Evdeki Malzemelerle Diyet Listesi Yapmak

Evimizdeki Diyet Gıdalar

Günümüzde birçok insanın sorunudur fazla kilolar. Spor ve diyet yardımıyla fazla kilolarından kurtulma çabası içine girerler. Her insanın bünyesi de parmak izi gibi farklıdır. Kimi sporla, kimi diyetle kurtulmayı başarır, kimisi her ikisinde de başarısız olur. Aslına bakılırsa devam edilebilirliği açısından diyet en doğru ve sağlıklı olanıdır. Fakat küçük ama önemli bir detayı atlamamak gerekir. Diyet yaşam tarzı olarak kabul edilirse başarı elde edilir.

Son yıllarda şok diyet adı altında insanları tehlikeye atacak ve olduğundan daha fazla kilo almaya sevk edecek diyetler türemiştir ve azımsanamayacak kadar fazladır.  İşte tam da bu noktada kişinin bünyesiyle ilgisi olmayan diyetler yerine damak zevkine hitap eden diyetleri yaşam tarzı olarak hayata geçirmek en doğrusudur.  Bunun için yapılacak olan evdeki malzemelerden yola çıkarak kişisel bir  liste oluşturmaktır.

Peki kişisel diyet listesi nasıl hazırlanır?

Son bir ay için tüketilen günlük öğün listelerini çıkartarak genel yeme alışkanlıklarını belirlemek oluşturulacak diyet listesi için kolaylık sağlayacaktır. Aylık listeden sonra el altında bulunanların malzeme listesini çıkarıp ihtiyaçlar da belirlenir.

Her evde mevcut diyet gıdaları

Her evde mevcut olan yumurta, süt, peynir, zeytin, domates, salatalık, yeşillik ile başlayalım. Ek olarak kavrulmamış fındık, ceviz, badem de eklenebilir. Doğallığından emin olduğunuz bal, pekmez, tereyağı, makul ölçülerde kullanılabilir. İşte kahvaltı menüsü hazır. Peki diğer öğünler? Öğle akşam menüleri için de ev yapımı çorbalar örnek olarak tarhana, mevsim sebzelerinden sebze yemeği, kuru fasulye, nohut veya salata ile et, tavuk, balık yenilebilir. Sebze, et ve bakliyatın dönüşümlü olarak kullanılması denge açısından faydalı olacaktır.

Ara öğünlerin kurtarıcısı kuruyemiş

Ara öğünler için de doğal kuru yemişler (Ceviz, fındık, badem, leblebi), kurutulmuş meyveler (Kuru erik, kuru kayısı, kuru üzüm gibi), süt, yoğurt, kefir tercih edilmelidir. Ek bilgi olarak öğünlerde menülerin yanında şekersiz siyah ya da diğer bitki çayları veya ayran içilmesi en sağlıklı tercihtir. Hazır meyve suları, kola ve diğer asitli içecekler sağlık açısından zararlıdır.

Evimizdeki kızartmalardan uzak duralım

Her türlü kızartma, hamur işleri, paketli gıdalar, şerbetli tatlılar, işlenmiş et ve diğer dondurulmuş ürünler yasak olsa da her evde çoğunlukla bulunur. Sağlık açısından tüketilmemelidir fakat kişinin kendi inisiyatifine bırakılarak aylık periyotta yok denecek kadar az tüketilebilir. Çünkü bu sayılan ürünlerin hepsi zararlı olsa da bazı dönemlerde insanların tüketme ihtiyacı hissettikleri gıdalardır.

Bu şekilde dikkat edilerek oluşturulan liste, uyulduğu takdirde hem kişisel listeye sahip olunacak hem de yeme alışkanlıkları değişmediği için kilo verildiğinde tekrar geri alınması neredeyse imkansız olacaktır.

Yoruma kapalı.