Çi Börek Kaç Kalori?

Çi Böreğin Besin Değerleri

Çi börek Tatar mutfağı yemeklerindendir. İçerdiği malzemeler; kıyma, soğan, karabiber, tuz, hamur, yağ. Çi böreğin besin değerleri 1 porsiyon için (140 gram) 65,51 gram karbonhidrat, 6,36 gram protein, 26,56 gram yağ, 1,38 gram lif, 18,35 miligram kolesterol, 267,52 miligram sodyum, 126,43 miligram potasyum, 9,47 miligram kalsiyum, 6,38 IU A vitamini, 0,77 miligram C vitamini, 0,65 miligram demir.

Çi Böreğin Faydaları

Çi böreğin faydalarını içindeki malzemeler oluşturur. Kıyma içerdiğinden kırmızı etin faydalarına sahip olan bir börek çeşitidir. İyi bir protein olduğundan vücudu onarır ve güçlendirir. Demiri sayesinde kansızlıkla savaşır. Bağışıklığı güçlendirdiğinden daha az hasta olmaya sebeptir. Kreatin sayesinde beyne yararlıdır. Kemiklere faydalıdır. İçerdiği B2 ve B12 sayesinde hafızayı dinç tutar. Kilo vermede yardımcı olan kırmızı et, içerdiği selenyum ile kolon kanserinden korur. Soğan, içindeki C vitamini sayesinde bağışıklık sistemine güç verir. Soğanın içindeki krom, diyabeti düzenler. Vücuttaki iltihap ve enfeksiyonlarla savaşır. Çiğ soğan iyi kolesterolü arttırır, böylece kalp daha iyi çalışır. İçerdiği yüksek miktardaki flavanoid sayesinde bozuk DNA ile savaşıp, tümörleri önler. Sindirimi düzenler. Sinir sistemini onarır. Mide rahatsızlıklarını önler. Karabiber ve tuz miktarı oldukça düşük olan çi böreklerde kızartılan yağ ayçiçek yağıdır. İçerdiği yağın ve hamurun bir faydası yoktur.

Çi Böreğin Zararları

Çi börek kızartılmış bir hamur olduğundan çok yüksek kalorilidir. Sık ve çok tüketilirse mutlaka kilo aldırır. Kızartma olan her türlü yiyecek vücuda çok fazla yağ alınmasına sebep olur. İçerdiği harç ile yararlı gibi görünen çi börek, pişirme şekliyle pek tavsiye edilmeyen bir yiyecektir.

Çi Böreğin Kalorisi

Çi börek kaç kalori diye merak edenlere bir orta boy posriyonu (140 gram) 528 kaloridir. Adet olarak incelendiğinde bir orta boy çi börek (1 adet/70 gram) 264 kaloridir. Hamurundan dolayı glisemik indeksi yüksek bir börektir. Diyet menülerinde asla bulunmamalıdır. Besin uzmanlarına göre nadiren tüketilmesi (yüksek kiloya, tansiyona, şekere, kötü kolesterole sebep olabileceğinden) tavsiye edilir.

Yoruma kapalı.