Erken Doğum Neden Olur?
37 haftalık gebelik dönemi tamamlanmadan başlayan doğuma erken doğum denir. Genellikle birçok hastalığa yol açan ya da ölümle sonuçlanan erken doğum bebeğin gelişimini tam olarak tamamlamadan oluştuğu için sakıncalı bir durumdur. Bir kadının son adetinde itibaren 20. Haftası ile 37. Haftası arasında meydana gelen erken doğuma neden olduğu bilinen bazı riski faktörler bulunmaktadır.
Ülkemizdeki doğumların %10’u erken doğum olarak gerçekleşmekte ve bunların %30’u beyin ve sinir hasarları nedeniyle sakat doğumla %70’i ise ölümle sonuçlanmaktadır. Gerçekleşen erken doğumların %80’i erken doğum suyunun gelmesi ile %20’si ise anne ve bebeğin sağlığını korumak amacıyla doktorun verdiği karar üzerine yapılır.
Çok eskiden beri halk arasında inanılan bebeğin cinsiyeti, daha önce sezaryen olmak veya düşük yapmak, bulantı ve kusma olması, bazı yiyeceklerin gebelikte çok ya da az tüketilmesi gibi nedenler erken doğuma yol açmaz.
Bu Yazımızda Neler Var
Erken Doğum Nedenleri
Erken doğuma sebep olan bazı faktörler bulunmaktadır. Bu faktörlerden başlıca olanları şu şekilde sıralamak mümkündür;
- Daha önce erken doğum yapmış olmak.
- Karın bölgesine darbe almak.
- İdrar yolu enfeksiyonları.
- Gebelik sırasında ameliyat geçirmek.
- Bebeğin amnion suyunun çok olması veya çoğul gebelik durumları gibi nedenlerden dolayı rahmin aşırı gerilmesi.
- Rahim ağzı yetmezliği (Servikal yetmezlik).
- Plasentanın önde olması.
- Myomlar.
- Bebekteki anormallikler.
- İkiz, üçüz gibi çoklu gebelikler.
Erken Doğum Riskini Artıran Etmenler
- 18 yaş altı ve 35 yaş üstü gebelikler.
- Daha önce erken doğum yapmış olmak.
- İki doğum arasındaki sürenin çok az olması.
- Aşırı zayıf ya da kilolu olmak.
- Anemi (kansızlık).
- IVF üreme tekniği ile anne olmak.
- Stres.
- Yetersiz beslenme.
- Alkol, sigara ve madde kullanımı.
24.Haftada Erken Doğum Belirtileri
24.haftada erken doğum belirtileri şu şekilde sıralanabilir;
- Kasıkta kramp ve ağrı.
- Karnın sertleşmesi ve ağrıması.
- Karından aşağıya doğru baskı hissedilmesi.
- Bel ağrısı.
- Lekeleme olması ya da kan gelmesi.
- Vajinadan aşırı akıntı gelmesi.
İshal Erken Doğum Belirtisi mi
İshal erken doğum belirtisi mi sorusu hamilelik sırasında ishal problemi ile karşılaşanların sık sık araştırdığı sorulardan bir tanesidir. İshal belirteler arasında yer almaktadır. Fakat genelde bu belirtinin yanında bulantı ve kusma da bulunmaktadır. Siz yine de bu belirtilerden herhangi biri ile karşılaştığınız zaman doktorunuz ile görüşmeyi ihmal etmeyin.
Erken Doğum Olmaması İçin Neler Yapılmalı
Erken doğum olmaması için neler yapılmalı sorusu konu ile alakalı en çok araştırılan sorulardan bir tanesidir. Annenin rahmindeki yapısal bozukluklar, daha önce düşük ya da erken doğum yapılması, rahim ağzının yetersiz olması veya darbe görmesi ve idrar yolu enfeksiyonları gibi nedenler erken doğuma yol açabilir.
Karın bölgesinde daha önce ameliyat olmak doğum sırasında kanamanın fazla olması hem anne hem de bebeğin sağlığı açısından tehlikeli durumlara neden olabilir. Erken doğum belirtileri başladığından hiçbir sorun yoksa doğum durdurulabilir.
Ancak anne ya da bebeğin ölme riski varsa, bebeğin kilosu 2500 gramdan fazla ise, rahim içinde enfeksiyon varsa, bebeğin kalp atışı düzensiz ise, annede kanama durdurulamıyorsa, rahim ağzı 4 cm’den daha fazla açıldıysa, rahim içi gelişme geriliği varsa, anne nöbet geçirmeye başladıysa ve annede yüksek tansiyon, kalp ve akciğer hastalıkları bulunuyorsa erken doğuma devam edilir ve tüm tedbirler alınarak erken doğumun gerçekleştirilmesi sağlanır.
Bugünlerde hamilelere koronavirüs uyarısı sık sık yapılmaktadır. İstenmeyen bir durumla karşılaşmamak adına anne adaylarının daha fazla hassasiyet göstermesi gerekmektedir. Yazımızı beğendiyseniz doğum sonrası dikkat edilecek konular başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.
Yoruma kapalı.