Diyette Ne Yenir?

Diyet yaparken kısa sürede olumlu sonuç elde edebilmeniz için öncelikle hangi besinlerin kilo alımında etkili olduğunu bilmek gerekir. Besinlerin kalori değerleri, besinleri tüketme şekliniz gibi birçok faktör daha kolay zayıflayabilmenizi etkiler.

Diyetinizde başarılı olmak için diyetinizin doğru şekilde hazırlanmış olması önemli. Çok az hareket eden biriyseniz günlük almanız gereken kalori miktarı daha az olacaktır. Ağır işlerde çalışıyor ya da sporcuysanız daha fazla protein ağırlıklı beslenmeye dikkat etmelisiniz. Ayrıca diyet yapmadan önce kan değerlerinizi ölçtürerek demir eksiğiniz ya da besin alerjiniz var mı bilmelisiniz. Böylece diyet yaparken hangi besinleri tüketirseniz daha kolay ve sağlıklı bir şekilde zayıflayabileceğinizi önceden öğrenebilirsiniz.

Diyet Yaparken Ekmek Tüketimi Nasıl Olmalı?
Türk toplumu olarak her öğünde en fazla tükettiğimiz besin hiç kuşkusuz ekmektir. Karbonhidrat değeri oldukça yüksek olan ekmek her öğünde aşırı şekilde tüketilirse hızla kilo aldırır. Özellikle kan şekerini yükselten beyaz ekmek tüketimi oldukça zararlıdır. Diyabete yol açan beyaz undan yapılan ekmek vücutta bölgesel yağlanmaya da neden olur. Diyet yaparken özellikle esmer ekmek tüketilebilir. Kepekli, çavdar ve tam buğday unundan yapılan esmer ekmek az miktarda tüketilebilir.

Hangi Meyve Ne Zaman Yenmeli?
Doğal şeker içeren meyveler vücut için faydalı vitaminler içerir. Ancak şeker oranı yüksek olan meyvelerin aşırı tüketilmesi, yemekten hemen sonra meyve yenilmesi gibi yapılan hatalar kilo alımına neden olur. Erik ve vişne gibi hafif ekşi meyvelerin kalorisi ve içerdiği şeker oranı çok az olduğu için diyet yapılırken rahatlıkla tüketilebilir. Ancak glisemik indeksi yüksek olan muz, incir, dut, kavun gibi meyveler diyet yapılırken tüketilmemelidir. Meyveler ara öğün olarak yenmelidir. Meyve yemeklerden hemen sonra yenilirse kilo yapar. Bu nedenle yemeklerden en az 2 saat sonra bir porsiyon olarak tüketilmelidir. Günde 2-3 porsiyon aralıklarla tüketebileceğiniz meyveleri dilerseniz yoğurt ya da süt ile birlikte yiyebilirsiniz.

Kırmızı Et Kilo Yapar mı?
Oldukça faydalı olan kırmızı et diyet yapılırken mutlaka tüketilmelidir. Haftada en az 2 defa tüketilmesini öneren diyetisyenler özellikle demir eksikliği yaşayan kişiler için yararlı olacağını belirtiyor. Ancak kırmızı etin kilo aldırmaması için yağda kızartmak yerine fırında ya da ızgarada yağsız ve tuzsuz olarak pişirilmelidir.

Diyette Tatlı Tüketilir mi?
Diyet yaparken uzak durulması gereken besinlerin başında şeker gelir. Pasta, kek, baklava gibi şerbetli ve hamurlu tatlılar kesinlikle tüketilmemelidir. Ancak diyet sürecinde tatlı isteğinizi şeker kullanılmadan yapacağınız hafif sütlü tatlılarla bastırabilirsiniz. Sütlü ve meyveli muhallebi tatlısını diyet listenize ekleyebilirsiniz.

Ara Öğünde Ne Tüketilmeli?
Ara öğünler metabolizmanın hızlanmasını sağladığından kilo vermede önemli bir etkendir. Ara öğünlerde kalorisi düşük meyveler, yoğurt, süt, ayran, badem, fındık, ceviz, kuru kayısı, kuru erik, kuru incir, kabak çekirdeği, leblebi, kaju fıstığı gibi kuru yemişler ile çeşitli bitki çaylarını şekersiz olarak tüketebilirsiniz.

Yoruma kapalı.