Ketojenik Diyet Hakkında Herşey

Ketojenik Diyet Nedir Nasıl Kilo Verdirir ?

Ketozis normal bir metabolik süreçtir. Vücut enerji için yeterli glikoza sahip değilse, bunun yerine depolanmış yağları yakar; Bu vücutta keton denilen asit birikimi ile sonuçlanır.

Bazı insanlar ketojenik veya düşük karbonhidrat diyeti olarak adlandırılan bir diyeti izleyerek ketozu teşvik eder. Diyetin amacı, vücudu karbonhidratlardan ziyade enerji için yağa güvenmeye zorlayarak istenmeyen yağları denemek ve yakmaktır .

Ketozis, diyabetli hastalarda da yaygın olarak görülür, çünkü vücutta yeterince insülin yoksa veya doğru şekilde insülin kullanılmıyorsa bu işlem oluşabilir.

Ketozis aşırı seviyeleri ile ilişkili problemler olan hastalarda geliştirmek için daha olasıdır. (Tip 1 diyabet ile karşılaştırıldığında Tip 2 diyabet hastalarında.)

Vücut Şeker Bulamadığında Yağ Yakmaya Başlıyor

Ketozis, vücudun birincil yakıt kaynağı olan glikozuna yeterli erişimi olmadığında ortaya çıkar. Ketozis, bir miktar asit olan ketonları üreten enerji üretmek için yağ depolarının parçalandığı bir durumu tarif eder. Keton seviyeleri yükseldikçe kanın asitliği de artar ve ölümcül olabilen ciddi bir durum olan ketoasidoza yol açabilir.

Tip 1 diyabet hastalarının, diyabetik komadan kaçınmak veya tedavi etmek için acil tıbbi tedavinin gerekli olduğu ketoasidoz gelişmesi daha olasıdır .

Bazı insanlarda vücudunu yağ depolarını yakmaya zorlayarak kilo vermeye çalışmak için ketojenik (düşük karbonhidratlı) diyet uygulanabilir.

Bazı insanlarda vücudunu yağ depolarını yakmaya zorlayarak kilo vermeye çalışmak için ketojenik (düşük karbonhidratlı) diyet uygulanabilir.

Ketozis Nedir?

Normal koşullarda, vücudun hücreleri birincil enerji formu olarak glikoz kullanır. Glikoz tipik olarak aşağıdakileri içeren diyet karbonhidratlarından türetilir:

Şeker- meyve ve süt veya yoğurt gibi, Nişastalı yiyecekler- ekmek ve makarna gibi…

Vücut bunları basit şekerler halinde parçalar. Glikoz, vücudu beslemek için kullanılabilir veya karaciğerde ve kaslarda glikojen olarak depolanabilir. Enerji taleplerini karşılamak için yeterli glikoz mevcut değilse, vücut bu ihtiyaçları karşılamak için alternatif bir strateji benimseyecektir. Spesifik olarak, vücut trigliseritlerden glikoz sağlamak için yağ depolarını parçalamaya başlar.

Ketonlar bu işlemin bir yan ürünüdür.

Ketonlar kanda biriken ve idrarda elimine edilen asitlerdir. Küçük miktarlarda, vücudun yağları parçaladığını göstermeye hizmet eder, ancak yüksek miktarda ketonlar vücudu zehirleyebilir ve ketoasidoz adı verilen bir işleme yol açabilir. Ketozis, vücudun yağ depolarını enerjiye dönüştürdüğü ve işlem sırasında ketonları serbest bıraktığı metabolik durumu açıklar.

Ketojenik Diyet

Bazı insanlar kilo vermenin bir yolu olarak ketojenik diyet uygular. Ketozis vücutta depolanan yağları parçaladığı için, bazı diyetler kilo kaybını kolaylaştırmak için bu metabolik durumu yaratmayı amaçlamaktadır.

Ketoz diyetleri ayrıca şu şekilde de ifade edilir:

  • Ketojenik diyetler
  • Keto diyetleri
  • Düşük karbonhidratlı diyetler

Diyetin kendisi, yağlardan elde edilen kalorilerin yaklaşık yüzde 75’i ile yüksek yağ içeren bir diyet olarak kabul edilebilir . Buna karşılık, kalorilerin yüzde 20’si ve yüzde 5’i sırasıyla proteinlerden ve karbonhidratlardan elde edilir.

Ketojenik diyete bağlı kalmak kısa süreli kilo kaybına neden olabilir. 2008’de yapılan Klinik Beslenme Dergisi’nde yayınlanan araştırma, 4 hafta boyunca ketojenik bir diyet uygulayan obez erkeklerin bu süre boyunca ortalama 12 kilo verdiklerini buldu. (Katılımcılar diyeti takip ederken aç hissetmeden daha az kalori tüketebildiler.)

Diyetin kendisi, yağlardan elde edilen kalorilerin yaklaşık yüzde 75’i ile yüksek yağ içeren bir diyet olarak kabul edilebilir .

Ketozis Sağlıklı mı ?

Bu Diyet Hangi Durumlarda Uygulanır ?

Ketojenik diyet, aşağıdakiler gibi ciddi sağlık koşulları üzerinde sağlıklı bir etkiye sahip olabilir:

  • Kalp-damar hastalığı
  • Şeker hastalığı
  • Metabolik sendrom

Aynı zamanda HDL kolesterol seviyelerini ( “iyi” kolesterol olarak da bilinen yüksek yoğunluklu lipoproteinler), diğer ılımlı karbonhidrat diyetlerine göre daha iyi artırabilir . Bu sağlık yararları, karbonhidratlardaki bir düşüş yerine aşırı kilo kaybına ve daha sağlıklı yiyeceklerin yemesine bağlı olabilir.

Ketojenik Diyet Kimler İçin Uygundur ?

Ketojenik diyet, diğer tedavi biçimlerine cevap vermeyen epilepsili çocuklarda nöbetleri azaltmak için tıbbi gözetim altında da kullanılmıştır . Bazı çalışmalar, diyetin epilepsili yetişkinlere de fayda sağlayabileceğini öne sürdü, ancak bu bulguları doğrulamak için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.

Uzun Sürdüğünde Faydası Yok

Bununla birlikte, ketojenik diyete uzun süreli bağlılığın büyük yarar sağladığı görünmemektedir.

Abd Kalp Birliği, abd Kardiyoloji Koleji Obezite Derneği, ketojenik diyet gibi düşük karbonhidratlı diyetlerin kalbe sağlık açısından fayda sağladığını önermiştir.

Bununla birlikte, ketojenik diyete uzun süreli bağlılığın büyük yarar sağladığı görünmemektedir.
Ketojenik Diyet Faydalımı Zararlımı Tam Bilinmiyor

Bir ketojenik diyetin faydalı olup olmadığını görmek için başka koşullar da çalışılmaktadır; bunlar şunları içerir:

  • Metabolik sendromlarda etkisi
  • Alzheimer hastalığına etkisi
  • Akne etkisi
  • Kanser ile ilişkisi
  • Polikistik over hastalığı (PKOS)
  • Lou gehrig hastalığı
  • Ketoz ve diyabet

Diyabetik hastalarda, vücuttaki glikozu işlemek için yeterli insüline sahip olmaması nedeniyle ketozis oluşabilir. İdrardaki ketonların varlığı, hastanın diyabetinin doğru kontrol edilmediğinin bir göstergesidir.

Bazı diyetisyenler, insüline bağımlı olmayan diyabet (NIDDM) olarak da bilinen tip 2 diyabetli bireylere ketojenik bir diyet önermektedir. Tip 2 diyabet ile, vücut hala bir miktar insülin üretir, ancak glikozu yakıt olarak kullanmak üzere hücrelere taşımak için insülini uygun şekilde kullanamaz.

Tip-2 Diyabet Hastalarına Öneriliyor

Ketojenik diyet, diyet karbonhidrat alımının azaltılmasına odaklanır. Tip 2 diyabetli bireylere, karbonhidrat alımını azaltmak için karbonhidrat glikoza dönüştürüldüğü ve kan şekeri seviyesini yükselttiği için tavsiye edilir.

Ketojenik bir diyet uygulayan diyabetli hastaların keton seviyelerini dikkatle izlemeleri gerekir. Bu seviyeler çok yükselirse ketoasidoz denilen ciddi bir durum ortaya çıkabilir ve en fazla tip 1 diyabetli bireylerde görülmekle birlikte, tip 2 diyabetli kişilerde ketoasidoz gelişebilir.

Ketojenik diyet, diyet karbonhidrat alımının azaltılmasına odaklanır. Tip 2 diyabetli bireylere, karbonhidrat alımını azaltmak için karbonhidrat glikoza dönüştürüldüğü ve kan şekeri seviyesini yükselttiği için tavsiye edilir.

Ketoasidoz Nedir ?

Ketoasidoz, vücuttaki keton seviyelerinin anormal derecede yüksek olduğu ve vücudu zehirlediği bir durumdur. Bazen 24 saat içinde hızla gelişebilecek ciddi ve tehlikeli bir durumdur. Ketoasidoz için birkaç farklı potansiyel tetikleyici vardır. En sık insüline karşı çalışan yüksek seviyeli hormonların üretilmesine yol açan hastalıklardan kaynaklanır. Ayrıca, eksik zamanlanmış tedaviler veya yeterince insülin verilmemesi nedeniyle insülin tedavisi ile ilgili sorunlardan da kaynaklanabilir. Ketoasidozun daha az yaygın tetikleyicileri arasında:

  • Madde bağımlılığı
  • Duygusal travma
  • Fiziksel travma
  • Stres
  • Cerrahlık

Ketoasidoz en sık, insülin üretmeyen vücudun neden olduğu tip 1 diyabetli kişilerde görülür. Ketoasidoz, tip 2 diyabetli kişilerde de görülebilir, ancak daha az yaygındır. İdrarda yüksek keton seviyeleri ve yüksek kan şekeri seviyeleri (hiperglisemi) ketoasidoz belirtileridir ve evde kitlerle tespit edilebilir.

Ketoasidozun erken belirtileri

  • Karın ağrısı
  • Karışıklık ve konsantre zorluk
  • Kuru veya temizlenmiş cilt
  • Aşırı susuzluk ve ağız kuruluğu
  • Meyveli nefes
  • Sık idrara çıkma
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Nefes darlığı veya hızlı solunum
Tüketilen kalori ve karbonhidrat miktarını büyük ölçüde azaltmak, uzun süre egzersiz yapmak veya hamile kalmak, ketozu tetikleyebilir.

Ketozis tedavisi ve önleme

İdrar örneği ve test şeritleri. Keton seviyeleri, tezgahta yaygın olarak bulunan idrar test kitleri kullanılarak izlenebilir. Ketozis, genellikle dengeli diyetler ve düzenli yemekler yiyen sağlıklı bireylerde ortaya çıkmaz. Tüketilen kalori ve karbonhidrat miktarını büyük ölçüde azaltmak, uzun süre egzersiz yapmak veya hamile kalmak, ketozu tetikleyebilir.

Diyabetli hastalarda, durumu yönetmek için yetersiz insülin kullanıldığın’da, öğünler atlanırsa ya da bir insülin reaksiyonu meydana gelirse (genellikle uykudayken), ketozis ve sonunda ketoasidoz oluşabilir. Diyabetik ketoasidoz, diyabetik komaya ve hatta ölüme neden olabileceğinden acil olarak kabul edilir. Tedavi genellikle acil sağlık çalışanları tarafından uygulanır, ardından yoğun bakım ünitesinde hastaneye yatırılır.

Diyabetik hastalar için aşağıdaki önlemler alınmaktadır:

Sıvı değişimi – vücuda yeniden su vermek ve kandaki fazla şekeri seyreltmek için.

Elektrolit replasmanı – bunlar kalbin, kasların ve sinir hücrelerinin doğru çalışmasını sağlamak için gereklidir. Kandaki seviyeler genellikle insülin yokluğunda düşer. Elektrolit takviyeleri çevrimiçi satın almak için kullanılabilir .

İnsülin tedavisi – ketoasidoz olayına neden olan süreçleri tersine çevirmek için. Aksi halde sağlıklı kişiler arasında sağlıklı, dengeli bir diyet uygulamak ve düzenli egzersiz yapmak ketozu önleyebilir.

Ek olarak, diyabetli kişilerin ketoasidozun önlenmesine yardımcı olmak için alabilecekleri bazı önlemler vardır:

  • Kan şekeri seviyesini dikkatlice ve sık sık izleyin – günde en az üç ila dört defa.
  • İnsülin dozajını bir uzmanla tartışın ve bir diyabet tedavi planını izleyin.
  • Keton seviyelerine göz atın, özellikle hasta veya stres altındayken bir test kitiyle.

[keto_calculator]

Yoruma kapalı.