Çoçuklarda Dalak Büyümesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çocuklarda Dalak Büyümesi Belirtileri Nelerdir?

Çoçuklarda dalak büyümesi tedavisi, hastanın durumuna bağlı olarak acil müdahale gerektirebilecek durumdur. Dalak büyümesi başta yetişkinler olmak üzere çocuklarda da görülen bir hastalıktır. Hastanın semptom gösterdiği kadar belirtisiz olarak büyümesi de mümkündür. Oluşan hastalık neticesinde dalak tedavisi oluşturulur.

Çocuklarda dalak büyümesi genel itibari ile yetişkinlere nazaran daha büyük sorunlar yaratabilmektedir. Daha küçük yaşlarda bu gibi bir hastalığa yakalanan çocukların doktor gözetiminde çoçuklarda dalak büyümesi tedavisi başlatılır. Peki çoçuklarda dalak büyümesi tedavisi nasıl yapılır? Çocuklarda dalak büyümesi belirtileri nelerdir? İşte dalak büyümesi tedavileri ve hakkında merak edilen diğer sorular!

Dalak Büyümesi Nasıl Tedavi Edilir? Çoçuklarda Dalak Büyümesi Tedavisi Nedir?

Günümüzde dalak tedavisi iki şekilde gerçekleşmektedir. Çocuklarda dalak büyümesi belirtileri gözlemlendiği ve tanı koyulduğu andan itibaren doktor gözetiminde tedaviye karar verilir. Çoçuklarda dalak büyümesi tedavisi karar aşamasında dalağın büyüme oranı ve çocuğun yaşı etkilidir. Genelde uygulanan tedavi yöntemleri şöyledir:

cocuklarda-dalak-buyumesi-tedavisi

A- Hastalığı Gözlemleme ve Kontrol Altında Tutma

Her ne kadar çocuklarda dalak büyümesi korkutucu bir durum olarak algılansa da kontrol altında tutulduğu müddetçe sorun yaratmayacaktır. Genel kontroller sırasında fark edilen dalak büyümesi mevcutsa öncelikle ekstra bir ilaç tedavisine başlanmadan hasta gözlem altına alınır.

Çoçuklarda dalak büyümesi tedavisi kapsamında uygulanan bu yöntemde altı ve on iki aylık periyotlarda kontrol yapılmaktadır. Doktor olası bir büyümenin ilerlemesini fark ettiğinde farklı bir tedavi yöntemine geçilir. Eğer büyüme söz konusu değilse kontrol etmeye devam edilir ve gerekirse yaşam boyu bu kontrol sağlanır.

B- Dalak Büyümesi İlaç Tedavisi: Antibiyotik Tedavisi

Dalak büyümesi nedenleri arasında bazı enfeksiyonlar bulunur. Enfeksiyonu kontrol altına almak ve vücuttan zararlı maddelerin uzaklaştırılması adına antibiyotik kullanımına başlanır. Yalnız burada çoçuklarda dalak büyümesi tedavisi kapsamında çocuğun yaşı ve antibiyotiğe karşı olan direnci de göz önünde bulundurulur.

Yalnız burada hastanın ve ailesinin bilmesi gereken bir durum mevcuttur. Antibiyotik tedavisi her enfeksiyon için uygulanmaz. Enfeksiyonun türü de burada etkili olan bir unsurdur. Doktorun kişiye özel olarak vereceği bu karar neticesinde ilaç tedavisinin olup olmayacağına karar verilmektedir.

cocuklarda-dalak-buyumesi-tedavisi

C- Çoçuklarda Dalak Büyümesi Tedavisi: Dalak Ameliyatı

Çok fazla tercih edilmese de çocuklarda dalak büyümesi tedavisi arasında ameliyat bulunmaktadır. Dalak büyümesinin artık kontrol alınamadığı ve hatta vücutta kansızlığın ortaya çıkması, diğer organlara zarar verilmesi durumunda ameliyat ile dalak alınmaktadır. Dalak vücuttan alındıktan sonra da dalak ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler neticesinde hasta yeni hayatına adapte olacaktır.

Çocuklarda Dalak Büyümesi Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Her ne kadar çocuklarda dalak büyümesi ameliyatı sonrasında doğrudan iyileşme beklense de aksine hastanın daha dikkatli olması gerekir. Özellikle çocuklarda ortaya çıkan bu hastalıkta çocuğa bakıcılık yapacak kişilerin ekstra özen göstermesi şarttır. Çocuk 18 yaşına girene kadar belirli zamanlarda penisilin iğnesi vurulması uygun görülebilir.

Bununla birlikte düşen bağımsızlığını korumak adına hayatında değişim yapması gerekir.  Bağışıklık sisteminin düşmesinden ötürü diğer virüs ve bakterilere açık hale gelen çocuğun yakın temaslı aktivitelerden uzak durması şarttır. Futbol, basketbol, voleybol gibi yakın temaslı oyun ve sporların yapılmaması insanlarla çok yakın temasta bulunulmaması gerekmektedir.

cocuklarda-dalak-buyumesi-tedavisi

Dalak Büyümesi Nedir?

Çoçuklarda dalak büyümesi tedavisi kısıtlı gerçekleşse de hasta olan bireylerin sayısı azımsanmayacak kadar çoktur. Peki nedir bu dalak büyümesi ne anlama gelir? Dalak vücutta sol göğüs kafesinin arkasında yer alan bir organdır. Bilinmese de bu organın görevleri oldukça hayati ve önemlidir. Yalnız çeşitli sebeplere bağlı olarak boyutunda artış meydana gelir buna da dalak büyümesi denir.

Karaciğer ve Dalak Büyümesi Belirtileri Nelerdir?

Dalak büyümesi belirtileri genelde semptomsuz olarak ilerlemektedir. Genel bir doktor kontrolü yaptırmadan ya da hastalığın ileri düzey olmaması dışında tespit edilmesi çok zordur. Belirti vermemesinden dolayı tespiti zor olsa da ilerleyen hastalıkta görülen belirtiler arasında:

  • Karında oluşan şişlik,
  • Hazımsızlık sorunu,
  • İştah kaybı,
  • Vücutta beklenmeyen kanamalar,
  • Morluk ve renk değişimi,
  • İleri düzey kansızlık,
  • Sık sık hastalanma ve enfeksiyon oranlarının yükselmesi bulunuyor.

cocuklarda-dalak-buyumesi-tedavisi

Çocuklarda Dalak Büyümesi Nedenleri Nelerdir?

Günümüze kadar çoçuklarda dalak büyümesi tedavisi, dalak büyümesi nedenleri araştırılıp keşfedilmesi ile meydana gelmiştir. Dalak büyümesi nedenleri arasında değişik sebeplerden bahsedilebilmektedir. Genellikle dalak büyümesi sebepleri arasında:

  • Enfeksiyonlar,
  • Kan hastalıkları ve anemi,
  • Tümör ya da kanser,
  • Dalak için özel olan hastalıklar,
  • Depo hastalıkları,
  • Damarların tıkanması,
  • Bağ dokularında meydana gelen hastalıklar bulunmaktadır.

Dalak Büyümesi Yorumları Neler?

Çoçuklarda dalak büyümesi tedavisi başta olmak üzere hastalığa dair farklı yorumlar yapılmaktadır. Var olan bu yorumlar hastanın yakınları tarafından gelir. Eğer kontrol edilebilir seviyede bir hastalık söz konusu olduğunda yorumlar olumlu şekilde gerçekleşir. Yalnız ameliyatlık bir hastalık söz konusu ise daha dikkatli olunması gerektiğine dair bilgilendirme yapılmaktadır.

cocuklarda-dalak-buyumesi-tedavisi
Çoçuklarda Dalak Büyümesi Tedavisi

Yaşa Göre Dalak Boyutları Ne Kadar? Normal Dalak Boyutu MM Bilgisi

Dalak büyümesi tespiti sırasında olması gereken dalak boyutları ile karşılaştırma yapılır. Çocuklarda yaşa göre dalak boyutları:

  • İlk üç ayda 6 cm,
  • 3-6 ay arası 6,5 cm,
  • 6 ay – 2 yaş arası 7 cm,
  • 2- 4 yaş arası 10 cm,
  • 4- 15 yaş arası 11 cm,
  • 15-20 yaş arası kızlarda 11.5 cm erkeklerde 13 cm olarak bilinmektedir.

 

Yoruma kapalı.