Sezaryenden Sonra Normal DoÄŸum Olur Mu?
Bu Yazımızda Neler Var
Sezaryenden Sonra Normal DoÄŸum
Sezaryen doğum riskli gebeliklerde hem anneyi hem de bebeğin sağlığını tehlikeye atmamak amacıyla annenin karın ve rahim duvarının kesilerek bebeğin dünyaya gelmesini sağlayan yöntemdir. Halk arasında normal doğum olarak bilinen vajinal doğuma göre daha zor bir yöntem olan sezaryen çok eski çağlardan beri uygulanmaktadır. İlk defa Roma İmparatorluğu zamanında yapılan sezaryen ameliyatlı bir yöntem olduğu için genel anestezi verilmektedir.
Sezaryen Doğum Ne Zaman Yapılır?
Plasentanın rahim girişini doğumu engelleyecek kadar kapaması, rahim duvarından plasentanın zamanından önce ayrılması, bebeğin çok kilolu olması, bebeğin fiziksel yapısında sorun olması, doğum başladığında bebeğin baş yönüyle ilerlememesi, rahimdeki miyom ve enfeksiyonlar ile çoklu gebelik durumlarında sezaryen doğuma başvurulur. Ayrıca doğum esnasında anne ölürse bebeği canlı olarak kurtarmak için yapılır. Bazı kişiler ise doğum sırasında narkoz verildiğinden acı hissetmemek amacıyla tercih etmektedir.
Anne karnından rahme ulaşılarak bebeğin alınması şeklinde yapılan ameliyat yaklaşık 30-40 dakika kadar sürmektedir. Sezaryen doğum sırasında rahim duvarının hasar görmesi ve ölü doğum durumlarında yapacakları ikinci doğumlarını yeniden sezaryen olarak yapmak zorunda kalabilirler.
Sezaryenden Sonra Normal Doğum Yapmak Sakıncalı mı?
İlk çocuğunu sezaryen yöntemi ile dünyaya getiren anneler ikinci doğumlarını nasıl yapacaklarını merak eder. Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD) sezaryenden sonra vajinal doğumun daha sağlıklı ve doğal bir yöntem olduğunu belirtmesine rağmen bazı doktorlar normal doğum yapmaktan çekinmektedir. İlk doğumu sezaryen ile yapan kişilerin sonraki doğumlarını normal (vajina) doğum olarak yapabilmesi için bunu yapan doktoru bulmaları gereklidir. Ayrıca hem anne hem de bebek açısından risk oluşturacak herhangi bir sağlık sorununun bulunmaması önemlidir.
Sezaryenden Sonra Vajina Doğum (SSVD) Yapmak İçin Gerekli Olan Koşullar Nelerdir?
– Pelvisin geniÅŸ olması.
– Rahmin incelenerek herhangi bir anormalliÄŸin olmadığı belirlenmeli.
– Daha önce miyom gibi rahim ameliyatlarının olmaması.
– BebeÄŸin 4000 gramdan daha fazla olması.
– Önceki sezaryen kesiÄŸinin derin olmaması.
– Önceki sezaryenin üzerinden yaklaşık 2 yıl kadar bir sürenin geçmiÅŸ olması.
– Mecbur kalındığında sezaryen yapılabilmesi için gerekli olan ameliyathane koÅŸullarının önceden saÄŸlanmış olması.
– DoÄŸum öncesi anestezi ekibi ile kan naklinin hazır bulunması.
SSVD’nin Riskleri Nelerdir?
Sezaryen yaptıktan sonra DoÄŸum Eylemi Yöntemi Rehberi’nde belirlenen tüm koÅŸullar saÄŸlandıktan sonra kiÅŸi normal doÄŸuma alınır. Genellikle uzman doktorlar tarafından baÅŸarı ile sonuçlansa da bazı durumlar riskli sonuçlar ortaya çıkabilir. Özellikle doÄŸumun baÅŸlaması ya da tamamlanması aÅŸamasında rahim yırtılabilir. DoÄŸum esnasında aşırı kasılma yaÅŸayan rahim duvarında önceki sezaryenden kalan doÄŸum izlerinin bulunduÄŸu yerlerden yırtılma oluÅŸmaktadır. Böyle durumlarda kan kaybına baÄŸlı ölüm ya da sakatlık gibi olumsuz durumlar görülebilir. Bunları önlemek için olası sezaryen için gerekli ortamın doÄŸumdan önce saÄŸlanarak tedbir alınması büyük önem taşır.