Tüp Bebek Tedavisi Görürken Stresten Uzak Durun!

Tüp bebek tedavisi, bebek sahibi olmak isteyip de doğal yollardan bebek sahibi olamayanların başvurdukları yöntemler arasında yer almaktadır. Doğal yollarla çocuk sahibi olamayanlar çiftler için, bu durum sosyal çevre baskısının yaşandığı bir süreç olarak hissedilmektedir. Bebek tedavisi için yaşanan sürecin de aynı şekilde çevre baskısı ile devam ettiği belirtilmektedir.

Çocuk bekleyen çiftlerin tedavi sürecinde yaşadıkları heyecan ve merak unsurları normal karşılanmaktadır. Ancak bu durumun ileri aşamalarını yansıtan aşırı bir heyecan ve stres birikimi, sürece tamamen zarar vermektedir. Tedavi başladıktan sonra gebelik testinin sonucunun belli olduğu süre, stres ve heyecanın en fazla yaşandığı dönem olmaktadır. 20 gün kadar süren bu dönemde strese dikkat etmek gerekmektedir.

Tüp Bebek Tedavisi Görürken Dikkat Edilmesi Gerekenler!

Tüp Bebek Tedavisi Sırasında Stres Faktörü

Tüp Bebek Tedavisi Görürken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tüp Bebek Tedavisi Görürken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tüp bebek tedavisi sırasında yaşanan bu zorlu dönem stresten uzak bir şekilde geçirilmelidir. Bu dönemde kişinin yaşantısını planlaması önemli olmaktadır. Çünkü belirsizlik durumu çiftleri daha da strese sokabilir. Bu, 20 günlük stres dolu günlerin nasıl geçirilmesi oldukça önemlidir. Bu sürede tedavi dışındaki etkenlere odaklanmak gerekmektedir. Hayatın sadece tedavi sürecinden ibaret olmadığını hatırlayarak günlük rutine dönmeye çalışılmalıdır.

Tedavi öncesinde hayat nasıl devam ediyorsa o şekilde yaşamaya dikkat edilmelidir. Aksi halde bu dönemde yaşanan stresten kurtulmak pek de mümkün değildir. Her sabah belirsiz bir şekilde uyanmak yerine, bir gün önceden ertesi günün planı yapılmalıdır. Böylece, gereksiz bir belirsizlik durumu ile karşılaşılmayacaktır. Günlük rutinlerin dışında eğlenceli aktivitelere de zaman ayırmak önemlidir. Kişiyi eğlendirecek faaliyetlere zaman ayırmanın bu dönemde önemli fazladır. 20 günlük süreyi, sonucu beklemekle geçirmek yerine bu süreci eğlenceli bir şekilde yaşamak son derece hassas bir durumdur.

2 – Süreç Boyunca Yapıcı Konuşmalar Önemli

strese dikkat etmek

Tüp bebek tedavisi boyunca olumsuz konuşmalardan uzak durmak gerekmektedir. Yani en azından bu süreç boyunca negatif insanlardan uzak durmak faydalı olmaktadır. 20 günlük sürede süreç hakkında kişinin kafasını karıştıracak, kişiyi olumsuz düşüncelere sevk edecek insanlara dikkat edilmelidir. İnsanlarla tedavi hakkında konuşmak, kişiyi strese sokabilir.

Süreç boyunca tedavi hakkında konuşmamak daha faydalı olabilir. Tedavi boyunca kullanılan ilaçların da kişiyi daha duygusal bir hale getirebileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle bu dönemde kişiyi yoracak süreçlere ya da eylemlere girilmemelidir. Süreci anlamayacağı düşünülen kişilerle bu dönemde konuşmamaya özen gösterilmelidir.

3 – Tedavi Süresince Yorucu İşler Ertelenmeli

Hamilelikte Beslenme

Tüp bebek tedavisi süresince önemli kararlar ertelenmelidir. Örneğin önemli bir olaya ilişkin karar verilecekse, stres artışı meydana getirebileceği için bu eylemlere ara verilmelidir. Önemli kararların tedavisi sonrasına ertelenmesi kişinin tedavisi sürecine odaklanmasına ve gereksiz strese kapılmamasına yardımcı olacaktır. Yakın çevrede yer alan kişilere tedavi süreci hakkında bilgilendirici yazılar, dergi ve broşürler verilebilir. Kişi süreç boyunca halen daha stres yaşıyorsa bu konuda profesyonel destek alması gerekmektedir.

Tedavisi Sırasında Stresin Etkileri

Hamilelikte Beslenme
Tüp bebek tedavisinde beslenme

Tüp bebek tedavisi boyunca stresin olumsuz etkileri sürece zarar vermektedir. Stresin yaşandığı zamanlarda beyinden salgılanan hormonlar zarar görmektedir. Sürecin zarar görmemesi adına stresin kontrol altına alınması gerekmektedir. Stres sonucunda, annedeki embriyo gelişimi, yumurta döllenmesi ve embriyo kalitesi düşebilmektedir. Tedavi sonucunda iki durum meydana gelmektedir.

Süreç sonunda ya bebek sahibi olunmaktadır ya da süreç bazı nedenlerden ötürü başarısızlıkla sonuçlanmaktadır. Stres de başarısız olma nedenlerinden önemli bir tanesidir. Sürecin herhangi bir nedenle zarar görmesi sonucunda, çiftlerin umutsuzluğa kapılmaması gerekmektedir. Aynı tedaviyi tekrar görerek çocuk sahip olunması mümkündür. İkinci tedavi denemesinde çiftler daha başarılı oldukları için başarılı olma ihtimalleri daha yüksektir.

Tedavi Sürecinde Stresten Uzak Durmak İçin Genel Olarak Yapılması Gerekenler

Tedavi Sürecinde Stresten Uzak Durmak İçin Genel Olarak Yapılması Gerekenler

Süreç boyunca stresten uzak durmak için tedavi süreci hakkında doktorla sık sık konuşulması faydalı olmaktadır. Ayrıca çiftler arasındaki iletişimin de iyi olması son derece önemlidir. Çiftlerde bulunan kısırlık durumu çevre faktörlü stresi tetiklemektedir. Bu dönemde olumsuz sözlere ve düşüncelere yer verilmemelidir. Bu dönemde kötü alışkanlıklara son verilmelidir.

Düzenli ve hafif egzersizler tercih edilmelidir. Kafein miktarı azaltılmalıdır. Günde en az 8 saatlik bir uyku hem vücudu dinlendirir hem de stresten koruyucu bir etki meydana getirir. Bazı durumlarda akupunktur uygulaması bile stresle baş etmede yardımcı olmaktadır. En pratik ve etkili yöntem, süreç boyunca psikolojik destek almaktadır.

Tüp Bebek Tedavisi Kaç Gün Sürer ?

Tüp Bebek Tedavisi Kaç Gün Sürer

Tüp bebek tedavisi kaç gün sürer sorusu ile süreci aydınlatmakta fayda vardır. Sürecin ne kadar süreceği değişebilmektedir. İlk aşama bir günde tamamlanabilmektedir. Toplam süre 20 güne kadar uzayabilmektedir. Bu süre bazı durumlarda çiftler için stresli geçen bir süre olmaktadır. Süre ne kadar uzarsa strese bağlı olumsuz etkilerin görülme riski o kadar artacaktır. Ayrıca tedavi gören kadın ne kadar genç ise başarı oranı o kadar artmaktadır.

Tüp Bebek Tedavisi Adetin Kaçıncı Günü Başlar?

Tüp Bebek Tedavisi Adetin Kaçıncı Günü Başlar

Tüp bebek tedavisi adetin kaçıncı günü başlar sorusu merak edilen sorular arasında yer almaktadır. Yönteme iki farklı sürede başlanabilmektedir. Bunlardan genel olanı adetin 2. ya da 3. günü başlanan usulüdür. Bu süreden itibaren toplam 17 gün sonra tedavi bitmektedir. Embriyo transfer işlemi gerçekleştikten sonra 10 ya da 12 gün boyunca beklenir ve sonrasında kanda gebelik testi uygulayarak durum kontrolü yapılır.

Tup Bebekte Kaç Yumurta Döllenir ?

Tup Bebekte Kaç Yumurta Döllenir
Tup Bebekte Kaç Yumurta Döllenir

Tup bebekte kaç yumurta döllenir sorusu da merak edilen sorular arasında bulunmaktadır. İdeal sayı vermek gerekirse kadından 8 ya da 10 yumurta toplanmaktadır. Bu sayı bazı durumlarda 1 ve 35 arasında değişebilmektedir. Aşılama sırasında kadına tüp ya da iğne verilmektedir. Bu sırada 1 ya da 2 tane yumurtanın büyümesi sağlanmaktadır.

İlginizi Çekebilir: Anne Adayları İçin Hamilelik Detoksu Nedir?

Yoruma kapalı.