Anne Sütünde Bebeğe Gaz Yapan Yiyecekler

Bebeklerde Gaz Yapan Yiyecekler

Yeni doğan bebeklerin en az 6 ay anne sütüyle beslenmesi bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimi için oldukça önemlidir. Emziren annelerin bebeklerindeki gaz şikayetlerini azaltabilmeleri için yediklerine dikkat etmesi gerekir. Gaz şikayeti, karın ağrısı ve şişkinlik sorunu yaşayan bebekler bütün gece ağlayarak annelerini uykusuz bırakır. Emziren annelerin yediği ve içtiği tüm besinler süte dönüşür. Gaz yapan besinler sütten bebeğe geçeceği için bebeklerinizde gaz sorunu görülür. İlk aylarda bebeklerin bağırsakları tam olarak gelişmediği için görülen gaz şikayetleri bağırsak hastalıklarına dönüşebilir. Bebeğinizin gaz şikayetlerini azaltmak ve bebeğinizin daha huzurlu hissetmesini sağlamak için emziren annelerin gaz yağan yiyeceklerden uzak durması gerekir.

Anne Sütünde Bebeğe Gaz Yapan Yiyecekler

1- Süt ve Süt Ürünleri

Bebeğiniz için faydalı olan süt anne sütüdür. İnek ya da keçi sütü tüketen emziren annelerin bebeklerinde daha fazla gaz problemi görülür. Bebeklerin bağırsakları inek ya da keçi sütünü sindiremeyecek kadar hassastır. Ancak emziren anneler Hindistan cevizi sütü badem sütü ya da yulaf sütü gibi bitkisel sütleri tüketmesi sorun olmaz. Yoğurt, peynir, dondurma gibi besinleri de mümkün olduğunda azaltmaları önemlidir.

2- Gaz Yapan Meyveler

Emziren annelerin elma, şeftali, kayısı, kuru üzüm, muz, armut, erik gibi sütte gaz oluşumuna neden olan meyvelerin tüketimini azaltmalıdır.

3- Gaz Yapan Sebzeler

Beyaz ya da Brüksel lahanası, brokoli karnabahar, taze fasulye, kırmızı biber, kuru soğan, ıspanak ve kırmızı biber gibi gaz yapan besinler anne sütü ile bebekte gaz sancısının görülmesine yol açar.

4- Bakliyatlar

Hiç kuşkusuz gaz yapan bakliyatların başında kuru fasulye gelir. Yetişkinlerde bile mide ve bağırsak gazının oluşmasında etkili olan fasulye bebeklerde de gaz oluşumuna neden olur. İçerdiği besin öğeleri anne sütüne geçeceğinden bebeklerde şiddetli gaz sorunu yaşanacaktır. Nohut, mercimek, bezelye, bulgur, buğday gibi çoğu baklagillerde aynı etki görülür.

5- Kuru Yemişler

Ara öğünlerde çerez olarak tüketilen fındık, fıstık, ay çekirdeği, şekerli leblebiler, beyaz nohut gibi kuru yemişler mide ve bağırsaklarda gaz oluşturur. Anne sütü ile bebeğe geçen besin öğeleri ile bebeklerde de gaz sorunu görüleceğinden bu yiyeceklerden emziren annelerin uzak durmaları gereklidir.

6- İşlenmiş Gıdalar

Sindirimi oldukça zor olan paket halde satılan işlenmiş gıdalar hazmı zorlaştırdığından gaz ve şişkinliğe neden olur. Sucuk, salam, sosis gibi et ürünlerinin yanı sıra bisküvi, cips, şekerli paket besinler hem kalorisi yüksek olması hem de zor sindirilmesi nedeniyle emzirme döneminde tüketilmesi önerilmez.

7- Baharatlı Yiyecekler

Karabiber, kimyon gibi gaz yağan baharatların yemeklerdeki tüketimine dikkat edilerek bebeklerde gaz oluşumunu önleyebilirsiniz

8- Kafeinli Besinler

Çay, kahve, kola, gazoz, çikolata gibi kafein miktarı yüksek olan yiyecek ve içecekler hem bebeklerde gaz oluşumuna hem de uyku problemlerinin yaşanmasına neden olur.

Yoruma kapalı.