Yenidoğan Bebek Bakımı

1 Aylık Yenidoğan Bebek Gelişimi

1 Aylık bebek gelişimi dönemi; yeni bebeğinizin hayatının ilk yılı zorlu olsa da tekrar yaşamak isteyeceğiniz bir zaman olacak. Bebeğiniz sadece 12 ay içerisinde, tamamen size bağlı yeni doğmuş bir bebekten yürümeye, konuşmaya ve bağımsızlığın ilk işaretlerini sergilemeye başlayan bir çocuğa dönüşecek. Tabiki öncelikle yenidoğan bebek bakımı hakkında biraz bilgi sahibi de olmanız gerekir.

İlk ay boyunca, yeni doğan sadece bu büyük, garip yeni dünyaya alışmaya çalışacak. Onun birçok ihtiyacına dikkat etmeye ve alışmaya başladınız bile. Aşağıda çocuğunuzun ilk ayında görmeyi beklediğiniz değişikliklerden bazılarını bulabilirsiniz.

Erken doğmuş bebeklerin bu bebek kilometre taşlarını tam olarak takip etmeyeceklerini hatırlamak önemlidir. Büyük olasılıkla her dönüm noktasına doğum gününden ziyade vade tarihlerine göre varacaklar. Bir ay erken doğmuş bebekler muhtemelen akranlarına yetişmek için fazladan bir ay çabalayacaklar.

1 Aylık Bebek Gelişimi ve Fiziksel Büyüme

Bebeğiniz yaşamın ilk birkaç günü boyunca biraz kilo kaybederse endişe etmeyin. Bebekler ekstra vücut sıvısıyla doğarlar ve genellikle stabilize edip kazanmaya başlamadan önce doğum ağırlıklarının %10’unu kaybederler.

İki haftalık olduklarında, doğum ağırlıklarına geri dönecekler ve 1 aylık bebek gelişimi süresince hızla kilo almaya devam edeceklerdir. Bu da aşağı yukarı 250 ila 500 gr arasında olacaktır. Doktorunuz, bebeğinizin ziyaretlerinde, doğru oranda büyüdüğünden emin olmak için bebeğin kilo artışını bir büyüme çizelgesine göre kontrol eder.

1 Aylık Bebek Gelişimi Döneminde Motor Beceriler

Bir yeni doğanın sinir sistemi olgunlaşmaya devam eder. Bebeğinizin emme de dahil olmak üzere birçok doğal refleksle doğduğunu fark edeceksiniz.

Doğumdan kısa bir süre sonra, (sizden biraz yardım alarak) beslemek için emzirmeye başlayabilirsiniz. Parmağınızı bebeğin avuç içine koyarsanız, etrafındaki yumruğunu kapatacağını fark edeceksiniz.

Şaşırmış bebekler hızlıca hem kollarını hem bacaklarını dışarı çıkaracak ve sonra onları çekeceklerdir. Buna Moro refleksi denir. 1 aylıkken bile, bebeğinizin yürüme içgüdüsü vardır. Vücutlarını desteklerken Yeni doğan ayaklarını sağlam bir yüzeye koyarsanız, birkaç adım atmış gibi görünürler.

Her ne kadar 1 aylık bebekler karın üzeri yatarken başlarını çevirebiliyor olsalar da başlarını dik dururken destekleyecek boyun kuvvetleri henüz yok. Onu kaldırırken bebeğinizin sırtından ensesine kadar elinizle desteklediğinizden emin olun.

Yeni doğanlar günde 15 ila 16 saat uyurlar. Bu saatler değişken olabilir, çünkü bebek normal gündüz ve gece döngüsüne henüz uyum sağlamamıştır.

1 Aylık Bebek Gelişimi Döneminde Uyku

Doğmak zor bir iştir. İlk birkaç hafta, tüm 1 aylık bebek gelişimi döneminde bebeklerin tek yapmak istedikleri uyumak gibi görünür. Aslında, yeni doğanlar günde 15 ila 16 saat uyurlar. Bu saatler değişken olabilir, çünkü bebek normal gündüz ve gece döngüsüne henüz uyum sağlamamıştır.

Aktiviteleri gündüzle sınırlandırarak ve gece sessiz, karanlık bir ortamda ve sakinleştirici müzik ve masajlarla bebeğinizin uyumasına yardımcı olabilirsiniz. Sonunda o gün oyun için ve gece uyku için olduğu ipucunu alır.

Ayrıca, 1 aylık bebeğinizin uyku döngüleri sizinkinden çok farklı. Yetişkinlerin aksine, yeni doğan bebekler REM bizlere göre fazla zaman harcarlar. Bu, ilk birkaç hafta boyunca kolayca uyanabileceği anlamına gelir.

1 Aylık Bebek Gelişimi Döneminde Hisler

Bebekler çok bulanık bir görme ile doğarlar. Bebeğiniz, yalnızca 15 – 20 cm uzaklıktan nesneleri ve insanları net şekilde görebilir.

Bu, bakarken yüzünü görebildiği anlamına gelir ve aslında, bebekler doğal olarak insan yüzlerine çekildiğinden, oyuncaktan çok size bakmayı tercih eder.  Aynı zamanda yüksek kontrastlı nesneleri tercih ederler çünkü görmeleri daha kolaydır.

Odaklanmaya çalışırken zorlandıklarını ve şehla baktıklarını görebilirsiniz. Bu normaldir, çünkü yeni doğanın göz kontrolü tam olarak gelişmemiştir. Bununla birlikte, üç veya dört ayda bu durum devam ederse, çocuk doktorunuzla görüşün, çünkü bu bir şaşılık belirtisi (çapraz gözler) olabilir.

1 Aylık Bebek gelişimi sürecinde duyma duyusu henüz tam olarak gelişmemiş olsa da özellikle anne-babalarının sesleri gibi rahimde duymaya alıştıkları sesleri tanıyabilir.

Özellikle yüksek perdeli sesleri severler; bu yüzden kayınvalideniz, yeni doğmuş bebeğinizle her konuştuğunda gıcırtılı bebek sesini kullandığında sinirlenmeyin.

Eğer bebek sese hiç cevap vermiyor gibi görünüyorsa, bunu ziyaretlerinizde çocuk doktorunuza bildirdiğinizden emin olun. Birçok ülke doğumda tüm bebeklerin işitme duyusunu inceler, ancak doğum testi iyi olsa bile çocuk doktorunuza işitme konusundaki endişenizden bahsedin.

Birçok büyük çocuk (ve yetişkin) gibi, bebekler de tatlı tatları tercih eder. Onların tat alma tomurcukları, acı ve ekşi ayırt etmek için henüz yeterince olgun değildir. İyi gelişmiş bir koku alma duyularına sahipler ve yaşamlarının ilk birkaç günü içinde annelerinin meme başı ve anne sütünün kokusunu alabilirler.

Yoruma kapalı.