. Uzman doktor tarafından gerekli görüldüğü takdirde hamilelikte böbreğe kateter takılması bile gerekebilir. Hamilelerde daha dikkatli gerçekleştirilen bu yöntemin uygulanması ve sonrası önemli.

Peki böbreğe kateter takılması nedir? Kimlere böbreğe kateter takılır? Böbreğe kateter takılması sonrası ne zaman çıkarılması gerekir, çıkarılmazsa ne olur? İşte, konu hakkında merak edilen soruların cevapları.

Katater Nedir?

Tıpta sık kullanılan ve kişinin damar ya da kanallarına sokulabilen özel tüptür. Bu tüp aracılığıyla kişinin vücudundan bazı unsur ve yapılar dışarıya çıkarılır. Günümüzde üretilmiş farklı katater türleri bulunur. Özellikle boşaltım ve sindirim kapsamında kullanıldığı bilinse de değişik cerrahi operasyonlar kapsamında gerekli olabilir.

Böbreğe Kateter Takılması Nasıl Gerçekleşir? Hamilelikte Böbreğe Stent Nasıl Takılır?

Böbreklerde oluşan herhangi bir duruma karşılık böbreğe kateter takılması kararı verilebilir. Takılma işlemi hamilelere de uygun görülürse uygulanmaktadır. Uygulama sırasında anestezi uygulaması yapılır. Daha sonra hastanın idrar yolundan böbreğine doğru ilerleyerek kateter yani tüp yerleştirilir.

bobrege-kateter-takilmasi

Hamilelikte, uzman kişilerin var olmasıyla operasyon daha dikkatli sağlanır. Ancak genellikle hamilelik ile idrar yollarının birlikteliği olmadığından anne ya da bebeğe zarar vermesi mümkün değil. Dikkatli ve daha yavaş olacak şekilde tamamen bebek de izlenerek tüp idrar yolundan ilerleyip herhangi bir kesi açılmadan gerekli alana yerleştirilir.

Böbreğe Kateter Takılması Ne Kadar Sürer? Böbreğe Stent Takılması Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Sanılanın aksine kateter takılma işlemi çok uzun sürmez. Kişi anestezi etkisindeyken genelde beş dakika içerisinde tüp yerine yerleştirilir. Elbette her işlemde olduğu gibi bu işlemde de olası olumsuz senaryolar mevcuttur. Tüpün hakimiyet kaybederek böbrekte ilerlemesi durumunda ekstra işlemler yapılarak sürecin birkaç dakika daha uzaması mümkün.

Böbreğe Takılan Kateter Ne Zaman Çıkarılır?

Katater takılması bir cerrahi müdahale değildir. Aksine cerrahi müdahale için yapılan hazırlığa bir örnektir. Bu yüzden hastanın ameliyatının geçmesinden sonra kataterin çıkarılması gerekir. Ameliyattan sonraki gün doktorlar tarafından tercih edilir. Olası durumlara göre hemen olabildiği gibi birkaç gün kaldıktan sonra da çıkarılması uygun görülebilir.

Böbreğe Takılan Stent Çıkarılmazsa Ne Olur?

bobrege-kateter-takilmasi

Vücutta yabancı cisimlerin bulundurulması her zaman istenen bir durum değildir. Keza böbreklerde katater kalması hiç istenmez. Kataterin böbreklerde kalıcı olması karşısında uzmanlar uyarıda bulunuyor. Asla aksatılmamalı, mutlaka çıkarılması gerektiğinin altı çiziliyor. Hatta olası bir çıkarılmama durumunda bir sene içerisinde böbrek yetmezliği oluşma olasılığı mevcuttur.

Böbreğe Kateter Neden Takılır?

Katater takılma sebebi çeşitli durumlara dayandırılabilir. Böbrekte oluşmuş bir soruna karşılık olarak böbrekte cerrahi bir müdahale yapılacağı zaman takılır. Örneğin, böbrek taşı alınması gereken bir cerrahi operasyon öncesinde katater takılır. Bununla birlikte böbrekte kalmış ve ilerlemeyen farklı yapılar için de tercih edilebilir. Sadece böbrek hastalıkları için değil damar rahatsızlıklarında da kullanılır.

Böbrek Stent Takıldıktan Sonra Nelere Dikkat Edilmeli?

Cerrahi operasyondan ötürü böbreğe katater takılması durumunda zaten uzmanlar tarafından kısa süre sonra kateter çıkarılacaktır. Kısa sürede çıkarılsa dahi hastaların dikkat etmesi gereken bazı unsurlar mevcuttur. Bunlardan ilki özellikle bacağa bağlı olarak ağır ve açık hareketlerin yapılmamasıdır.

bobrege-kateter-takilmasi

Kişisel olarak böbreğe kateter takılması sonrası kateterin çekilmemesi, kontrol edilmemesi ve hatta çıkarmaması gerekir. Kateter ucunda bulunan uç kısmı genelde idrar yolunun çıkışından görülebilir. Görülen bu parçanın bilinçsizce çekilmesi durumunda böbrekte zarar oluşturulabilir. Bunların dışında uzmanın da belirttiği durumlara dikkat etmek gerekir.

Böbreğe Stent Takıldıktan Sonra Kanama Olur mu? Böbreğe Takılan Stent Ağrı Yaparmı?

Stent ya da katater takıldıktan sonra genellikle ilk günün sonunda idrarda kan görülür. Kanın miktarına bağlı olarak sorun olup olmadığı saptanmalıdır. Birkaç damla olmayacak lekelenmeler normal kabul edilebilir. Fakat uzmanın görüşüne bağlı olarak aşırıya kaçan kanamalara müdahale gerekebilir. Aynı zamanda ağrı oluşması da ilk birkaç gün mümkün.

Böbreğe Stent Takılması Zararlımı? Böbreğe Takılan Stent Yan Etkileri Neler?

bobrege-kateter-takilmasi
Böbreğe Katater Takılması

Uzman tarafından uygun görüldüğü müddetçe böbreğe stent takılması zararlı olarak kabul görülmez. Aksine cerrahi müdahale ya da olmasa dahi her durumda fayda sağlayacaktır. Zararlı olarak görülebilme durumu bilinçsizce hareket edilmesi ve stentin çıkarılmamasına bağlı olarak ortaya çıkabilir. Birkaç günlük yan etkileri arasında; idrarda yanma, hafif kan lekesi ve ağrı görülebilir.

Böbreğe Stent Taktıranların Yorumları Nasıl?

Böbreğe stent takılması sonrası hastalar tarafından bazı yorumlar internet üzerinde yapılmaktadır. Genelde hastalar ilk birkaç günün zorluğuna dikkat çeker. Takılış sırasında anestezi uygulandığı takdirde herhangi bir acı duyulmadığı da belirtilenler arasındadır. Bunun dışında kişisel olarak hareket edilmemesi ve doktor gözetiminde olunması gerektiği de açıklanmıştır.

YouTube video

Yoruma kapalı.