Yumurta ve Sperm Donasyonu Nedir? 7 Aşamada Nasıl Yaptırılır?

Yumurta ve Sperm Donasyonu

Yumurta ve sperm donasyonu çeşitli nedenlerden dolayı çocuk sahibi olamayan kadın ve erkeklerin tercih ettiği yalnızca tüp bebek merkezlerinde yapılan tüp bebek tedavisidir. Peki donasyon nedir? Donasyon kelime olarak bağış anlamına gelmektedir. Organ veya dokuların ihtiyacı olan kişilere bağışlanmasına donasyon adı verilir. Tüp bebek uygulamalarında ise donasyon yumurta ve sperm bağışı ile yapılan gebelik tedavilerinde kullanılmaktadır.

İşte yumurta ve sperm donasyonu hakkında merak edilenler!

 

1 – Yumurta Donasyonu Nedir ve Kimler için Uygundur?

yumurta-ve-sperm-donasyonu
Yumurta ve Sperm Donasyonu

Yumurta donasyonu rahminde bir sıkıntı bulunmadığı halde kendi yumurtasıyla hamile kalamayan infertilite yani kısırlık teşhisi konulmuş kadınlar için kullanılan bir tüp bebek yöntemidir. Tüp bebek tedavisi uygulamalarının anne adayının kan grubu ve fiziksel özellikleriyle uyumlu sağlıklı bir donörden alınan yumurta hücreleriyle yapılmasına yumurta donasyonu adı verilir.

Bu yöntem; yumurta yetmezliği yaşayan ya da yumurtalığı bulunmayan, yumurta rezervi oldukça düşük ve kötü kalitede yumurtaya sahip olan, genetik rahatsızlıklarının bebeğine geçmesini istemeyen, kemoterapi veya radyoterapi görmüş ve menopoza girmiş ancak çocuk sahibi olmak isteyen kadınlarda uygulanır.

 

2 – Yumurta Donasyonu Nasıl Yapılır?

 

Yumurta donasyonu tedavisi yaptırmaya karar veren adayların izleyecekleri aşamalar şöyledir:

  • Birinci aşamaya donör seçimi ile başlanmaktadır.
  • İkinci aşama donörün hazırlık aşamasıdır. Bu aşamada seçilen donöre yumurta gelişiminin sağlanması için bazı tedaviler uygulanmaktadır.
  • Üçüncü aşama anne adayının gebeliğe hazırlık aşamasıdır. Bu aşamada rahmin gebeliğe hazırlanması için anne adayı bazı ilaçlar kullanmaktadır.
  • Dördüncü aşamaya baba adayları da dahil olmaktadır. Bu aşamada embriyo oluşumu için baba adayından sperm alınır.
  • Beşinci aşama embriyonun döllenme aşamasıdır. Bu aşamada yumurta toplama işlemi yapılır.
  • Altıncı aşamada ise toplanan yumurta babadan alınan spermle laboratuvar ortamında döllendirilir.
  • Son ve yedinci aşama embriyonun anne adayına transfer aşamasıdır. Bu aşamada anne adayının rahmine döllenerek elde edilen embriyo transferi yapılarak 10-15 gün içinde hamileliğin olup olmadığı kontrol edilir.

 

A – Yumurta ve Sperm Donasyonu Donör Kriterleri Nelerdir Nasıl Belirlenir?

yumurta-ve-sperm-donasyonu

Öncelikle donör kelimesi bağışlayıcı anlamına gelir. Yumurta ve sperm donasyonu için donör kriterleri Avrupa ve Amerika’da bulunan infertilite yani kısırlık derneklerinin önerilerinin esas alınmasıyla hazırlanmıştır. Yumurta ve sperm donasyonu için kriterler şunlardır;

  • Donörler yaşı 21-35 yaş aralığında olan kadınlardan seçilmelidir.
  • Donörlerin hem fiziksel hem de zihinsel yönden sağlıklı olmaları gerekir.
  • Donörlerin sağlıklı bir üreme sistemine sahip olması gerekir.
  • Donörde HIV, Hepatit B ve C gibi bulaşıcı hastalıklar bulunmamalıdır.
  • Donörde genetik tanı konulan rahatsızlıklar bulunmamalıdır.
  • Donörün geçmiş gebelik öyküsünde ölü doğum, çoğul gebelik, gebelik sayısı gibi durumlara bakılmalıdır.
  • Donörün yumurta rezervlerinin yumurta verebilecek kadar iyi olması gerekir.

 

B – Yumurta ve Sperm Donasyonu Donör Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?

 

Donör tüp bebek tedavisi işlemlerinin ana parçasıdır. Bu yüzden donörün yaşı, genetik ve bulaşıcı bir hastalığının bulunmaması, iyi bir yumurta rezervine sahip olması, geçmiş gebelik öyküsü gibi kriterler olmazsa olmazlar arasında bulunur.

Donörün ten, göz ve saç rengi, vücut tipi, boyu, kilosu, kan grubu ve ırkına bakılarak anne ve baba adayına benzer olması yumurta ve sperm donasyonu işlemine başlamadan önce oldukça önemlidir. Ayrıca donörün eğitim durumu, sanat ve spor alanındaki becerileri, donörün kişiliği, hobileri gibi özelliklerine de dikkat edilmelidir.

 

3 – Sperm Donasyonu Nedir Kimler için Uygundur?

yumurta-ve-sperm-donasyonu

Sperm donasyonu tedavisi erkek partnerin sperm hücreleriyle hamile kalamayan veya genetik ve bulaşıcı hastalığa sahip çiftler için kullanılan bir tüp bebek tedavisi yöntemidir. Bu yöntem eş dışındaki başka bir erkekten alınan spermlerin yumurta döllenmesinde kullanılmasıdır.

Bu uygulama doğal yollarla bebeği olmayan, azospermi teşhisi konulan (erkekte hiç canlı sperm bulunmaması durumu) ya da kalitesiz sperme sahip infertilite (kısırlık) teşhisi konulan, testislerinde hasar bulunan, HIV virüsü gibi bulaşıcı hastalığı bulunan, kemoterapi ve radyoterapi tedavisi alan erkek partnere sahip çiftlere uygulanan bir yöntemdir.

Sperm donasyonu her ne kadar çiftlerin tercihi gibi görünse de çocuk sahibi olmak isteyen bekar kadınlarında tercih ettiği bir uygulamadır. Başarılı bir sperm donasyonu için anne adayının yaşı, yumurta rezervi ve oluşan embriyonun kalitesi oldukça önem taşımaktadır.

 

4 – Sperm Donasyonu Nasıl Yapılır?

Sperm donasyonu tedavisi yaptırmaya karar veren adayların izleyecekleri aşamalar şöyledir:

 

  • Birinci aşamaya donör seçimi ile başlanmaktadır.
  • İkinci aşamada anne adayı hamileliğe; adet gününün 2. veya 3. günü HIV, anti HCV, tam kan sayımı, açlık kan şekeri gibi önem taşıyan testler yapılarak hazırlanmaktadır.
  • Üçüncü aşamada pelvik incelemesi ve HSG gerçekleştirilen anne adayının yumurtalıkları donasyon için hazırlanmaktadır.
  • Dördüncü aşamada anne adayının yine adet gününün 2. veya 3. günü göbek çevresinden 7-12 gün aralığında süren yumurtla geliştirici iğne uygulaması yapılmaktadır.
  • Beşinci aşamada anne adayında yeterli büyüklükte ve sayıda yumurta geliştiği sırada olgunlaştırıcı iğne uygulamasına geçilmektedir.
  • Altıncı aşamada yumurtalar yeterli olgunluğa eriştiğinde toplama işlemine başlanır ve aynı gün dölleme işlemi gerçekleştirilir.
  • Son ve yedinci aşamada ise elde edilen embriyolar 5-7 gün sonra anne adayının rahim içine transfer edilerek 10-15 gün içinde hamileliğin olup olmadığı kontrol edilir.

  

Yumurta ve Sperm Donasyonu Türkiye’de Yapılıyor mu?

yumurta-ve-sperm-donasyonu

Yumurta ve sperm donasyonu tüp bebek tedavileriyle teknik olarak bakıldığında aynı uygulamadır. Ancak aralarındaki fark yumurta ve spermlerin bağışçıya ait olmasıdır. Ülkemizde dini nedenlerden dolayı yumurta ve sperm donasyonu dünyada gerçekleştirilen ilk tedavilerinden itibaren yasaklanmıştır.

Yumurta ve Sperm Donasyonu için Neden Kıbrıs Tercih Edilmektedir?

Tüp bebek merkezi seçimlerinde Kıbrıs Avrupa ve diğer dünya ülkeleri arasında en çok tercih edilen ülkelerden birisi olmuştur. Kıbrıs tüp bebek merkezlerinin bu kadar çok tercih edilmesinin nedenleri arasında tedavilerdeki başarı oranının yüksek olması ve bu başarı oranlarının yükseltilmesi için geliştirilen cihazların çokluğu, yumurta ve sperm donasyonu tedavi fiyatlarının oldukça uygun olması, yasal vesayetin diğer ülkelere göre daha kolay alınması gibi faktörler yer almaktadır.

 

Yumurta ve Sperm Donasyonu Yoluyla Hamile Kalanlar Hakkında Merak Edilenler?

 

Yumurta ve sperm donasyonu ile hamile kalan kadınların tedavi sürecinde neler yaşadığı, bu tedavinin kolay olup olmadığı, doğum sonrası bebeğe karşı hissettikleri, bu yolla sahip olunan çocukların çiftlere benzeyip benzemediği ve bebeğin cinsiyetinin belirlenip belirlenmediği gibi daha birçok konu kadınlar kulubü gibi birçok internet sitesinde merak edilenler arasında yer almaktadır.

Öncelikle bilinmelidir ki her tedavide olduğu gibi yumurta ve sperm donasyonu tedavisinin seyri de kişinin yaşı, sağlık durumu ve bireysel özellikleri gibi nedenlere bağlı olmak üzere farklılıklar göstermektedir.

Merak edilenler arasındaki bir diğer konu ise yumurta ve sperm donasyonu işleminde cinsiyetin anne baba adayları tarafından belirlenip belirlenemediğidir. Yumurta donasyonu sırasında çiftlerin belirlediği cinsiyete ait embriyolar anne adayına transfer edilerek istenilen cinsiyetteki bebeğe kavuşulabilmektedir.

Bir diğer merak edilen ise yumurta ve sperm donasyonu yoluyla sahip olunan bebeklerin anne baba adayına benzeyip benzemeyeceğidir. Bu tedavilerde bebekler donör ve adaya benzemektedir. Bu yüzden donör seçiminin çok dikkatli yapılması gerekmektedir.

 

Yumurta ve Sperm Donasyonu Fiyatları Nelerdir?

Yumurta ve sperm donasyonu fiyatları tüp bebek tedavilerinin yapıldığı sağlık kurumunun belirlediği fiyat aralığı, seçilen doktorların uzmanlık derecesi, hastalara uygulanan tedavinin yöntemlerinin aşamaları ve işlemlerin gerçekleştirildiği ülkeye göre değişiklik göstermektedir. Başka bir ülkede tedavi görmek isteyenlerin uçak bileti ve konaklama ücretini de masrafları arasına alması gerekmektedir.

 

Yumurta ve Sperm Donasyonu Caiz midir?

 

Diyanet İşleri Yüksek Kurulu yumurta ve sperm donasyonu işlemlerinde döllendirilecek yumurta ve spermin her ikisinin de nikahlı eşlere ait olması, döllenmiş olan yumurtanın yumurta sahibi olan eşin rahminde gelişmesi ve bu işlemin aile bireyleri üzerinde maddi, ruhi ve akıl sağlığı üzerinde olumsuz bir etkisi bulunmadığının tıbbı olarak kanıtlanması durumunda yumurta ve sperm donasyonu işlemlerinin caiz olduğunu söylemektedir.

 

 

Yoruma kapalı.