20 Maddede Voleybol Oyun Kuralları Nelerdir?

20 Maddede Voleybol Oyun Kuralları Nelerdir?

Doğru bildiğimiz voleybol oyun kuralları aslında ne kadar doğru? Voleybol nasıl oynanır? Tüm Dünya’da ve ülkemizde de hatırı sayılır bir oyuncu kitlesine sahip olan voleybol, aslında birçok kural içermektedir. Kuralları nelerdir diye merak mı ediyorsunuz? Profesyonel voleybol oyuncularının sahip olduğu bu bilgilere siz de sahip olmak isterseniz, bu yazıyı sonuna kadar mutlaka okumalısınız.

YouTube video

Voleybol Nedir?

Voleybol, karşılıklı iki takımın sahanın voleybol filesi vasıtası ile ortadan ikiye ayrılmasıyla elle oynanan oyun olmaktadır. Uluslararası ve ülke genelinde farklı konseptler üzerinde turnuvalar gerçekleştirilir. Bir voleybol takımdaki oyuncu sayısı altı olarak bulunmaktadır. Ancak kumsal voleybolu gibi farklı konseptlerinde takım sayısı değişiklik gösterecektir. Tek bir sistem üzerinde değil, farklı şekillerde oynanabilmektedir.

voleybol-oyun-kurallari-nelerdir
Voleybol Oyun Kuralları

Ülkemiz sınırları içerisinde özellikle futbol sonrası oldukça fazla izleyici kitlesini bulundurduğundan voleybol oyun kuralları önemi de artmaktadır.. Bilinen spor kulüplerinin takımları hem ulusal lig içerisinde hem de uluslarası arenalarla rakip takımlarla karşıya gelmektedir. Her ne kadar voleybol oynama çeşitleri ya da oyuncu sayıları farklılaşsa da temel voleybol kuralları kısaca aynıdır ve değişiklik göstermez.

voleybol-oyun-kurallari-nelerdir

Oyunun amacı, voleybol oyun kuralları çerçevesinden çıkmadan, topu filenin üzerinden rakip sahaya değdirmek ve kendi yarı sahasını da rakip takımın atışlarından korumaktır.Top oyun alanına servis ile dahil olur, servis kullanan oyuncu topu rakip takımın yarı sahasına göndermelidir. Takımlar topla en fazla 3 kere temas edebilirler ancak blok teması ile 4 kere değme hakları da vardır.

Ayrıca voleybolda bir ralli sayı kazanan takım oyunu kazanır. Servisi karşılayan takım bir ralliyi kazanma durumunda , bir sayı ve servis kullanma hakkı elde eder.

Voleybol Ralli Sayı Sistemi Nedir?

voleybol-oyun-kurallari-nelerdir

Ralli sayı sistemini ( Round Robin System) voleybol oyun kuralları maddeler halinde en basit şekilde ifade edilecek olursa, her oyunun hangi oyuncunun servis kullandığına bağlı olmadan bir sayı ile sonuçlanmasıdır. Ralli sayı sistemi çok uzun yıllardır uluslararası karşılaşmalarda kullanılmaktadır.

Voleybol Oyun Kuralları Kısaca Nelerdir?

Günümüzde voleybol oyunu en sık oynanan oyunlardan birisi olmaktadır. Voleybol oyunu, herkesin uyması gereken birden fazla voleybol oyun kurallari içermektedir. Oyun sadece oyun içi değil aynı zamanda oyun dışında kurallara da sahiptir. Saha boyutları, top ağırlığı standart olarak belirlenmiş ve uygulamaya koyulmuştur.

1- Voleybol Oyun Kuralları ve Saha Ölçüleri

Voleybol oyun kuralları öğrenilmeden önce saha ölçüleri hakkında bilgi edinmek bu konu hakkında daha net bilgiler edinilmesini sağlayacaktır. Voleybol kuruluşları tarafından voleybol oyun kuralları PDF halinde paylaşılmaktadır. Kişiler en net bilgileri bu sayede elde edebilme hakkına sahip olur. Saha ölçüleri nedir diye sorulacak olursa yazının devamına göz atabilirsiniz.

voleybol-oyun-kurallari-nelerdir

  • Voleybol oynanacak oyun sahasının 9×18 metre olması gerekmektedir. Saha tam ortadan ayrılmalıdır.
  • Voleybol topu 260 ile 280 gram ağırlığında, 65 cm genişliğinde olmalıdır.
  • voleybol oyun kuralları sebebi ile takımlar set sonrası yarı sahalarını değiştirmelidir.
  • Bir voleybol filesi uzunluğu erkekler için 2.43 cm, kadınlar için ise 2,24 cm olmalıdır.
  • Oyunu başlatma vuruşları servis alanından yapılmalıdır. Servis alanı sahanın arka çizgisinin sağ tarafında ki 3/1’lik bölümünde bulunmalıdır.
  • Kapalı bir alanda oynanıyor ise, tavan yüksekliği en az 7,8 metre olmalıdır.

2- Voleybol Oyun Kuralları Maddeler Halinde!

Ortaokul voleybol kuralları, basketbol oyun kuralları oldukça farklılaşmaktadır. Basketbol başlı başına farklı bir oyun olduğundan bu durum kaynaklanır. Ancak ortaokulda gerçekleştirilen oyun kurallarının farklılaşma sebebi ise ortamın oluşturduğu havadan dolayıdır. Okul beden öğretmenleri tarafından değişiklikler ve esnetmeler oluşturulabilmektedir.

voleybol-oyun-kurallari-nelerdir

  • Oyun, servis atışının yapılmasıyla başlamalıdır.
  • Servis kullanan kişi, topa el içi, kol ya da yumruk ile vurabilir.
  • Servisten gelen topu karşılayacak takım, en fazla 3 vuruşla topu tekrar diğer yarı sahaya göndermelidir.
  • Topa üst üste iki kere vurulmaz.
  • Rakip alana her ne olursa olsun geçilmez.
  • Top sabit olarak elde tutulmaz.
  • X takımı topu Y takımının yarı sahasına ya da saha çizgisine vurmayı başarırsa 1 puan elde eder.
  • X takımı topu Y takımının yarı sahasının dışına atarsa atış geçerli sayılmaz.

voleybol-oyun-kurallari-nelerdir

  • Voleybol oyun kuralları dahilinde topa kalçadan aşağısı temas ederse  yine geçersiz sayılır.
  • Fileyi tutmak ya da fileye herhangi bir temasta bulunmak kuraldışıdır ve faul sayılır.
  • Faul durumlarında top rakibe geçer.
  • Bir takım 3 set üst üste kazandığı takdir de maç biter.
  • Takım sayısı 6 olmalıdır, üç oyuncu ön sahada, üç oyuncu arka sahada durmalıdır.
  • Top X takımının oyuncularının elindeyse, Y takımı topa müdahale edemez.
    Yani voleybol oyun kuralları kısaca 20 madde ile özetlenebilir.

Voleybol Oyun Kuralları – Voleybol Tarihçesi

Voleybol, 1895 yılında William G. Morgan tarafından ABD’nin Massachusetts eyaletinde keşfedilmiştir. Morgan ilk başta ‘’mintonette’’ ismi ile bu oyunu adlandırmış olsa da, zamanla top yere değmeden vurmak anlamında kullanılan ‘’vole’’ isminden yola çıkılarak voleybol ismi ile değiştirmesi önerilmiştir.

voleybol-oyun-kurallari-nelerdir

İlk kez Morgan ile kaleme alınmış olan voleybol oyun kuralları, YMCA ile Üniversiteler Uluslararası Spor Birliği’nin ortak çalışması ile 1916’da yeniden düzenlenmiştir. ABD’de kısa sürede popüler olan voleybol, 1.Dünya Savaşı askerleri aracılığı ile Avrupa’ya da taşınmıştır. Günümüzde voleybol oyununun kuralları okul ve spor kulüpleri tarafından anlatılıp iletilmektedir. Gerek sözlü gerekse voleybol oyun kuralları slayt şeklinde aktarılır.

Voleybol Oyuncu Yerleri Ve İsimleri

Voleybolun çok sevilen bir spor ve eğlence aracı olması yanı sıra birçok da oyun kuralı mevcuttur. Bunlardan bazıları da oyuncuların durduğu yerler ve yaptıkları hareketler ile ilgilidir. Her oyuncu görevi ve paylaşım noktası farklılaşır. Sahada dağılımları sayı periyotları neticesinde değişir ancak temel görevleri hiçbir zaman değişmez.

voleybol-oyun-kurallari-nelerdir

  • Pasör: Smaçörlere pas kaldıran oyuncudur.
  • Pasör Çaprazı: Pasör servise gittiği zaman, en öne gelip uzun pasla hücum eden oyuncudur.
  • Smaçör: 4 numarada oynayan ve genellikle en uzun pasları kullanan oyuncudur.
  • Orta Oyuncu: 3 numarada oynayan ve kısa paslarla hücum eden oyuncudur.
  • Libero: Libero oyuncusu takımın altıncı oyuncusudur. Farklı renkte forma giyer ve voleybol oyun kuralları ile oyuncu listesinde adının yanında L ifadesi bulunur. Takımın savunma oyuncusudur.

Sporcuların belirli bir vücut güzelliğine ve yapısına sahip oldukları görülür. Özellikle voleybolcuların sıkı kalçaları birçok kadının hayal ettiği vücut hattıdır. Peki sizlerde bu güzel görünümlü kalçalara sahip olmak istemez misiniz? Sıkı Bir Kalça İçin Yapılması Gerekenler yazımıza göz atarak bu konuda bilgi alabilir, istediğiniz vücuda kolaylıkla ulaşabilirsiniz!

Yoruma kapalı.